Bismillah ber"nombor"

View previous topic View next topic Go down

Bismillah ber"nombor"

Post by abu_firdaus on Tue Apr 08, 2014 12:11 pm

Salam 

ada kawan forward tentang lirik lagu mawi & ac mizal. katanya ambil dari doa bismillah 9.
antaranya menyebut bismillahi jibrail, bismillahi mikail. ada fadilatnya kalau diamalkan doa/bacaan ni, kononnya.

bila saya google, dia letak maknanya sebagai "dengan nama Allah yg menguasai Jibrail", atau "dengan nama Allah, tuhan Jibrail" tapi boleh ke kita fahamkan mcm tu sebab dari segi bahasa arabnya pun tak jadi macam tu pun saya rasa.

macam tak kena dgn kandungan doa/lirik ini dan rasanya bukan dari sumber yg sahih.

juga bila saya google, byk lagi versi2 bismillah bernombor ni..bismillah 5,6,7...

minta komen tuan sheikh

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by thtl on Tue Apr 08, 2014 12:20 pm

pecahan dari ajaran Rashad Khalifa (guru Kasim Ahmad) dari Tuscon Arizona USA, ajaran dia kod 19 dalam fatihah.

apa2 yg diada-adakan yg bukan dari ajaran agama kita, maka ia tertolak.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by abu_firdaus on Tue Apr 08, 2014 12:25 pm

ya secara generalnya saya nak kata ia tak boleh diterima/amal. tapi mcmana kita nak jawab secara lebih teknikal tentang makna bismillahi jibrail jika translate dari bahasa arab? dan adakah dikira syirik atau bagaimana?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by thtl on Tue Apr 08, 2014 12:41 pm

syirik sebab kita seolah-olah menyeru Jibrail, dari segi bahasa arab pun salah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by thtl on Tue Apr 08, 2014 1:23 pm

bismillah 9 mmg dari Rashad Khalifah. tak ada keajaiban angka dan matematik dalam Basmallah. itu semua rekaan ahli bid'ah. kalau ada, sudah tentu Nabi dah lama ajar kat kita

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by abu_firdaus on Tue Apr 08, 2014 1:39 pm

Yg sy google tadi no9 tu sebab ada 9 ayat bismillah semuanya. Bukan sebab keajaiban angka 9. But anyway..mmg mengarutlah. Sy dah reply kat kawan jgn amalkan sebab membawa syirik n tiada asas dlm ugama.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by thtl on Tue Apr 08, 2014 1:47 pm

abu_f,
Ini sama kes dgn shalawat. yg ori shalawat Ibrahimiyah tu je, shalawat syifa', shalawat fatih, nariah, shalawat badr,yg direka oleh tareqat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by abu_firdaus on Tue Apr 08, 2014 1:49 pm

Masalahnya selawat2 rekaan ni dipertahankan ustaz2 popular hehe

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by thtl on Tue Apr 08, 2014 1:52 pm

Ini masalahnya! thtl sapo, abu_f saper?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by aimahmad on Thu May 01, 2014 1:29 pm

Ade satu lagi jenis Basmala bernombor ni. Kalau biasa perhatikan kat kedai India Muslim, tak kira la kedai mkn, kedai runcit @ kedai perabot, kdg2 boleh jumpa nombor 786. Kdg2 kat papan tanda biz, kdg2 kat kaunter dll. Tu bukan nombor kongsi gelap Geng Mamak.. tapi nombor yg kononnya mewakili Basmala.

Berdasarkan ilmu numerologi yg didakwa bermula pd zaman Abbasiyyah, setiap satu huruf diberi nilai tertentu & jumlah nilai huruf2 dlm Basmala tu adalah 786. Atas alasan tak mahu menulis kalimah Allah & ayat Al-Quran di tempat sembarangan @ pd brg yg berpotensi terkena kotoran dsb, maka diorang guna nombor 786 sbg ganti Basmala. Sangat dominan diamal pengikut Barelvi di India & Pakistan.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by thtl on Thu May 01, 2014 10:19 pm

dah ada Fatwa Johor
click link

Fatwa Johor ttg 786

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by aimahmad on Fri May 02, 2014 12:51 pm

Oo.. Johor & Melaka dah warta pun fatwa pasal 786 tu. Di kalangan mamak je guna rasanya.. org Melayu tak ramai pun tau.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by thtl on Fri May 02, 2014 2:03 pm

Gantung ayat 1000 dinar kat restoren utk "pelaris" pun sama juga kes dgn gantung 786

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by aimahmad on Fri May 02, 2014 7:40 pm

Maybe sama kes jugak dgn gantung gambar sultan dgn headgear berbulu cenderawasih kat area Kedah. Kat kedai Muslim ade, kat kedai nonMuslim pun ade. Kesyirikan pun ade semangat 1Malaysia daaa..

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by thtl on Fri May 02, 2014 7:52 pm

gantung gambar sultan ni biasa je sebab di saudi boleh kata semua kedai dan premis gantung gambar trio: king abdul aziz, king abdallah dan prince Salman....

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by aimahmad on Fri May 02, 2014 8:15 pm

Ni bukan gantung gambar sultan mcm kat pejabat kerajaan tu ustaz. Ni gambar DYMM Sultan Abdul Hamid Halim Shah (1864-1943) yg digunakan utk pelaris bisnes, mcm yg gantung Ayat 1000 Dinar tu.

Ade sebahagian kata, ambik berkat beliau yg alim & warak orangnya. Tapi yg lebih biasa diceritakan, sbb pada tengkolok yg beliau pakai dlm gambar tu, ade bulu burung yg dikatakan bulu burung cenderawasih.

Kan ade yg percaya bulu burung cenderawasih boleh jadi pelaris perniagaan. Sbb nak dptkan bulu yg ori sgt payah & mahal, maka gambar tu la yg jadi ganti. Kata org, tak dpt rotan, akar pun jadi la.

Kena tanya org Kedah, maybe lebih tau.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by alDayyan on Tue Jun 10, 2014 5:10 am

Ini semuanya syirik jali kan paksyeikh? Syirik yg terang lagi nyata.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by thtl on Tue Jun 10, 2014 8:55 am

YA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bismillah ber"nombor"

Post by Sponsored content Today at 6:48 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum