guna baucer buku beli barang lain

View previous topic View next topic Go down

guna baucer buku beli barang lain

Post by hafiz on Fri Apr 25, 2014 12:33 pm

Ada kwn saya dia beli brng lain guna baucer buku. blh ke ustaz?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: guna baucer buku beli barang lain

Post by thtl on Fri Apr 25, 2014 1:49 pm

peraturan asal dia camna, apa yg diberitahu kat voucher...kalau kita lari dari tujuan asal voucher tu dah salahlaa...tapi dosa dgn gomen ni x sama dgn dosa dgn Allah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: guna baucer buku beli barang lain

Post by hafiz on Fri Apr 25, 2014 9:02 pm

Ooo.. sbb rasanya bnyk gak bdak x beli buku. tpi saya mmng gunakannya utk beli buku. Cmne klau saya beli mjalah hiburan? sbb sbelum ni saya ada beli mjalh hiburan berbahasa jepun. antara sbbnya sbb nk mndalami bahasa jepun. tpi mjalah hiburan, adalah bnde2 x brapa elok dlmnya.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: guna baucer buku beli barang lain

Post by thtl on Fri Apr 25, 2014 9:21 pm

Kalau hafiz nak ikut peraturan asal: nah

b) Baucer ini adalah untuk pembelian buku - buku akademik, jurnal, majalah ilmiah dan peralatan pembelajaran berdasarkan keperluan IPT masing-masing;

d) Sekiranya amaun pembelian adalah kurang daripada RM200, pelajar dibenarkan membeli peralatan pembelajaran seperti buku catatan dan alat tulis.Baki baucar yang tidak habis digunakan dianggap luput dan tidak boleh dituntut;

ikut peraturan ni dan waswas anda akan tak ada lagi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: guna baucer buku beli barang lain

Post by hafiz on Sat Apr 26, 2014 3:17 am

Terima kasih ustaz. Tapi yg dh dibeli sbelum ni cmne? Sbelm ni x alert pun psl bnde ni. Secara jujur, majalah2 atau komik bahasa jepun yg saya beli mmng utk antara tujuannya utk blajr bhasa jepun. yg content dia mmng bkn dlm kawalan saya lh. Ug bru baucer bru dpt thn ni mmng saya akan gunakan utk ilmiah sbb pelajran saya juga sudah lebih arah pengkhususan major saya.



Last edited by hafiz on Sat Apr 26, 2014 7:50 am; edited 1 time in total

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: guna baucer buku beli barang lain

Post by hafiz on Sat Apr 26, 2014 3:27 am

sbb komik jepun kn kdng2 ada bnde x elok.. yg majalh tu psl kamen rider. Mcm majalh ni yelah, ada gmbr perempuan dn sbagainya. Xlh berapa elok.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: guna baucer buku beli barang lain

Post by Mohamad hafiz on Sat Apr 26, 2014 10:04 am

ade jga yg beli makanan dgn baucer tu  Laughing 

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: guna baucer buku beli barang lain

Post by hafiz on Sat Apr 26, 2014 11:04 am

Ada yg tkr cash. Plik btl saya. Klau dh smpai thp tu, mmng saya x blh lngsng.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: guna baucer buku beli barang lain

Post by thtl on Sat Apr 26, 2014 2:19 pm

1. voucher tu gomen kasi utk buku, supaya kita betul2 beli buku. Kalau kita abuse, ia melambangkan sikap dan tabiat kita dan ia bahaya utk masa depan. Kita akan suka pecah amanah dan abuse kemudahan yg diberikan. Mentaliti kita adalah salah. Jika sebelum anda tak sedar, maka ia dimaafkan.

2. Niat tu penting, kalau komik itu utk pembelajaran bahasa Jepun, maka sahlah tu....

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: guna baucer buku beli barang lain

Post by Solah on Sun Apr 27, 2014 4:06 pm

Sebagai pelajar full time, saya jugak dapat baucer RM250 ni walaupun tak mohon (universiti/kementerian automatically masuk nama dalam list BB1M). Sebagai pelajar yang berkeluarga, saya juga mohon BR1M RM650. Malangnya saya tak dapat BR1M tapi dapat BB1M (hanya boleh dapat salah satu).

Saya sebenarnya langsung tak perlukan duit untuk beli buku, tapi perlukan duit untuk bayar bil, duit minyak, makanan dsbnya. Jadi saya boleh faham sangat-sangat kenapa ramai salah guna baucer buku tu, sebab pelaksanaan dia tak reflect keperluan pelajar secara menyeluruh.

Akhirnya baucar RM250 saya tu saya beli sepenuhnya untuk buku pendidikan anak. BB1M perlukan penilaian semula.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: guna baucer buku beli barang lain

Post by thtl on Sun Apr 27, 2014 8:07 pm

Sebenarnya Malaysia boleh macam saudi arabia, free education dan dapat scholarship, kalau kewangan negara diurus dgn baik, sebab Malaysia ni mmg kaya segalanya, hasil bumi dan tenaga buruh yg cekap dan masih murah.
Jika anda rasakan anda memerlukan wang dari buku kerana himpitan hidup, maka tak ada masalah menggunakan wang tsb utk membeli makanan dan sbgnya. bak kata Nabi saw," anda lebih tahu akan urusan keduniaan anda"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: guna baucer buku beli barang lain

Post by Sponsored content Today at 6:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum