batal solat tutup hidung

View previous topic View next topic Go down

batal solat tutup hidung

Post by bukhori on Wed Apr 30, 2014 6:39 am

Salam tuan,

Diriwayatkan hadith daripada Hisham bin
‘Urwat, hadith daripada bapanya, hadith
daripada Aisyah (r.ah), hadith daripada Nabi
(s.a.w), telah bersabda Nabi (s.a.w): ‘Ketika
bersolat salah seorang kamu, maka batal
(solat), maka memeganglah hidung kamu,
kemudian bersurai (diperjelaskan oleh
muahadithin keluar daripada jemaah solat
dengan cara keluar berjalan di antara (i.e.
celah-celah) jemaah dan bukannya di hadapan
jemaah atau saf makmum ke rah
belakang).’ [Hadith Ibnu Majah]

tolong takhrij hadis ni..

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by thtl on Wed Apr 30, 2014 10:43 am

1007 - [ 30 ] ( صحيح )
وعن عائشة رضي الله عنها أنها قالت : قال النبي صلى الله عليه وسلم : " إذا أحدث أدكم في صلاته فليأخذ بأنفه ثم لينصرف " . رواه أبو داود
Albani mensahihkan. Ini dalam sahih Abu Daud, no 1007

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by bukhori on Wed Apr 30, 2014 11:03 am

adakah ia fiqhnya terpakai untuk imam juga?

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by thtl on Wed Apr 30, 2014 11:46 am

sama sbb nak jaga maruah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 30, 2014 12:03 pm

Ya Ustaz, mcm mane klu bersin ? batal ke dok klu tutup hidung ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by thtl on Wed Apr 30, 2014 12:25 pm

mana plok batal...biasa je org bersin dalam solat dan boleh zikir "alhamdulillah". tak batal solat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by abu_firdaus on Wed Apr 30, 2014 12:27 pm

lesuimpulannya : jangan baca tajuk saja. kena fahamkan hadith.. hehe

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by thtl on Wed Apr 30, 2014 1:11 pm

sebab terjemahan yg tak tepat:
Ini yg betulnya: dari Hisham dari urwah dari Ummul Mukminin, A'isyah ra:
"Apabila kalian berhadats ketika solat jamaah maka hendaknya dia pegang hidungnya kemudian dia beredar keluar." sahih Abu Daud

fiqh:
1. boleh pura2 berdarah hidung utk hilangkan rasa malu
2. Jika sulit keluar spt mesjidil haram, maka diamlah di situ hingga solat selesai. sebab perbuatan berusaha utk keluar akan menyakitkan ramai manusia.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 30, 2014 2:29 pm

thtl wrote:sebab terjemahan yg tak tepat:
Ini yg betulnya: dari Hisham dari urwah dari Ummul Mukminin, A'isyah ra:
"Apabila kalian berhadats ketika solat jamaah maka hendaknya dia pegang hidungnya kemudian dia beredar keluar." sahih Abu Daud

fiqh:
1. boleh pura2 berdarah hidung utk hilangkan rasa malu
2. Jika sulit keluar spt mesjidil haram, maka diamlah di situ hingga solat selesai. sebab perbuatan berusaha utk keluar akan menyakitkan ramai manusia.

owh, hehe, sye tak fham yg dipost asal tdi, tpi yg Ustaz thtl beri tu, bru sya faham Smile


_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by aimahmad on Wed Apr 30, 2014 3:19 pm

Ustaz THTL, adakah memegang hidung yg disebut dlm hadis tu sememangnya bertujuan utk buat seolah2 berdarah hidung spt yg Ustaz sebut? Saya pernah terbaca hadis ni, cuma tak sure kenape perlu pegang hidung tu.. ingatkan sekadar isyarat je. TQ atas penjelasan.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by thtl on Wed Apr 30, 2014 8:04 pm

Ya, antara yg mntafsir demikian ialah Mulla Ali al-Qari, Mirqatul Mafaatih, jld 3.

Sebenarnya keluar saf tu boleh je dgn melintasi jamaah, kerana sutrah solat jamaah ialah sutrah Imam sahaja. cuma di mesjid haram, kalau nak keluar almost impossible, sebab time solat, tiada laluan keluar, kecuali anda dekat dgn tempat air zam-zam...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by hafiz on Thu May 01, 2014 2:16 am

Maksud ustaz diam sha adah berdiri je kt kt tmpt kita ye ustaz? Lagi satu ustaz, nk kluar dri saf, kita blh lalu hdpn jemaah. Klau lalu smbil mencelahi para jemaah pun blh ke ustaz?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by thtl on Thu May 01, 2014 11:14 pm

1. diam di situ tu maksudnya duduk laa. Itu utk mesjid al-Haram saja, sebab ia amat besar dan tiada laluan keluar sebab time solat di Mesjidl Haram, memang semua lorong keluar akan digunakan. Maka duduklah di situ jika kebetulan anda berada di tempat yg terkepung.

2. dua2 boleh, lalu di celah jamaah lebih baik, makmum biasanya akan kasi jalan sebab saf di Malaysia tidak padat berbanding mesjid al-haram yg amat padat, tiada ruang langsung antara syaf. Lalu depan makmum pun tak apa, sebab sutrah makmum ialah sutrah Imam.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: batal solat tutup hidung

Post by Sponsored content Today at 4:53 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum