amalan cukur jambul

View previous topic View next topic Go down

amalan cukur jambul

Post by hafiz on Thu May 01, 2014 7:53 am

Amalan cukur jambul ni sbenrnya blh ke x ustaz?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by thtl on Thu May 01, 2014 8:42 am

sunnah...pada hari ke7, dicukur semuanya dan disedekah berat rambut tu dalam nilai perak (silver)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by aimahmad on Thu May 01, 2014 8:44 am

Mintak izin akhi Hafiz utk saya tumpang thread ni utk bertanya soalan yg hampir2 terkait juga. Bagaimana dgn tahnik? Adakah ianya sunnah yg boleh kita amalkan sekarang? Ade yg berkata, zaman Nabi SAW dulu tahnik dibuat atas dasar utk bertabarruk dgn Nabi SAW, maka zaman sekarang tidak lagi krn kita tdk bertabarruk dgn org lain. Adakah generasi salaf mengamalkannya?

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by hafiz on Thu May 01, 2014 9:08 am

psl cukur jambul ni, saya ada baca yg psl guna klapa sume brasal dri agama hindu. Komen ustaz?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by thtl on Thu May 01, 2014 10:31 pm

Kelapa tak ada asal dari sunnah, sebab kelapa mana ada di Madinah atau tanah arab..korma adala...

kalau sahih sama dgn Hindu punya ritual, maka haramlah, sebab kita dilarang tasyabbuh dalam upacara keagamaan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by aimahmad on Wed May 14, 2014 6:32 pm

Ustaz THTL, minta komen ttg tahnik spt di atas.

aimahmad wrote:Bagaimana dgn tahnik? Adakah ianya sunnah yg boleh kita amalkan sekarang? Ade yg berkata, zaman Nabi SAW dulu tahnik dibuat atas dasar utk bertabarruk dgn Nabi SAW, maka zaman sekarang tidak lagi krn kita tdk bertabarruk dgn org lain. Adakah generasi salaf mengamalkannya?

Jika pernah dibincang, minta beri link berkaitan. TQ.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by thtl on Wed May 14, 2014 9:48 pm

1. Tahnik ni tradisi org Arab, yakni menyapu isi kurma pada  bahagian dalam mulut baby khususnya lelangit. Bagi kita yg tak ada korma, boleh saja dgn madu lebah asli
2. Bila Nabi saw melakukannya kpd anak2 sahabat yg dibawa kpd baginda, maka ia menjadi sunnah. Tahnik sebagai sunnah adalah kesepakatan para ulama', demikian kata Ibn Hajar Asqolani dan an-Nawawi. Sunnah tahnik ni termasuk dalam sunnah kebiasaan hidup manusia yg bukan tasyri' atau syariat spr solat, puasa...Maka jika tak buat pun tak ada celaan dan kalau ada kajian sains perubatan yg menyokong amalan ini, maka molek sunnah ini diteruskan.
Waktunya, sebaik saja selepas lahir, tanpa menunggu hari akikah sebagaimana yg diamalkan oleh adat Melayu, upacara "belah mulut". Ini bercampur hindu, sebab di beri garam, gula, emas, perak serba sedikit...
3. Tahnik di zaman kita hendaklah dilakukan oleh ibubapa mereka sendiri atau neneknya. tak usah dibawa kpd org alim kerana selepas kewafatan Nabi, para penduduk madinah tidak lagi membawa baby mereka menemui Umar, Uthman, Ali utk ditahnik. Amalan membawa baby utk ditahnik adalah khusussiyat utk mendapat berkat air liur Nabi saw, doa baginda ke atas baby, dan berkat disentuh oleh Nabi. Trend sekarang, org ramai bawa anak jumpa TG, ustaz selebriti, Habib dan yang didakwa wali2 Allah. Ini semua tidak dianjurkan dan boleh membawa kpd unsur pengkultusan makhluk dan merosakkan ulama' dan tokoh tersebut dgn unsur riya' dan sum'ah. WA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by aimahmad on Thu May 15, 2014 1:36 am

JazakAllahu khayr, Ustaz. Hilang sudah keraguan saya.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by Solah on Thu May 15, 2014 5:08 pm

Saya tengok seorang ustaz buat tahnik dengan kurma yang direndam dalam air bersama cincin emas. Ustaz ni memang mintak cincin emas untuk bertahnik. Ni daripada amalan hindu ke? Memang pelik saya tengok....

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by thtl on Thu May 15, 2014 10:31 pm

amalan Hindu la tu...ajaran Nabi saw hanya korma sahaja. apa saja yg bercanggah dgn amalan baginda adalah tertolak

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by abu_firdaus on Fri May 16, 2014 3:32 am

elok juga kalau thtl buat satu buku amalan nusantara yg menyanggahi sunnah atau dibawa dari ugama lain  Smile .. ke dah ada?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by thtl on Fri May 16, 2014 10:35 am

Dah ada a few, yg paling latest, Dr Basri Ibrahim...tapi topik ni akan mengundang kontroversi, sebab kita akan sentuh tahlilan arwah, baca AQ atas kubur, akan di label wahabilaa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by aimahmad on Fri May 16, 2014 1:28 pm

Tu baru betul tajuk buku yg menarik!

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: amalan cukur jambul

Post by Sponsored content Today at 9:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum