menipu

View previous topic View next topic Go down

menipu

Post by hafiz on Thu May 01, 2014 11:28 am

Adakah menipu dosa besar atau kecil? Adakah ia bergntung kpd jenis penipuan itu?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: menipu

Post by Mohamad hafiz on Thu May 01, 2014 2:24 pm

Salam, Ustaz thtl dah habaq dah hehehe.

thtl wrote:nak kenal dosa besar vs kecil kena lihat apakah ada ancaman spt hudud atau di laknat oleh Allah dan Rasul.

Keduanya tidak diancam dan dilaknat, maka dosa kecil

n

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: menipu

Post by thtl on Thu May 01, 2014 10:00 pm

tipu ni diancam dgn keras:
مَنْ غَشَّنَا فَلَيْسَ مِنَّا.
”Barangsiapa yang menipu kami, maka ia bukan termasuk golongan kami” HR Muslim no 101.
أَيُّمَا رَاعٍ غَشَّ رَعِيَّتَهُ فَهُوَ فِي النَّارِ.
”Pemimpin mana saja yang menipu rakyatnya, maka tempatnya di neraka” HR Ahmad, sahih syaikh Syu'aib al-Arnaout

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: menipu

Post by hafiz on Fri May 02, 2014 12:10 pm

Klau mnipu dosa bsr, mcm mana dngn dosa mnipu yg kita ckp effect x bsr. Mcm tipu kita dh mkn dn bnde2 simple cmtu

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: menipu

Post by ZulQ on Fri May 02, 2014 12:42 pm

Amalkan hidup serba benar dan mintalah maaf kepada orang yang ditipu. Cuba kikis perbuatan apa yang orang Barat gelar "white lies" dalam kehidupan. Mungkin nampak tak penting pada pandangan kita tetapi Allah sahaja yang tahu betapa besar dosa kita.

Allah kurniakan kita akal dan kebolehan untuk berkomunikasi jadi berinteraksilah secara bijaksana apabila menghadapi situasi-situasi yang kita anggap memerlukan jalan keluar melalui penipuan "kecil". Contoh apabila orang ajak makan tetapi kita tak mahu jawablah dengan Insya-Allah saya akan makan di rumah saya. Ini nasihat kepada anda dan diri saya sendiri.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: menipu

Post by thtl on Fri May 02, 2014 2:02 pm

Menipu. bukan semua dosa besar. Maksud menipu dosa besar bergantung kpd magnitude atau sejauh mana impak menipu tsb. yang paling besar ialah Pemimpin menipu rakyat..banding dgn kita pura2 pegang hidung kerana kentut ketika solat dalam mesjid, itu pun tipu, tapi ia sunat tipu macam tu.
Ini peranan akal dan ilmu utk menilai sejauh mana tipuan itu dan kesan kpd manusia di sekitar kita. Yang paling besar kalau ia menipu rakyat atau komuniti.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: menipu

Post by alDayyan on Tue May 06, 2014 6:58 am

adakah dibolehkan kita menipu musuh Islam dalam usaha menewaskan mereka atau mengetahui rahsia2 mereka? sekirany dibolehkan, ada x hadis atau dalil yg menyokong perkara tersebut?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: menipu

Post by thtl on Tue May 06, 2014 8:55 am

Kalau musuh Islam mmg boleh, nasnya ialah: hadith masyhur
al-Harbu khid'ah (perang itu muslihat), cuma superpower macam US dan UK atau Israel ni bukan senang kita nak lawan depa secara individu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: menipu

Post by alDayyan on Fri May 09, 2014 11:40 am

klu musuh di kalangan org2 Islam yg x berapa Islam sgt amalan kehidupannya.. camana pak syeikh? contohnya, penagih dadah ke.. perogol dan para penjenayah yg lain..adakah boleh kita mengeksploitasi kepercayaan mereka demi niat nak menegakkan kebenaran dan lain2 hal yg baik2?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: menipu

Post by thtl on Fri May 09, 2014 2:26 pm

camna tu, kena citer how it works...hasilnya apa yg akan kita dapat? apakah ada danger atau mudharat kpada anda?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: menipu

Post by alDayyan on Thu May 15, 2014 6:59 am

si polan A menyebarkan aib si polan B, si polan C bersubahat dgn si polan A.. si polan D bekerjasama dgn si polan E utk membantu si polan B yg telah di fitnah, di aniaya dan diaibkan.

Si polan D merancang sesuatu dgn niat nak menegakkan keadilan dan cuba utk menutup aib si polan B. Si polan E bersubahat dgn si polan D utk menumpaskan kejahatan si polan A dan C, maka si polan D dan E memasang jerat dan perangkap yg mana akhirnya menunjukkan si Polan A dan C adalah x sebagus dan sebaik mana dan akhirnya terdedahla kejahatan dan keaiban senyap2 yg dilakukan oleh si polan A dan C kepada lain2 si polan dari F sampaila si polan Z.

Tiada danger dan mudarat kerana semuanya di lakukan secara rahsia dan "bawahtanah".

Si polan A dan C disyaki sebagai penyebar aib si polan B, hasil risikan, penyamaran dan taktik penipuan yg di gunakan oleh si polan D dan E akhirnya terbongkarla aktiviti si polan A dan C tersebut.

Process flownya ala2 espionage.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: menipu

Post by thtl on Thu May 15, 2014 9:16 am

Hukum asal adalah dilarang.
Dalil:
AQ 4:12, terj

Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan purba-sangka (kecurigaan), karena sebagian dari purba-sangka itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah menggunjingkan satu sama lain. Adakah seorang diantara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.
espionage tak digalakkan dalam agama kita. Espionage utk military dan kepolisian sahaja

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: menipu

Post by Sponsored content Today at 2:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum