tips cepat pergi haji

View previous topic View next topic Go down

tips cepat pergi haji

Post by seijiseimura84 on Sun May 04, 2014 5:49 pm

Salam

dalam hati ni..... saya berharap dpt menunaikan haji kedua
haji pertama, hati saya masih lalai sibuk dunia
daftaar haji....tahun saya dpt berhaji, mmg saya takde di dunia ini
saya berharap dpt buat haji secepat mungkin
boleh share tips...camne kumpul duit secepat mungkin
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: tips cepat pergi haji

Post by thtl on Sun May 04, 2014 6:33 pm

Doc gi haji tahun bila dah hari tu? rasanya baru lagi...tabung haji kena Rm500 sebulan la potong gaji
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: tips cepat pergi haji

Post by umrah persendirian on Mon May 05, 2014 12:19 am

Salam seijiseimura84

Anda telahpun menunaikan haji untuk pertama kalinya. baguslah walaupun kata anda bahawa anda masih sibuk dengan dunia sekembalinya. Itupun sudah kira bertuah kerana anda telah di jemput menjadi tetamu Allah untuk mengerjakan haji.

Sekarang ini kalau ada duitpun jika baru daftar kena masuk zon menunggu selama 50 tahun. Itulah tempoh menunggu haji melalui tabung Haji. kalau nak cepat haji kenalah ikut pakej haji swasta yg kosnya paling manima RM19K++ atau haji Furada yg di anggarkan RM30K. Kedua-dua pakej ini untuk tempoh mengerjakan haji lebihkurang 25 hari sahaja dan tinggal di hotel yg jauh dari Masjidil Haram (cth:area Mina) sehingga ke hari tasrik dan pindah ke hotel 5* bersebelahan Haram selepas itu.

Jika sekarang umur 40th, baru daftar kena tunggu 50 th , umur 90 baru dapat giliran. Persoalannya adakah umur mencapai ke tahap itu, kalaupun masih ada adakah mampu dari segi fizikal?

Cara ustaz cadang tu bagus, simpan RM500 sebulan, 3 tahun lebih sikit boleh dapat 19k, cuma adakah kos 19k itu tidak berubah untuk 3 tahun akan datang. kalau anda mampu simpan 1k sebulan lagi cepat dapat pergi haji.

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: tips cepat pergi haji

Post by abu_firdaus on Mon May 05, 2014 5:07 am

utk haji yg kedua, tiada lagi subsidi. so kena tambah dlm 5k lagi on top of package tu.
then, sapa yg baru balik haji, kena tunggu 5 tahun utk daftar balik. mujur sy sempat daftar balik pada 2010 sebelum rules ni take effect.
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: tips cepat pergi haji

Post by seijiseimura84 on Mon May 05, 2014 5:46 am

kalaupun saya sudah menunaikan haji....tapi kalau isteri belum pergi, saya tetap akan beri kelonggaran kan?
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: tips cepat pergi haji

Post by seijiseimura84 on Mon May 05, 2014 5:50 am

thtl wrote:Doc gi haji tahun bila dah hari tu? rasanya baru lagi...tabung haji kena Rm500 sebulan la potong gaji
saya pergi 2009
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: tips cepat pergi haji

Post by abu_firdaus on Mon May 05, 2014 5:54 am

seijiseimura84 wrote:kalaupun saya sudah menunaikan haji....tapi kalau isteri belum pergi, saya tetap akan beri kelonggaran kan?
ya.. ada kelonggaran utk mahram. buat special application kat TH utk ikut tahun isteri pergi
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: tips cepat pergi haji

Post by thtl on Mon May 05, 2014 9:03 am

Bila dah pergi haji, cara yg lain ialah umrah di bulan Ramadhan sama dgn Haji atau back to back umrah juga akan menghapuskan semua dosa macam haji juga...itu cara org yg dah pergi tapi menghadapi kesukaran mengulanginya, hendaklah memilih alternatif yg lain, pahalanya sama, yakni umrah di bulan Ramadhan dan back to back umrah..yakni umrah 2014 dan ulangi pada umrah 2016. Bila ada kesukaran, maka Allah buka alternatif.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: tips cepat pergi haji

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum