kesalahan tajwid Al-Fatihah

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by hafiz on Wed May 07, 2014 2:56 pm

Saya difahamkan yg klau slh tahwid Fatihah, tpi klau x ubah Makna, xpe. Ada kwn saya baca pada ayat ke7 siratallazhinaanA'M, bhagian a'm tu dibaca seperti 2 harakat. X taulh di dengungkan ke tidak. Sah ke? Sbelum ni saya x buat pe2 sbb saya fikir ilmu tajwid org lain lagi bgus dri saya, jdi klau slh, diaorng psti tegur. Tpi skrng saya dh mula trtanya2. Mngkinkh mmng ada gaya bacaan sbegini?

Klau slh, solat saya berimamkan dia sbelum ni sah x?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by thtl on Wed May 07, 2014 10:55 pm

mungkin ada pakar tajweed boleh komen

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by hafiz on Thu May 08, 2014 1:33 am

juga mebaca sod Pada akhir ayat 6 dan awal ayat 7 yg mana bunyi sod seakan2 shi. Tanya pada junior saya yg baca begitu ketika jadi imam, dia kata itu sebab bunyi sod yg tebal mcm tulh. Pensyarah saya pun baca cmtu. Mngkinkh mmng ada bacaan cmni selain bacaan sod mcm biasa.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by thtl on Thu May 08, 2014 10:21 am

makhraj kan basic tajweed.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by hafiz on Thu May 08, 2014 5:19 pm

Nnti saya akan cuba betulkn bacaan junior saya. Ustaz mad a'ridh lis sukun pada setiap akhir ayat Fatihah, saya ada dngr klau dri akhir bismiLlah (bhagian hiim) tu 6 harakat, ayat2 seterusnya yg bhagian akhir pun kena 6 harakat. Wajib ke sunat je ustaz? Klau wajib pun dn x ikut, saya tahu solat sah tpi berdosa lh

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by thtl on Thu May 08, 2014 8:58 pm

sunat je, kalau wajib dah tentu Nabi saw akan beri amaran keras sapa yg tak buat. jika tak ada apa2 amaran keras dr Nabi maka dihukumkan sunat.

solat itu sah dgn baca fatihah. itu sahaja. wajib baca fatihah tu yg basic..nak baca 6 harakat tu adalah kesempurnaan baca Fatihah.
cth lagi sunat baca 7 ayat tu satu ayat satu ayat, tapi ada je Imam yg baca 7 ayat tu dua kali atau tiga kali wakaf je..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by razifairus on Fri May 09, 2014 6:19 am


Assalamualaikum, betul ke mcm ni,

razifairus
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 13
Join date : 06/03/2013

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by hafiz on Fri May 09, 2014 6:49 am

Mmng rukun qauli setiap bacaan dlm solat. Penting utk tau mana wajib (rukun) mana sunat. Asalkan kita dngr sndiri cukuplh klau x slp

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by hafiz on Fri May 09, 2014 1:22 pm

Ustaz yg usz kata sunat, saya ada jmpe kata makruh.

5) Mencampur adukkan riwayat dalam satu ayat atau surah

- Makruh mencampurkan berbagai-bagai wajah bacaan walaupun dalam riwayat yang sama (Contoh : Mad Arid Lissukun ada 2, 4 dan 6 harakat. Kena pilih satu. Kalau baca 2 harakat dari awal ayat kena sama sampai akhir ayat. Tak boleh sukati campur kejab 2 harakat, kejab 4, kejab 6 harakat)

https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=361978620564396&id=328379747257617

Sunat dan makruh berbeza kn ustaz?


hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by thtl on Fri May 09, 2014 2:08 pm

sunat=buat dapat pahala
makruh=buat tak dapat dosa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by hafiz on Fri May 09, 2014 2:47 pm

So, hkum yg saya tanya tu sunat ke makruh? Sorry bnyk sngt tanya (^-^')

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by thtl on Fri May 09, 2014 7:28 pm

makruhlah, sebab tidak konsisten dalam ma'aridh li sukun tu 6 hrkt..begitu juga Imam yg suka sambung 7 ayat tu, jadi tiga kali wakaf je, juga makruh. tapi org tak peduli sebab ia tidak menjejaskan sah atau batal solat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by zikrulmaut_sm on Sat May 10, 2014 10:38 pm

Video Ustaz Halim Hassan: Imam membaca dengan tajwid yang tidak betul?


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by thtl on Sun May 11, 2014 12:46 am

kasilah rumusan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by zikrulmaut_sm on Sun May 11, 2014 5:19 am

rumusan:

- kalau makhraj huruf imam tak betul, tapi kita faham bahawa niat imam betul-betul nak baca surah Al-Faatihah, bacaan itu masih sah. kerana boleh jadi itu saja kemampuan maksimum dia, tapi dia memaksudkannya dengan maksud surah Al-Faatihah.

- pandangan ini tak terlampau strict seperti sebahagian guru tajwid.

- dikira sah kalau "jumlah" (istilah tatabahasa Arab) dalam surah itu betul. tak bertukar kedudukan ayat atau kedudukan kalimat.

- ada disebutkan dari Imam An-Nawawi tentang orang yang salah baca i'rab surah Al-Faatihah. alhamdulillahirabbil jadi alhamdulillahirobbul. sampai ke tahap yang ni pun masih dimaafkan.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by thtl on Sun May 11, 2014 8:55 am

semuga hafiz faham, sebab dia nak Imam tu mesti perfect

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by Mohamad hafiz on Sun May 11, 2014 8:58 am

Aamiin Smile semuga ia bermanfaat kepadaku dan orang2 yang membaca juga

Ya Ustak, mcm mna dgn Makkah skrg ni ? dah ok ke ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by thtl on Sun May 11, 2014 9:29 am

hafiz dan mohamad hafiz same person? org yg sama? hafiz yg dimaksudkan ialah thread starter...pencetus thread ni

Mekah kejap je OK, banjir kat saudi ni sekejap je, nama pun banjir kilat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by Mohamad hafiz on Sun May 11, 2014 9:47 am

Ya Ustak, hehe, nama je sama, Orgnya tak Smile Ilmu yg bermanfaat jgak, kdang bgus jgak saudara Hafiz bertanya dgn byk, ada certain ques. tu berkait rpt jgak dgn keadaan sekeliling.

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by thtl on Sun May 11, 2014 9:50 am

Ustaz tu, dalam arabic (أستاذ) melayu jadi ustaz bukan ustak..ustak tu sleng kelantan, mungkin juga slang kat Mukah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by Mohamad hafiz on Sun May 11, 2014 10:43 am

Mukah ade 3, ustadh, ustaz, ustak, hehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by hafiz on Wed May 14, 2014 12:47 pm

saya hafiz lain ustaz. He3. Cuma nk tanya lagi sikit. Yg dlm video tu klau imam trsilp baca atau ikut kemampuan dia je kn? Klau mmng sngaja kira batal lh ye? Skdr tanya je.
Lgi satu, ada kwn saya baca time mim mati , cnthnya time ayat 7, Bia'laihim, dia baca seperti dua harakat dn mngkin juga berdengung. Dh tegur, tpi x taulh sbb tu mmng kemampuan dia atau teguran saya x brapa tepat, wktu dia baca Fatihah, mcm ada lgi bunyi tu. Kiranya tak pe juga ke?


Last edited by hafiz on Sun Jun 22, 2014 1:04 pm; edited 1 time in total

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by thtl on Wed May 14, 2014 12:55 pm

Kalau ikut video tu semuanya tak menjejaskan solat. bacalah kot mana pon, asalkan itulah yg terbaik yg dapat dia baca sekadar ilmu yg dia ada pada masa itu. jika hafiz duk belakang dia jadi makmum pun sah, sebabnya pasal apa hangpa lantik dia jadi Imam?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by hafiz on Wed May 14, 2014 1:13 pm

bkn saya ustaz. Slalunya saya mengazankan. Lps iqamat, sape yg nk jadi imam ak pegi sndiri. Mmng saya x leh hlng lh.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by hafiz on Wed May 14, 2014 1:58 pm

Lgi satu, smpaikan saya tak nk berjemaah dng jemaah kt surau sbb tkut klau imam rosak, mmum pun rosak dan saya jadi was2 dngn jemaah yg diimamkn makmum tu. Tpi saya x rasa pemikiran saya ni btul n mulai skrng saya x nk fikir mcm ni lagi. Saya akan solat je dngn jemaah tu.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: kesalahan tajwid Al-Fatihah

Post by Sponsored content Today at 5:17 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum