sape forumer di sini berhenti makan gaji

View previous topic View next topic Go down

sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by seijiseimura84 on Sat May 10, 2014 10:24 am

nak tanya berapa forumer di sini, berhenti makan gaji?
apa sebabnya?
dan apa motivasinya?
dan apa yg merangsang berani berbuat demikian, maklumlah ada org takut berhenti makan gaji, takut duit takde
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by thtl on Sat May 10, 2014 10:39 am

Saya kerap tukar kerja dan sekarang dah berhenti dgn majikan Malaysia, tapi masih makan gaji lagi, dgn majikan arab Saudi plok...berhenti terus tu taklah.Maksud doc berhenti makan gaji dan buka bisnes ka?
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by seijiseimura84 on Sat May 10, 2014 10:41 am

ya....maksudnya sara diri...takde majikan.
u are the only boss
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by thtl on Sat May 10, 2014 10:43 am

Biasanya org MLM ni. berhenti kerja dan buat MLM, macam Herbalife, amway, Shaklee, Coway, Cosway...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by thtl on Sat May 10, 2014 11:00 am

Doctor selalunya bila abis kontrak dgn Gomen, buka klinik sendirilaa...kena tunggu abis kontrek dulu.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by thtl on Tue May 13, 2014 12:09 pm

Dua fakta:
1. Kerja sendiri adalah pilihan terbaik; sebaik-baik kerja adalah utk diri kita sendiri. Usahawan/Entrepreneurship merupakan ultimate namun anjakan dari budaya makan gaji kepada usahawan adalah suatu gap yg besar dan menyulitkan bagi Bumiputra. Bukan generasi kini, tapi akan datang mungkin.

2. Berhenti kerja dan menjadi usahawan sendiri memerlukan 'WHY" atau kenapa? kenapa kita nak berhenti, apa yg kita nak cari? Kalau faktur "WHY" ni kuat, selepas itu baru datang HOW atau bagaimana. Kalau why tak kuat, tak boleh berhenti makan gaji.
Salah satu WHY ialah, saya ingin jadi jutawan sebelum usia saya 40 tahun. Kalau why hanya saya tak tahan dgn bebanan kerja, maka tak cukup kuat. Kena pikir WHY dulu...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by Dodo Don on Tue May 13, 2014 6:18 pm

Bekerja sendiri mestilah mempunyai motivasi yg kuat dan mampu berdikari. Setengah orang lebih suka menerima arahan kerja daripada mengarah dirinya utk buat kerja.
avatar
Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by abu_firdaus on Wed May 14, 2014 3:48 am

saya stop makan gaji dan buat bisnes sendiri selama 2 tahun. tapi bila dapat offer kerja balik, dan selepas berbincang dgn isteri, sy mula kerja makan gaji dgn syarat isteri ambil alih bisnes sendiri tersebut sebab rugi jika bisnes itu dihentikan. ternyata bisnes tersebut berjalan dgn lebih baik dibawah urusan isteri dan keluarga masih dpt faedah yg baik dgn saya bekerja makan gaji (ie perbelanjaan kesihatan dll).
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by thtl on Wed May 14, 2014 8:55 am

kena ceritalah kenapa tak jadi teruskan bisnes dan patah balik makan gaji..?
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by abu_firdaus on Wed May 14, 2014 9:17 am

bisnes masih diteruskan. cuma kami merasakan perlu ada additional security plus additional income dgn mkn gaji. lokasi pejabat bisnes pun dekat sgt dgn rumah so isteri boleh uruskan.
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by Solah on Thu May 15, 2014 5:22 pm

Saya pernah berhenti makan gaji sebab kontrak tamat dan berniaga sendiri selama setengah tahun. Mungkin tak releven bagi kes Doc, tapi saya berniaga di pasar malam, event dan ceramah agama. Seperti yang lain2 cakap, kerja sendiri, motivasi kene tinggi dan perlu ada minat. Tak kerje, takde duit. Waktu flexible tapi waktu berniaga tu memang kao kao penat sebab traveling, angkat barang & sampai tengah malam.

Saya tak minat berniaga, tapi sebab isteri minat berniaga, jadi saya try la skit2. Kesimpulannya kene komited sebab pulangan ambik masa bertahun2 dan bukan sebulan 2. Kene pandai uruskan kewangan, modal, upah gaji sendiri dan rolling balik modal. Sekarang saya dan isteri tak keluar berniaga diluar dah cuma masih teruskan business sama secara part-time online.

Saya hanya minat technological startup business tapi keadaan tak kondusif kat Malaysia. Dekat US, ramai researcher dan academician ade syarikat business sendiri jual produk techno dan services. Teringin nak buat cam diorang nih.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 35
Location : Penang

Back to top Go down

Re: sape forumer di sini berhenti makan gaji

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum