kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

View previous topic View next topic Go down

kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by seijiseimura84 on Tue May 13, 2014 2:15 pm

saya dah habis baca kitab lahzan karangan thtl

KELEBIHAN
buku ini bagus kerana isinya yg simplified dan boleh digunakan untuk tujuan peringatan setiap hari.
maklumlah....dlm kitab agama hari ni, kadang2 kita baca, dan ajaran hikmah dpt dipelajari...namun kadang2 kesannya bertahan mungkin sekadar 2 - 3 hari selepas pembacaan, menyebabkan pembaca menjadi kurang istiqamah

sebagai contoh
bagi org yg selalu lalai dlm solat....tapi bila baca kitab azab tinggalkan solat, barangkali selepas baca kitab tersebut, dia akan berubah, tetapi tidak lama, mungkin seminggu, kemudian lepas seminggu dia kembali kepada tabiat lama
wujudnya buku seperti yg dikarang thtl, memberi kemudahan kepada pembaca untuk baca setiap hari secara konsisten, supaya motivasi itu kekal lama dan dapat istiqamah, kerana isinya yg simple dan summarized menyebabkan pembaca dpt mengulangkaji setiap hari untuk refreshkan motivasi2 dan menjadikan motivasi tersebut lebih bertahan lama

Dgn kata lain....buku ini adalah nota ringkasan kepada buku kitab asal yg mudah utk diulangkaji setiap hari

KELEMAHAN
Buku ni gagal mempromosikan agenda seperti di atas, menyebabkan org ramai tidak nampak apa keunikan dan kelebihan buku ini
Buku ini gagal mempromosikan kepada pembeli, apa yg uniknya buku ini berbanding buku la tahzan yg lain. Seperti dimaklumkan....kita ada banyak buku la tahzan, dan mcm2 jenis....apa istimewanya...apa uniknya buku ini berbanding buku la tahzan yg lain?

KESIMPULAN
Isi dan contentnya, menarik, simple dan padat dgn informasi yg mudah ditelan dlm jangka masa yg pendek, sesuai digunakan utk ulangkaji setiap hari bagi memastikan motivasi lebih bertahan khususnya bagi org2 yg sibuk bekerja. Malangnya.....cara buku ini menampilkan diri gagal mempromosikan keunikan buku ini serta objektifnya sebagai buku "nota ringkasan"

Teguran ikhlas dari saya....  Smile 

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by thtl on Tue May 13, 2014 3:45 pm

TQ Doc...
1. saya tak ada control terhadap penerbitan buku tsb sebab saya jual skrip, semua publisher tak nak, maka saya jual skrip kpd Pustaka Azhar JB. Maka cara depa design, olah semula dan typesetting semua, di luar kawalan saya.

2. Pustaka Azhar ni tak femes macam Karangraf, Jahabersa dan al-Hidayah Publishers. Maka mmg marketing mereka tak ada. saya pun tak pernah lihat buku tsb di mana-mana kedai buku...tak tahu camna depa pasarkan.

3. Buku saya yg satu lagi, hadith Maqlubah oleh penerbit darul hadith pun sama nasibnya tak tahu macam mana depa pasarkan.

4. saya ada banyak manuskrip utk dicetak, tapi tak ada publisher yg besar nak cetak sebab saya tak ada brand name macam Maza, uzar, azhar idrus, TG nik aziz..mungkin saya terus akan jual skrip kpd Pustaka Azhar dan serah kat depa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by seijiseimura84 on Tue May 13, 2014 4:12 pm

thtl wrote:TQ Doc...
1. saya tak ada control terhadap penerbitan buku tsb sebab saya jual skrip, semua publisher tak nak, maka saya jual skrip kpd Pustaka Azhar JB. Maka cara depa design, olah semula dan typesetting semua, di luar kawalan saya.

2. Pustaka Azhar ni tak femes macam Karangraf, Jahabersa dan al-Hidayah Publishers. Maka mmg marketing mereka tak ada. saya pun tak pernah lihat buku tsb di mana-mana kedai buku...tak tahu camna depa pasarkan.

3. Buku saya yg satu lagi, hadith Maqlubah oleh penerbit darul hadith pun sama nasibnya tak tahu macam mana depa pasarkan.

4. saya ada banyak manuskrip utk dicetak, tapi tak ada publisher yg besar nak cetak sebab saya tak ada brand name macam Maza, uzar, azhar idrus, TG nik aziz..mungkin saya terus akan jual skrip kpd Pustaka Azhar dan serah kat depa...
ooooo......kiranya benda ni ada politik juga.
baru berangan nak tulis buku...tak sangka tidak semudah disangka

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by Dodo Don on Tue May 13, 2014 6:14 pm

Nampaknya buku buku agama ni, pembeli dan penerbit melihat kepada pengarang yang sudah terkenal berbanding contentnya.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by thtl on Tue May 13, 2014 9:45 pm

Buku agama ni average sales (purata jualan) utk penulis tak ternama ialah 1,000 naskhah je, cukup utk break-even (balik modal); manakala novel karangkraf, average sale per title ialah 25,000 naskhah.
Kemungkinan penulis macam ust Azhar Idrus boleh juga laku sampai 25,000 naskhah, atau TG Nik Aziz...
Jadi sebab tu penerbit buku, mahukan penulis yg ada nama, sekurang-kurangnya boleh jual 10,000 naskhah.
Maka salah satu cara penulis baru ialah jual skrip kpd penerbit kecil spt Pustaka al-Azhar. Satu lagi opsyen ialah berurusan dgn Pustaka Jahabersa JB, dia org Tabligh dan dia offer dua skim, satu: dia cetak dgn royalti, mungkin 10% tapi harga buku jadi mahal. dua: dia cetak percuma, manakala jika nak jual sendiri, dia kasi diskaun 50%; tak ada royalty, tak ada pembelian skrip, dia cuma kasi diskaun sahaja utk kita jual sendiri. cuma harga retail buku tu murah dan affordable utk org awam.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by aimahmad on Wed May 14, 2014 12:09 pm

Dodo Don wrote:Nampaknya buku buku agama ni, pembeli dan penerbit melihat kepada pengarang yang sudah terkenal berbanding contentnya.

Bukan buku agama je, semua buku pun camtu.. hampir kesemua bahan media pun mmg camtu lumrahnya. Kalau nak jadi writer yg jual buku byk, kena jadi personaliti dulu. Heheh! Lagipun dgn terbitan buku yg byk skrg, makin susah utk menyerlah di tgh2 lautan buku kat kedai!


aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by aimahmad on Wed May 14, 2014 12:19 pm

Ustaz THTL, kalau ustaz rasakan satu2 penerbitan tu tak cekap @ lemah dr segi edaran, saya rasa lebih baik let go je. Edaran tu la yg paling penting. Sayang kalau terbit tapi tak sampai ke pembaca. Camna org nak beli kalau tak jumpa di kedai?

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by thtl on Wed May 14, 2014 12:44 pm

saya tak ada pilihan, yg penting buku tu ada org nak cetak....sebab nak cetak sendiri, mahal..dan mungkin x pulang modal...tak leh cover cost

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by aimahmad on Wed May 14, 2014 3:25 pm

Ya, betul jugak tu, ustaz. Ustaz yg lalui, mesti lebih faham. Kena buat tajuk yg bincang isu2 kontroversi skit kot, ustaz. Bukan la kontroversi tak tentu hala. Kalau nama penulis blm boleh tarik pembeli, tajuk la yg mampu jadi daya penarik.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by alDayyan on Thu May 15, 2014 6:49 am

jahabersa tu hanya pasar dan terbitkan buku2 agama je ye?
bila kita dah ada cerita dan kita nak terbitkan ceritaceriti tu, maka apa org2 kat kompeni mcm karangkraf, jahabersa dan lain akan buat? dorg akan edit semula atau perbetulkan apa2 ke terhadap kandungan cerita kita tu?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by thtl on Thu May 15, 2014 9:04 am

Jahabersa tu buku agama sahaja. kalau cerita dan novel, kena dgn karangkraf. Kat Jahabersa, kita boleh lay-out sendiri dan Jahabersa hanya print sahaja. Kalau kat Karangkraf, Telaga biru dan PTS depa akan buat semua ikut specs depa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by abubakar on Sun May 18, 2014 2:16 am

thtl wrote:Buku agama ni average sales (purata jualan) utk penulis tak ternama ialah 1,000 naskhah je, cukup utk break-even (balik modal); manakala novel karangkraf, average sale per title ialah 25,000 naskhah.
Kemungkinan penulis macam ust Azhar Idrus boleh juga laku sampai 25,000 naskhah, atau TG Nik Aziz...
Jadi sebab tu penerbit buku, mahukan penulis yg ada nama, sekurang-kurangnya boleh jual 10,000 naskhah.
Maka salah satu cara penulis baru ialah jual skrip kpd penerbit kecil spt Pustaka al-Azhar. Satu lagi opsyen ialah berurusan dgn Pustaka Jahabersa JB, dia org Tabligh dan dia offer dua skim, satu: dia cetak dgn royalti, mungkin 10% tapi harga buku jadi mahal. dua: dia cetak percuma, manakala jika nak jual sendiri, dia kasi diskaun 50%; tak ada royalty, tak ada pembelian skrip, dia cuma kasi diskaun sahaja utk kita jual sendiri. cuma harga retail buku tu murah dan affordable utk org awam.

Terima kasih atas info ini.

Utk makluman Ustaz THTL, Ustaz Love (ustazlove.com) juga ada mengeluarkan buku di bawah PTS, bahkan mendapat sambutan hangat lg sewaktu PBAKL tempoh hari. Yg menariknya, penerbit yg pujuk dia utk terbitkan buku. Ini berdasarkan cerita dia di blog dia itu lah.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by thtl on Sun May 18, 2014 9:43 am

ustaz luv masih aktif ka? banyak org saman dia....di afn dia adalah sun wu kong dgn avatar beruk

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap la tahzan karangan thtl

Post by Sponsored content Today at 9:23 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum