Merapatkan saf

View previous topic View next topic Go down

Merapatkan saf

Post by Solah on Sat May 17, 2014 3:19 pm

Kekeliruan makmum di saf sebelah belakang & kanan imam, sama ada rapat ke arah imam atau rapat menjauhi imam? Ilustrasi:

                O (imam)

O O O O O O O O O O O O O (makmum)
                 <--------  A. rapat mendekati imam
                  --------> B. rapat menjauhi imam

Rasanya dulu dah tanye dkt AFN tapi saya dah lupa. Tadi berlaku lagi, saya berpendapat A. tapi makmum sebelah saya suruh rapatkan macam B. Bagi saya saf baru dibelakang imam mesti start dekat tengah, kemudian baru dipenuhi bahagian kanan dan kemudian kiri (kat Malaysia mmg saf kanan dan kiri tu berkembang sejajar dan bukan penuh kanan dulu). Macam tak kene pulak kalau saf start nun kanan sekali tepi dinding masjid jauh daripada imam, sebab tu saya pegang pendapat A. , iaitu start di tengah dan mesti rapat mendekati imam.

Yang betul yang mana Syeikh?

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Merapatkan saf

Post by thtl on Sun May 18, 2014 9:11 am

pendetailan tak ada, boleh belaka, yg betul start tengah dan saf berkembang kiri dan kanan, sebab mesjid banyak pintu2 di sebelah kanan dan kirinya. Ini tugas Imam bila dia start, dia akan berpaling kpd makmum, pastikan saff lurus dan rapat. bila Imam dah takbir, maka makmum yg lewat, tu pandai2lah nak masuk saf...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Merapatkan saf

Post by abu_aisyah on Sun May 18, 2014 10:20 am

Ot:pernah sekali solat di suatu surau,imam menyuruh dan arah supaya makmum balance kan saf kiri kanan.2 3 arahan diberikan dan makmum ikut shj.arahan terakhir imam bg,last seorg makmum mencelah dan 'sound' imam supaya imam tu yg bergerak sikit utk balancekan.so,imam angkat sejadah betulkan.terus angkat takbir. AARRGGHH SIGH :

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Merapatkan saf

Post by thtl on Sun May 18, 2014 10:46 am

gud one, pak imam sibukkan betulkan makmum, imam plok yg kena sound

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Merapatkan saf

Post by Sponsored content Today at 9:11 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum