soalan mengenai solat

View previous topic View next topic Go down

soalan mengenai solat

Post by hafiz on Sat May 17, 2014 4:25 pm

Ustaz, saya ada beberapa soalan.
1. Mcm adik beradik perempuan saya solat membelakangi tingkap, kadang2 saya nmpk seperti byng2 tubuh badan waktu mereka mengangkat tangan semasa takbir . Adakah dikira nmpk aurat? Sah x solat? Mcm mana kalau saya x nmpk. Sah x solat diaorng?

2. Waktu duduk tahiyyat akhir , duduk tahiyyat akhir tu sunat (lupa nama duduk tu). Perbuatan membegkokkan badan dan kepala tu kira sunat gak ke? Dan berdiri tegak sebelum Takbiratul Ihram tu, mesti ke tangn wajib berada di sisi?

3. Ada baca buku yg sebut psl sah rukuk. X taulah dimaksudkan wajib ke tak, tapi dia sebut psl genggam lutut. Wajib ke genggam lutut masa rukuk atau lain hukumnya sebab nk katakan wajib utk genggam lutut tu mcm bkn wajib je...

4. Klau waktu solat meniup sesuatu gunakan mulut sehingga kluar bunyi angin, boleh ke? Klau contohnya tersalah sebut sesuatu kalimah, contohnya waktu nk bertukar rukun, tersebut kalimah lain selain takbir, tetapi still bahasa arab. Sah ke?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: soalan mengenai solat

Post by thtl on Sun May 18, 2014 9:32 am

1. sah, sebab anda mahramnya dan kalau kat mesjid, perempuan solat sesama mereka dalam ruangan khas
2. duduk tawarruk. bengkok badan dan kepala tu bukan sunat tapi jadi sendiri secara spontan. Meluruskan tangan ke sisi sebelum takbir tak dikira lagi sebab solatkan tak start lagi, masing2 gaya bebaslaa. Bila Takbir tu baru start solat.
3. sunat je genggam lutut, tujuannya supaya kita teguh dan kejap dan dapatlah ruku' dgn lama. sunatnya ialah ruku' dgn kadar yg lama. maka parking tangan tu kena solid. org yg solat express dia tak genggam lutut sbb nak express
4. Tiup tak membatalkan solat kecuali ia mengeluarkan suara yg bermaksud sesuatu. menyebut zikir2 dalam bahasa arab tidak membatalkan solat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum