penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

View previous topic View next topic Go down

penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by hafiz on Mon May 19, 2014 7:30 pm

Apakah hukum lelaki pakai suteea untuk selain pakaian? Macam saya lihat di tv, seorang lelaki memainkan alat muzik yg talinya dibuat dari sutera. Ikut pembacaan saya, jabatan mufti brunei mengatakan haram untuk lelaki gunakan sutera untuk selain pakaian mcm cadar dan sebagainya.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by thtl on Mon May 19, 2014 9:41 pm

Yang haram ialah lelaki memakai pakaian sutera dan hamparan
HR Bukhori, no.5837 dari Hudzaifah ra berkata:

( نَهَانَا النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ لُبْسِ الْحَرِيرِ وَالدِّيبَاجِ وَأَنْ نَجْلِسَ عَلَيْهِ ) .

“Nabi saw melarang kami memakai sutera dan baju terbuat dari sutera dan duduk diatasnya.”

adapun sbg alat musik tu terkeluar dari laranganlaa.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by Mohamad hafiz on Tue May 20, 2014 1:07 am

hafiz wrote:Apakah hukum lelaki pakai suteea untuk selain pakaian? Macam saya lihat di tv, seorang lelaki memainkan alat muzik yg talinya dibuat dari sutera. Ikut pembacaan saya, jabatan mufti brunei mengatakan haram untuk lelaki gunakan sutera untuk selain pakaian mcm cadar dan sebagainya.

Ade ke alat musik yg tali dia dibuat dri sutera ? ape nama alat musik tu ? Suspect 

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by hafiz on Tue May 20, 2014 2:14 am

Talinya daripada sutera ikut tv tu. Alat muzik korea yg berasal dari china

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by thtl on Tue May 20, 2014 9:50 am

benangn sutera utk alat musik, fi maa musykilah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by abu_firdaus on Tue May 20, 2014 10:05 am

macam gitar la kot.. ada tali besi dan ada tali nylon

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by hafiz on Tue May 20, 2014 10:38 am

Ma fi musykilah saya tahu, fi maa musykilah apa pula ustaz?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by thtl on Thu May 22, 2014 9:29 pm

hafiz, di saudi, dua2 boleh sebab broken arabic ni adalah pertuturan warga bangla, paki dan india yg kerja di saudi arabia...bayangkan bangla cakap melayu dan kemudian bayangkan bangla yg sama cakap arab...dia tak ada grammar punya...depan belakang semua boleh...
syukran yg betul mmg spt yg hafiz habaq: Ma fii musykilah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by hafiz on Fri May 23, 2014 1:40 am

terima kasih utk penjelasan ustaz. Bahasa arab mmng saya x pndai ustaz.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by thtl on Fri May 23, 2014 10:25 am

abih tu, camna u tau Fi maa atau maa fii?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by Mohamad hafiz on Fri May 23, 2014 10:49 am

mungkin dia fast reading tu, tk baca abis

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by hafiz on Fri May 23, 2014 1:05 pm

Google je ustaz...

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: penggunaan sutera untuk selain pakaian bagi lelaki

Post by Sponsored content Today at 3:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum