Ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus, punca penyakit

View previous topic View next topic Go down

Ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus, punca penyakit

Post by seijiseimura84 on Wed May 21, 2014 10:11 am

Badan manusia ni, banyak dah explore, dari peringkat anatomi, peringkat physiologi, dari peringkat molecular.....cuba dari segi soal peranan baktera khususnya bakteria dlm usus, masih ramai saintis tidak ketahui apa peranan

Namun dengan perkembangan macam2 penyakit, perkembangan obesiti tinggi, penyakit diabetes serta penyakit2 lain, saintis hari ini sibuk mengkaji peranan bakteria dlm usus kita.

Banyak kajian sudah dilakukan, dan setiap kajian mennghasilkan jawapan yg menarik. Secara rumusannya...dlm kajian2 yg dibuat, ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus mempunyai peranan besar terhadap penyakit hari ini. Penyakit obesiti khususnya, diabetes, malah penyakit lain boleh disebabkan punca dari ketidakseimbangan ekologi bakteria. Malah eksperimen dilakukan pd tikus gemuk dan tikus kurus didapati ekologi bakteria dlm kedua2 tikus adalah berbeza. Dan kebanyakan bakteria di usus tikus gemuk menghasilkan hormon yg merangsang perut sentiasa lapar. Banyak lagi kesan ketidakstabilan ekologi

Puncanya....disebabkan diet....diet lemak . pengunaan antibiotik yg banyak dlm industri haiwan ternak merupakan peranan2 tertentu. Rawatannya masih disiasat

Insyaallah bila berkelapangan saya akan share sumber rujukan saua

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus, punca penyakit

Post by Mohamad hafiz on Wed May 21, 2014 10:18 am

seijiseimura84 wrote:Badan manusia ni, banyak dah explore, dari peringkat anatomi, peringkat physiologi, dari peringkat molecular.....cuba dari segi soal peranan baktera khususnya bakteria dlm usus, masih ramai saintis tidak ketahui apa peranan

Namun dengan perkembangan macam2 penyakit, perkembangan obesiti tinggi, penyakit diabetes serta penyakit2 lain, saintis hari ini sibuk mengkaji peranan bakteria dlm usus kita.

Banyak kajian sudah dilakukan, dan setiap kajian mennghasilkan jawapan yg menarik. Secara rumusannya...dlm kajian2 yg dibuat, ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus mempunyai peranan besar terhadap penyakit hari ini. Penyakit obesiti khususnya, diabetes, malah penyakit lain boleh disebabkan punca dari ketidakseimbangan ekologi bakteria. Malah eksperimen dilakukan pd tikus gemuk dan tikus kurus didapati ekologi bakteria dlm kedua2 tikus adalah berbeza. Dan kebanyakan bakteria di usus tikus gemuk menghasilkan hormon yg merangsang perut sentiasa lapar. Banyak lagi kesan ketidakstabilan ekologi

Puncanya....disebabkan diet....diet lemak . pengunaan antibiotik yg banyak dlm industri haiwan ternak merupakan peranan2 tertentu. Rawatannya masih disiasat

Insyaallah bila berkelapangan saya akan share sumber rujukan saua

Abg seiji, saya sering sakit perut bahagian bawah kiri, dan bahagian kiri atas. Rsa seperti usus besar dn usus kecil sering sakit. Saya cuma buang air besar 1 minggu sekali. Kadangkala hampir 1 bulan tak buang air besar. Huhuhu, mohon abg seiji bagitahu adakah ia ada kaitan dengan masalah usus atau tak.

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus, punca penyakit

Post by saifulnd43 on Wed May 21, 2014 12:46 pm

Mohamad hafiz wrote:
seijiseimura84 wrote:Badan manusia ni, banyak dah explore, dari peringkat anatomi, peringkat physiologi, dari peringkat molecular.....cuba dari segi soal peranan baktera khususnya bakteria dlm usus, masih ramai saintis tidak ketahui apa peranan

Namun dengan perkembangan macam2 penyakit, perkembangan obesiti tinggi, penyakit diabetes serta penyakit2 lain, saintis hari ini sibuk mengkaji peranan bakteria dlm usus kita.

Banyak kajian sudah dilakukan, dan setiap kajian mennghasilkan jawapan yg menarik. Secara rumusannya...dlm kajian2 yg dibuat, ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus mempunyai peranan besar terhadap penyakit hari ini. Penyakit obesiti khususnya, diabetes, malah penyakit lain boleh disebabkan punca dari ketidakseimbangan ekologi bakteria. Malah eksperimen dilakukan pd tikus gemuk dan tikus kurus didapati ekologi bakteria dlm kedua2 tikus adalah berbeza. Dan kebanyakan bakteria di usus tikus gemuk menghasilkan hormon yg merangsang perut sentiasa lapar. Banyak lagi kesan ketidakstabilan ekologi

Puncanya....disebabkan diet....diet lemak . pengunaan antibiotik yg banyak dlm industri haiwan ternak merupakan peranan2 tertentu. Rawatannya masih disiasat

Insyaallah bila berkelapangan saya akan share sumber rujukan saua

Abg seiji, saya sering sakit perut bahagian bawah kiri, dan bahagian kiri atas. Rsa seperti usus besar dn usus kecil sering sakit. Saya cuma buang air besar 1 minggu sekali. Kadangkala hampir 1 bulan tak buang air besar. Huhuhu, mohon abg seiji bagitahu adakah ia ada kaitan dengan masalah usus atau tak.

Bro try cuba minum air yakult klau larat perabis kan 3 botol satu malam , kawe biasa lepas minum 3 botol esok pagi done ...

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus, punca penyakit

Post by seijiseimura84 on Thu May 22, 2014 7:41 am

Mohamad hafiz wrote:
seijiseimura84 wrote:Badan manusia ni, banyak dah explore, dari peringkat anatomi, peringkat physiologi, dari peringkat molecular.....cuba dari segi soal peranan baktera khususnya bakteria dlm usus, masih ramai saintis tidak ketahui apa peranan

Namun dengan perkembangan macam2 penyakit, perkembangan obesiti tinggi, penyakit diabetes serta penyakit2 lain, saintis hari ini sibuk mengkaji peranan bakteria dlm usus kita.

Banyak kajian sudah dilakukan, dan setiap kajian mennghasilkan jawapan yg menarik. Secara rumusannya...dlm kajian2 yg dibuat, ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus mempunyai peranan besar terhadap penyakit hari ini. Penyakit obesiti khususnya, diabetes, malah penyakit lain boleh disebabkan punca dari ketidakseimbangan ekologi bakteria. Malah eksperimen dilakukan pd tikus gemuk dan tikus kurus didapati ekologi bakteria dlm kedua2 tikus adalah berbeza. Dan kebanyakan bakteria di usus tikus gemuk menghasilkan hormon yg merangsang perut sentiasa lapar. Banyak lagi kesan ketidakstabilan ekologi

Puncanya....disebabkan diet....diet lemak . pengunaan antibiotik yg banyak dlm industri haiwan ternak merupakan peranan2 tertentu. Rawatannya masih disiasat

Insyaallah bila berkelapangan saya akan share sumber rujukan saua

Abg seiji, saya sering sakit perut bahagian bawah kiri, dan bahagian kiri atas. Rsa seperti usus besar dn usus kecil sering sakit. Saya cuma buang air besar 1 minggu sekali. Kadangkala hampir 1 bulan tak buang air besar. Huhuhu, mohon abg seiji bagitahu adakah ia ada kaitan dengan masalah usus atau tak.
mngkin sembelit. biasanya kalau tahi keras....kadang2 usus terpaksa kerja keras utk membuang tahi keras

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus, punca penyakit

Post by abu_firdaus on Thu May 22, 2014 7:42 am

doc, kalau kena gastrik apa diet yg sesuai utk improve or at least reduce the symptom?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus, punca penyakit

Post by aimahmad on Thu May 22, 2014 12:47 pm

Mohamad Hafiz kena semak balik habit pemakanan yg diamalkan skarang. Maybe kena tambah air, buah & serat. Bunyi cam agak menyeramkan tu! Kalau dah lama, elok jumpa doc.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus, punca penyakit

Post by seijiseimura84 on Thu May 22, 2014 1:26 pm

Makanan pedas..berkafein..makanan yg berangin kena elak kalau gastrik

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus, punca penyakit

Post by Mohamad hafiz on Thu May 22, 2014 1:44 pm

seijiseimura84 wrote:Makanan pedas..berkafein..makanan yg berangin kena elak kalau gastrik

abg seiji, ape contoh makanan berangin ? sya tk tahu ttg itu huhuhu

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ketidakseimbangan ekologi bakteria dlm usus, punca penyakit

Post by Sponsored content Today at 7:35 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum