aswaja serang wahabi, bukan salafi

View previous topic View next topic Go down

aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by seijiseimura84 on Thu May 22, 2014 7:43 am

sedang saya berdebat dgn abang ipar....

tiba2 dia buat statement pelik

salafi tak sesat, wahabi sesat
kita tak menentang salafi, kita menentang wahabi

aku keliru sementara, permainan apakah ini....
bukan kah diorang ke lebih2 cop salafi ni wahabi
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by saifulnd43 on Thu May 22, 2014 8:03 am

seijiseimura84 wrote:sedang saya berdebat dgn abang ipar....

tiba2 dia buat statement pelik

salafi tak sesat, wahabi sesat
kita tak menentang salafi, kita menentang wahabi

aku keliru sementara, permainan apakah ini....
bukan kah diorang ke lebih2 cop salafi ni wahabi

seorang ustaz pernah bagi tau jgn hantar anak blajar di Arab Saudi nanti jadi wahabi ???

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by thtl on Thu May 22, 2014 10:23 am

1. Siapa yg guna istilah "wahabi" adalah org jahil atau asya'irah/sufi

2. Org Saudi lebih suka dikenali dgn nama "Muwahhidun" sebab mereka tak ada ubah amalan agama, melainkan mereka membasmi bid'ah, khurafat dan syirik di Hijaz/KSA. Buktinya jika anda solat dan tawaf, apakah anda lihat apa2 perubahan dalam agama di saudi arabia ketika anda menjadi makmum kpd Imam wahabi?

3. Wahabi yg diwar-warkan itu adalah istilah utk mengeluarkan saudi arabia dari ASWJ. Kalau saudi itu wahabi dan wahabi itu kufur, maka macam mana status Haramain? apakah yg menuduh wahabi redha Haramain dikuasai dan ditadbir oleh so-called wahabi yg kufur?? fikirkan dan selamat beramal...

4.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by thtl on Thu May 22, 2014 10:27 am

saiful,
itu adalah diskriminasi terhadap students Malaysia di saudi Arabia. ada 203 semuanya di Univ Islam Madinah yg dibiayai dgn biasiswa KSA.
Kenapa tak bising student di Malaysia di Egypt jadi sufi. Bayangkan TG Nuruddin al-Banjari setiap bulan ke Cairo utk ubah student jadi penganut Tareqat. Ini banyak orang tak tahu...ada student di sana yg jadi Ikhwan, ada yg jadi PAS, dan ada yg penganut UMNO/BN...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by seijiseimura84 on Thu May 22, 2014 11:37 am

Saya masih tak bersetuju student2 ni aktif dlm politik. Saya tak kisah kalau mereka didedahkan. Tp utk melibatkan mereka menjadi aktif dlm parti tertentu itu satu perkara berbeza. Kalau boleh kita nak prpduk student ni setelah habis belajar...bila mereka start kerja atau start terdedah dgn lehidupan...kita nak mereka membuat analisis sendiri dan membuat keputusan sendiri mengenai isu politik. . bukan mbasuh minda mereka dgn politik...tp bila habis belajar, belun kenal dunia , belum kenal kerja, sidah ada pendirian politik yg tetap
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by rd73 on Thu May 22, 2014 12:14 pm

21 keatas layak mengundi ler. jadi bebas ler.

rd73
AHLI
AHLI

Posts : 61
Points : 69
Join date : 20/05/2014

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by Solah on Thu May 22, 2014 12:25 pm

Doc, saya rasa mungkin abang ipar doc berfikiran begini:

Salafi: Golongan salafi-wahabi aliran sederhana atau lembut, tak kuat membid'ahkan orang, meraikan pandangan pelbagai mazhab terutamanya syafi'e di Malaysia (jadi, tampak masih bermazhab) dan pandangan politik bukan photocopy daripada Arab Saudi.

Wahabi: Golongan salafi-wahabi aliran keras, lantang membid'ahkan orang, menyeru kepada tidak bermazhab (tagline ikut al-Qur'an dan Sunnah je), dan pandangan politik jumud (taat 100% kepada pemerintah).

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 35
Location : Penang

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by abu_firdaus on Thu May 22, 2014 12:28 pm

seijiseimura84 wrote:sedang saya berdebat dgn abang ipar....

tiba2 dia buat statement pelik

salafi tak sesat, wahabi sesat
kita tak menentang salafi, kita menentang wahabi

aku keliru sementara, permainan apakah ini....
bukan kah diorang ke lebih2 cop salafi ni wahabi
kenapa tak clarify je balik dgn abg ipar?
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by aimahmad on Thu May 22, 2014 12:32 pm

Doc tanya dulu abang ipar, ape yg dia faham ttg ape itu salafi vs ape itu wahabi & ciri2 yg membezakannya.
avatar
aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by seijiseimura84 on Thu May 22, 2014 1:18 pm

Dah tanya...biasalah jawapan dia pusing2. Dan mulalah kata kita kena belajar bergurulah...dia belajar agama dah bertahun..study kat uia dah lama
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by seijiseimura84 on Thu May 22, 2014 1:19 pm

Kematangan org malaysia sebenarnya lebih lambat dari 21 thn. Mgkin kerana sistem pendidikan kita
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by abubakar on Thu May 22, 2014 1:55 pm

Sbnrnya mereka mmg membezakan di antara Salafi dan Wahabi. Salafi ini mereka tak boleh kacau, tp Wahabi perlu ditentang habis-habisan. Oleh kerana itu, setiap yg mereka nak tentang, akan dicop Wahabi terlebih dahulu.

Itu yg sampaikan Ibnu Taimiyyah pun dikatakan Wahabi. Ini yg paling lawak sekali lah.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.
avatar
abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by aimahmad on Thu May 22, 2014 2:14 pm

seijiseimura84 wrote:Dah tanya...biasalah jawapan dia pusing2.

Tu maknanya, dia pun kurang faham sepenuhnya. Maka masih ade ruang diberi penjelasan & kefahaman. Teruskan usaha, doc.. slow & steady.

avatar
aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by aimahmad on Fri May 23, 2014 1:35 pm

thtl wrote:Bayangkan TG Nuruddin al-Banjari setiap bulan ke Cairo utk ubah student jadi penganut Tareqat.

Jgn cite kat Kaherah je, kat masjid2 Malaysia pun sama, ustaz. Tengahari td beliau beri tazkirah sblm khutbah Jumaat di Masjid Negeri, Shah Alam.

TG Nuruddin ni follower tarekat ape ye? Kalau Indon ni biasanya kuat Allawiyah & Naqsyabandiyyah..
avatar
aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by thtl on Fri May 23, 2014 7:06 pm

Nak tuduh tak bolehlaa...hehe
tapi tareqat ni depa bersatu, walaupun apa nama mereka, mereka compatible antara satu sama lain dan semua nasab tareqat ni kpd ahlil bayt. yang popular di Mesir ialah Syaziliiah, yg popular di Malaysia ialah Naqsyabandi, Ahmadiah, Qadiriah, sekarang haddadiah, dan habibiah.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by abubakar on Fri May 23, 2014 7:22 pm

seijiseimura84 wrote:Dah tanya...biasalah jawapan dia pusing2. Dan mulalah kata kita kena belajar bergurulah...dia belajar agama dah bertahun..study kat uia dah lama

Kalau study UIA, ini mesti anak murid Ustaz Muhadir Joll ini.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.
avatar
abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by aimahmad on Fri May 23, 2014 7:29 pm

thtl wrote:Nak tuduh tak bolehlaa...hehe
tapi tareqat ni depa bersatu, walaupun apa nama mereka, mereka compatible antara satu sama lain dan semua nasab tareqat ni kpd ahlil bayt. yang popular di Mesir ialah Syaziliiah, yg popular di Malaysia ialah Naqsyabandi, Ahmadiah, Qadiriah, sekarang haddadiah, dan habibiah.

Maybe tak lama lagi ade Yahananiyyah.. Hahah! Gurau je..
avatar
aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by thtl on Fri May 23, 2014 9:30 pm

Ya hanana tu dari gabungan dua tareqat Yaman: Haddadiah dan Habibiah. Based kedua tareqat ni kuat di Temasek dan Indo...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: aswaja serang wahabi, bukan salafi

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum