bau kucing

View previous topic View next topic Go down

bau kucing

Post by hafiz on Sat May 24, 2014 5:08 am

ustaz, mcm kucing, diaorng akan main di longkang dan sebagainya. kalau kta pegang dia, x nmpk najis, cuma berbau sikit, adakah najis, atau ia sesuatu yg dimaafkn? nk comletely x berbau rasanya ssh gak sebab nature kucing yg merayau2.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: bau kucing

Post by aimahmad on Sat May 24, 2014 5:38 am

Dulu2 masa sekolah rendah, diajar yg keberadaan najis tu dinilai dr warna, bau & rasa.

Lepas pegang kucing tu, cuba tgk tangan anda, kalau pegang dgn tangan la kan.. Kalau tgk2 ade nampak warna something, gi la basuh tangan utk hilangkan najis. Kalau tak nampak warna, try cium, mana tau ade bau. Kalau ade bau, gi basuh. Kalau nak betul2 sure, cuba jilat.. kalau ade rasa lain mcm, pandai2 la ape nak buat, kan? Heheh! Jgn marah aaa.. gurau2.

Tapi takpe, nanti Ustaz THTL akan jawab dgn lebih sempurna.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: bau kucing

Post by hafiz on Sat May 24, 2014 6:24 am

xtaulh bau melekat ke x... slalunya bau cmtu xdelh melekat... xde lak bau tngn lps pegang. nk penjelasan lh. sbb kdng2 dibawa kucing main dlm rumah. stakat tngk xde najis kt badan je selalunya.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: bau kucing

Post by aimahmad on Sat May 24, 2014 6:42 am

hafiz wrote:nk penjelasan lh. sbb kdng2 dibawa kucing main dlm rumah.

Saya pun nak tau juga. Di rumah saya takde bela kucing.. tapi di rumah mertua agak banyak juga la!

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: bau kucing

Post by hafiz on Sat May 24, 2014 9:03 am

bkn sbb bawa dlm rumah je. mmng je kita akan selalu pegang kucing kn. mmm\ng tertanya2 lh. yg saya tahu, kalau x nmpk xpe. tapi kalau bau? dengan sifat kucing boleh bnyk penyebabnya. longkang dll

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: bau kucing

Post by thtl on Sat May 24, 2014 9:47 am

hukum asal kucing ni bersih unless kita nampak dia kotor dan berbau, sebab najis ni dikenali dgn 'ain najis dan baunya, maka najislah, maka kena mandikan dan shampoo

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bau kucing

Post by hafiz on Sat May 24, 2014 10:29 am

ustaz, kalau kita pegang kucing tu, tapi baunya x melekat pada kita, dan kucing itu juga kering. berpindah x najis tu pada kita? sebab, bau kucing yg saya pegang tadi tidaklh kuat, jikalau dihidu secara dekat bau ada terbau2 gitu. jadi, saya agak yakin, bau kucing itu tidak berpindah kt tangan saya

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: bau kucing

Post by Mohamad hafiz on Sat May 24, 2014 11:43 am

ini masalah kucing berbau, mandikan je kucing tu. heheheh  Cool peace

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: bau kucing

Post by hafiz on Sat May 24, 2014 12:29 pm

mmng ada mndikan. tpi anak kucing, adik x mandikn lgilh kot. hu3. klau ada mandikan pun, xdelh selalu. rasanya orng pun sibuk. he3

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: bau kucing

Post by thtl on Sat May 24, 2014 6:11 pm

hafiz cakap wrote:jadi, saya agak yakin, bau kucing itu tidak berpindah kt tangan saya

itu kaedah fiqh la...yakin tidak dapat digugat oleh semata-mata syak. u selalu lupa kaedah ni

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bau kucing

Post by Sponsored content Today at 6:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum