Cadbury Dairy milk contain porcine

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by Mohamad hafiz on Sat May 24, 2014 9:08 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum,

Saya nak kongsikan tentang chocolate dairy milk hazel & almond yg disahkn mengandungi dging khinzir (porcine). Berikut ialah kenyataan. Sekaligus nak tanya sahabat2 di forum, Adakah berita ini sahih ?





Boleh check di link dibawah ini untuk berita.

Link 1 wrote:http://www.therakyatpost.com/news/2014/05/24/warning-non-halal-cadbury-chocolates/

Link 2 wrote:http://www.hmetro.com.my/articles/PengesananDNAPorcine_khinzir_dalamcoklatberjenama/Article?mutakhir

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down


Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Fri May 30, 2014 7:37 am

sahih,
dari Jabir ketika Fath Makkah


إِنَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ حَرَّمَ بَيْعَ الْخَمْرِ وَالْمَيْتَةِ وَالْخِنْزِيرِ وَالأَصْنَامِ » . فَقِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ ، أَرَأَيْتَ شُحُومَ الْمَيْتَةِ فَإِنَّهَا يُطْلَى بِهَا السُّفُنُ ، وَيُدْهَنُ بِهَا الْجُلُودُ ، وَيَسْتَصْبِحُ بِهَا النَّاسُ . فَقَالَ « لاَ ، هُوَ حَرَامٌ » . ثُمَّ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ – صلى الله عليه وسلم – عِنْدَ ذَلِكَ « قَاتَلَ اللَّهُ الْيَهُودَ ، إِنَّ اللَّهَ لَمَّا حَرَّمَ شُحُومَهَا جَمَلُوهُ ثُمَّ بَاعُوهُ فَأَكَلُوا ثَمَنَهُ

“Sesungguhnya, Allah dan Rasul-Nya mengharamkan jual beli khamar, bangkai, babi, dan patung.” Ada yang bertanya, “Wahai Rasulullah, apa pendapatmu mengenai jual beli lemak bangkai, mengingat lemak bangkai itu dipakai untuk menambal perahu, meminyaki kulit, dan dijadikan minyak untuk penerangan?” Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Tidak boleh! Jual beli lemak bangkai itu haram.” Kemudian, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Semoga Allah melaknat Yahudi. Sesungguhnya, tatkala Allah mengharamkan lemak bangkai, mereka mencairkannya lalu menjual minyak dari lemak bangkai tersebut, kemudian mereka memakan hasil penjualannya.” (HR. Bukhari no. 2236 dan Muslim, no. 4132).

fiqh hadith, tidak boleh memanfaatkan lemak haiwan yg dah jadi bangkai

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by abu_firdaus on Fri May 30, 2014 9:55 am

so ia tak cover dlm gelatin yg diambil dari binatang hidup?

technically minyak mineral sekarang pun boleh kata berasal dari bangkai haiwan juga kan (yakni dinasur) ? macamana ye?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Fri May 30, 2014 1:03 pm

Fiqh ni kena layan satu persatu jika ada nas yg menyokongnya, tak leh borong semua.
1. Gelatin ni masuk dalam fiqh Istihalah atau berubah zat, maka ini fiqh yg baru

2. Petroleum atau crude oil pulak sebab dah berlaku jutaan tahun yg lalu maka dia masuk dalam hukum Galian dan ia adalah milik negara.

3. Manakala hadith Jabir hanya mengenai apakah boleh diambil lemak dari bangkai dan dijual beli. sedangkan kulit bangkai boleh pulak, jadi hukumnya ada banyak jenis.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by abu_firdaus on Sun Jun 01, 2014 7:54 am

Ramai yg guna hadith ini sabagai dalil utk meninggalkan yg meragukan dlm makanan :

Sabda Rasulullah saw., “Tinggalkan perkara yang meragukanmu dan kerjakan perkara yang tidak meragukanmu.” (HR Tirmidzi dan Nasa-i)

Macamana kita nak hujah
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Sun Jun 01, 2014 8:29 am

Kaedah ini umum, manakala Fiqh Istihalah (berubahnya zat) adalah kaedah menghapuskan keraguan menjadi jelas halal.

Cth: DNA babi dalam Cadbury.

Hukum umum: tinggalkan Cadbury kerana:
1. ianya jatuh hukum meragukan
2. banyak lagi pilihan cokelat yg halal
Dalil: HR Termizi dan nasa'iy (tinggalkan apa yg meragukan kamu..)

Hukum khusus: coklat Cadbury adalah halal kerana fiqh istihalah, yakni berubahnya babi hanya kpd DNA sahaja yg tidak lagi sama dgn sifat zat daging yg asal kerana telah melalui proses transformasi yg detail dan telah meruba zatnya.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by abu_firdaus on Sun Jun 01, 2014 11:09 am

Like 
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by najib76 on Tue Jun 03, 2014 7:48 am

Walaupun JAKIM isytihar HALAL....tapi isu masih belum selesai...
mmm.....
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Tue Jun 03, 2014 9:02 am

melayu muda loya dgn babi
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by abu_firdaus on Tue Jun 03, 2014 9:12 am

bagi sy, isu penetapan halal haram cadbury tu selesai. mereka yg ada isu2 berbangkit je yg kata belum selesai
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Tue Jun 03, 2014 9:46 am

Tak selesai, ia membangkitkan isu siapa yg lebih berautoriti dalam isu halal/haram? Jakim atau KKM?
Jakim menggunakan makmal Jabatan Kimia Petaling Jaya, manakala KKM tak tahu menggunakan makmal sendiri atau outsource kat sapa...

Ini kena selesai operating procedures dan authority
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by alDayyan on Tue Jun 03, 2014 10:58 am

Saya rasa kita harus pegang dgn apa yg ditemui oleh jakim. Kkm sendir xpasti samada sample yg dorg ambik tu tercemar atau x..makmal yg mereka gunakan utk uji sample tu bukan makmal khas utk uji halal haram yg mana makmal khas jakim lebih suci dan power dari makmal kkm tu. Makmal kkm tu ada mcm2 sample dari benda2 lain..so faktor kecuaian manusia dan tahap bersihnya persekitarannya boleh diragui. Apa2pon kkm tgh siasat dalang sebenar yg membocorkan maklumat result tersebut kpd umum..bocor sebab pihak atasan kkm x sempat nk jumpa jakim..ianya telah diketahui umum dan menjadi isu.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by abu_firdaus on Tue Jun 03, 2014 11:11 am

bagi mereka yg dah faham isu halal haram makanan, isu ni dah selesai. tapi bagi mereka yang belum faham (majoriti masyarakat yg berpegang perkara2 was-was jatuh haram), ia tak selesai sebab mereka dah syak wasangka dgn jakim.


Last edited by abu_firdaus on Tue Jun 03, 2014 12:08 pm; edited 1 time in total
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by alDayyan on Tue Jun 03, 2014 11:15 am

Itulah..klu baca komen2 mereka seolahnya mereka akan meninggal dunia hari esok sebab makan cadbury hari ni.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Tue Jun 03, 2014 11:23 am

operating procedures ialah KKM kena diskus dulu dgn Jakim.

maka mamat yg bocorkan lab results tu mmg kena punish
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by abu_firdaus on Wed Jun 04, 2014 10:02 am

sy copy & paste dari fb wall sdr hafizi afn kat sini utk discussion..sebab sy pun was2 apa jawapannya hehe..

Beza syubhah dan waswas? Antara ambil dan elak.
Anjing buruan yang dilepaskan dengan dibaca bismiLlah lalu membaham buruan bersama-sama anjing lain yang tidak dibacakan bismiLlah → syubhah, jangan makan daging buruan.
Daging yang diberi tanpa diketahui sama ada disembelih dengan dibacakan bismiLlah atau tidak → waswas, bacalah bismiLlah dan makanlah.

Contoh zaman sekarang:
1. Cadbury tidak pasti sama ada DNA babi true positive (benar-benar positif) atau false positive (sampel tercemar). Waswas atau syubhah? Ambil atau elak?
2. ASB difatwakan sebahagiannya haram tetapi ada pula mengeluarkan fatwa harus. Waswas atau syubhah? Ambil atau elak?
3. Menerima hadiah berupa makanan dari kawan bukan muslim tanpa diketahui kandungannya. Makan atau tidak? Waswas atau syubhah?
4. Masuk tandas awam untuk berwudhu' lalu seluar terkena air lantai. Perlu tukar seluar (syubhah) atau tidak (waswas)?
5. Tukar pakaian untuk solat kerana ditakuti terkena najis. Perlu (syubhah) atau tidak (waswas)?
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Wed Jun 04, 2014 10:19 am

syubhah=tak cukup ilmu nak tarjih atau nak keluarkan hukum halal atau haram, kata Imam Nawawi kebanyakan manusia tidak tahu hukumnya kecuali para ulamak.

was-was=sudah yakin tapi dibisikkan oleh setan, seseorang tidak mampu menetapkan sesuatu ketetapan samada halal atau haram, suci atau najis
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by abu_firdaus on Thu Jun 05, 2014 3:36 am

ok kalau gitu tolong komen jawapan saya Smile:
1. was-was - boleh makan
2. khilaf (bukan syubhah/was2) - terima pendapat yg lebih diyakini/rajih
3. was-was - boleh ambil
4. was-was - tak perlu
5. was-was - tak perlu
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Thu Jun 05, 2014 9:23 am

boleh la tu
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 08, 2014 6:48 pm

benarkah cadburry syarikat bumiputera??

http://inisemuakonspirasi.blogspot.com/2014/06/cadbury-satu-konspirasi-yang-berjaya.html?m=1
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Sun Jun 08, 2014 7:39 pm

Cadbury ni syarikat gergasi England. Bila jadi MNC (multi national company), di Malaysia dia listed kat BSKL utk jadi syarikat awam bhd, maka antara pemegang saham minoriti adalah FELDA dan LTAT.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by najib76 on Mon Jun 09, 2014 4:55 am

ada tokoh agama selebriti yang ulas Fatwa DYQ dalam isu gelatin..
ulasannya kontra kepada fatwa ...
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by Mohamad hafiz on Mon Jun 09, 2014 5:20 am

najib76 wrote:ada tokoh agama selebriti yang ulas Fatwa DYQ dalam isu gelatin..
ulasannya kontra kepada fatwa ...

byk yg keliru ttg tu hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by najib76 on Mon Jun 09, 2014 7:24 am

sinar harian...mufti Perak

terbaru Mufti Perak keluar kenyataan ...
Apa yang haram tetap haram...
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by abu_firdaus on Mon Jun 09, 2014 8:15 am

najib76 wrote:sinar harian...mufti Perak

terbaru Mufti Perak keluar kenyataan ...
Apa yang haram tetap haram...
mufti mesti sokong gomen untuk buat halal hub hehe
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 9:53 am

cuma Halal-hub tu ekstrim, ikut mazhab Syafi'iy sahaja
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by seijiseimura84 on Mon Jun 09, 2014 4:41 pm

pada pendapat aku, ni kes kena khianat atau fitnah

bila dapat tahu bahawa ada dna babi, semua sampel dikutip oleh cadbury sendiri buat chemical test, dan dapat pastikan sampel lain tiada dna babi, serta memanggil jakim sebagai saksi

sebaliknya.....sampel yg kononnya ada dna babi, entah tangan manusia sape yg dengki, atau sabotaj. Bila dpt sampel ada dna babi... kkm nak lancarkan another second rpund of test, tp malangnya keputusan test pertama telah disabotaj ke luar internet.

saya perhatikan seolah2 mcm ada banyak serangan ke atas ekonomi org melayu secara diam2. Sebagai contoh serangan ke atas syed bokhari

wallahualam......
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 6:42 pm

teori doc, cadbury Malaysia kena khianat atau fitnah?
mula2 kena lihat statistic siapa kuasai pasaran coklat Malaysia dulu? sapa market leader?
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by seijiseimura84 on Tue Jun 10, 2014 1:43 am

Aku rasa levih kepada khianat.. Kalau betul cadburry mengunakan bahan haram, sudah tentu coklat2 lain dah terkena. Tp so far yg baru jumpa hanya 2 coklat. . pihak cadburry pula kelihatan sgt bekerjasama dlm isu ini. Tiada usaha seperti nak melindung sesuatu. . seperti kes anwar yg kononnya dna bolhe diletakkan atas sampel bukti....begitu juga sampel dna babi
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum