Cadbury Dairy milk contain porcine

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by Mohamad hafiz on Sat May 24, 2014 9:08 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum,

Saya nak kongsikan tentang chocolate dairy milk hazel & almond yg disahkn mengandungi dging khinzir (porcine). Berikut ialah kenyataan. Sekaligus nak tanya sahabat2 di forum, Adakah berita ini sahih ?





Boleh check di link dibawah ini untuk berita.

Link 1 wrote:http://www.therakyatpost.com/news/2014/05/24/warning-non-halal-cadbury-chocolates/

Link 2 wrote:http://www.hmetro.com.my/articles/PengesananDNAPorcine_khinzir_dalamcoklatberjenama/Article?mutakhir

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down


Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by seijiseimura84 on Mon Jun 09, 2014 4:41 pm

pada pendapat aku, ni kes kena khianat atau fitnah

bila dapat tahu bahawa ada dna babi, semua sampel dikutip oleh cadbury sendiri buat chemical test, dan dapat pastikan sampel lain tiada dna babi, serta memanggil jakim sebagai saksi

sebaliknya.....sampel yg kononnya ada dna babi, entah tangan manusia sape yg dengki, atau sabotaj. Bila dpt sampel ada dna babi... kkm nak lancarkan another second rpund of test, tp malangnya keputusan test pertama telah disabotaj ke luar internet.

saya perhatikan seolah2 mcm ada banyak serangan ke atas ekonomi org melayu secara diam2. Sebagai contoh serangan ke atas syed bokhari

wallahualam......

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 6:42 pm

teori doc, cadbury Malaysia kena khianat atau fitnah?
mula2 kena lihat statistic siapa kuasai pasaran coklat Malaysia dulu? sapa market leader?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by seijiseimura84 on Tue Jun 10, 2014 1:43 am

Aku rasa levih kepada khianat.. Kalau betul cadburry mengunakan bahan haram, sudah tentu coklat2 lain dah terkena. Tp so far yg baru jumpa hanya 2 coklat. . pihak cadburry pula kelihatan sgt bekerjasama dlm isu ini. Tiada usaha seperti nak melindung sesuatu. . seperti kes anwar yg kononnya dna bolhe diletakkan atas sampel bukti....begitu juga sampel dna babi

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by alDayyan on Tue Jun 10, 2014 5:41 am

Mula2 accidentaly leaked info..last2 diekaploitasi oleh pihak2 tertwntu utk dijadikan fitnah dan sensasi. Sy masih selamba makan cadbury tanpa ragu2.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by najib76 on Tue Jun 10, 2014 7:00 am

Cadbury ada kaitan dengan Syed Mokhtar ??
ada linknya ??

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by seijiseimura84 on Tue Jun 10, 2014 7:37 am

Bukan najib.... Maksud saya isu syed mokhtar isu berveza. Apa yg saya maksudkan visness org melayu selalu kena serang. . byk plbarangan2 bumiputera tak dpt ke pasaran. Saya pernah rasa produk mereka seperti serbuk mocha mmg sedap...tp sayang susah nak cari. Pasal pasaran byk dimonopoli oleh bukan melayu

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by najib76 on Tue Jun 10, 2014 7:39 am

seijiseimura84 wrote:Bukan najib.... Maksud saya isu syed mokhtar isu berveza. Apa yg saya maksudkan visness org melayu selalu kena serang. . byk plbarangan2 bumiputera tak dpt ke pasaran. Saya pernah rasa produk mereka seperti serbuk mocha mmg sedap...tp sayang susah nak cari. Pasal pasaran byk dimonopoli oleh bukan melayu

Cadbury dimiliki oleh Bumiputera ?? linknya ada ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Tue Jun 10, 2014 10:10 am

Cadbury, MNC (multinational) based in UK. Kena beli dgn Kraft USA dan tukar nama sekarang Kraft jadi Modelez corporation, USA based MNC.

Cadbury Malaysia adalah anak syarikat Cadbury UK dan milik Modelez Corp USA. shareholders dalam Cadbury Malaysia ialah Felda dan LTAT melalui Boustead. Ia bukan majoriti shareholders, tapi minority sahaja, majoriti masih dipegang oleh Modelez USA.

Isu DNA ni muncul bila seteru utama Modelez yakni Hershey Corporation USA, pembuat coklat utama US nak buka kilang di JB tak lama lagi.

Persaingan Hershey dan Kraft amat sengit ketika mereka berebut nak beli Cadbury dan akhirnya Cadbury dibeli oleh Kraft/Modelez.

Kemungkinan besar, Hershey masih dendam dgn Cadbury dan kemasukan Hershey ke Malaysia. Cadbury adalah market leader dalam cokelat di Malaysia bersama Nestle Corp.
itu cerita belakang tabir dalam dunia korporat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by abu_firdaus on Tue Jun 10, 2014 10:44 am

wah.. dah ada teori konspirasi pulok. hershey ni sapa pulak pemegang saham dari malaysia? jeng jeng

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Tue Jun 10, 2014 10:56 am

tak, Hershey Malaysia sdn bhd. tak ada shareholders. tapi hershey and modelez (pemilik Cadbury) adalah rivals

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by najib76 on Tue Jun 10, 2014 11:02 am

thtl wrote:tak, Hershey Malaysia sdn bhd. tak ada shareholders. tapi hershey and modelez (pemilik Cadbury) adalah rivals

ada kemungkinan hershey sabotaj ??

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Tue Jun 10, 2014 11:17 am

kemungkinan besar, sebab kilang Hersyey dah nak siap di JB dan rivalry dan hatred antara Hersyey vs Kraft/Modelez, nak rebut pasaran coklat Malaysia yg sekarang dikuasai oleh Cadbury

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Tue Jun 10, 2014 11:19 am

Rivalry dalam fast food pun sama, McD, Burger King, Wendys. KFC, so masing2 ada potensi akan sabotaj satu sama lain.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by najib76 on Tue Jun 10, 2014 11:21 am

menarik...Dr Zaharuddin telah keluarkan pandangan
Murshid ....dalam FB dan blog..

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Tue Jun 10, 2014 11:25 am

isu dah selesai. cadbury dah dibersihkan atau dapat clearance dari jakim, semua produknya halal bayyin

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Tue Jun 10, 2014 11:26 am

kesian cadbury, multi-milion losses atau kerugian berjuta-juta ringgit hanya dgn sebuah khabar angin. Ini sebab AQ suruh 49:06 (bila org fasiq bawa khabar...periksalah dgn teliti)...
mujur Cadbury ni giant, kalau company kecik, mmg gulung tikar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by najib76 on Tue Jun 10, 2014 12:19 pm

thtl wrote:isu dah selesai. cadbury dah dibersihkan atau dapat clearance dari jakim, semua produknya halal bayyin

setuju...kes coklat Cadbury dah selesai..cuma ada beberapa NGO yg tak puashati dengan keputusan JAKIM..
kemudian ulasan Ust Kazim ttg Fatwa DYQ....cadangan ASWAJA melalui Ust Zamihan

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by Mohamad hafiz on Tue Jun 10, 2014 12:35 pm

yg pasti, pihak yg msih tkpuas hati tu dh tkde alibi kukuh dh

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by najib76 on Wed Jun 11, 2014 2:48 am

Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan gesa abaikan Fatwa DYQ sebab tidak sesuai dengan Malaysia.

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Wed Jun 11, 2014 9:12 am

tindakan yg baik kerana menjaga kententeraman awam. masyarakat melayu belum terbiasa dgn Fiqh al-Muqaran (fiqh perbandingan)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by alDayyan on Wed Jun 11, 2014 2:08 pm

Sebenarnya xberdosa pon org2 awam nak ikut fiqh atau mahzab mana2 selagi x langgar hukumhakam dan syariat kan? Perkara ni dikira sebagai khilaf lagi ke dikalangan2 ulamak muktabar?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Wed Jun 11, 2014 3:21 pm

org awam dia kena ikut imam atau majlis fatwa di negara masing2, Ini kerana mereka tidak mampu meneliti dalil dalam Fiqh Muqaran

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by seijiseimura84 on Wed Jun 11, 2014 3:27 pm

Kalau fatwa antara 3 parti politik berbeza? Sape oorg awam kena ikut? Hrhehe

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by thtl on Wed Jun 11, 2014 3:36 pm

kalau mampu memahami hujah sapa yg lebih rajih (kukuh), ia masih lagi dalam konteks fiqh al-muqaran dan rakyat awam tidak mampu mengetahui hujah siapa yg lebih kuat.
Maka ia lebih kpd org parti akan sure ikut fatwa parti mereka. Ini kalau mereka berparti.
Orang umno, sah kena ikut UMNO/Kerajaan;;
anggota PAS, sahih akan ikut Ulamak Pas dan mursyid mereka;
PKR akan mursyidnya DSAI;
yang tak ada parti, ikut fatwa kebangsaan ajelaa.

*mursyid=the supreme guide tau jurupandu agung

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cadbury Dairy milk contain porcine

Post by Sponsored content Today at 1:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum