darah yang sedikit

View previous topic View next topic Go down

darah yang sedikit

Post by sitisu on Wed May 28, 2014 6:39 am

dah lama tak singgah forum ni.. dah banyk topik dan persoalan baru keluar. Smile 

saya pun nak tanya lagi jugakkk..

1. darah itu najis kan. tapi setahu say ada yang dimaafkan macam binatang yang tak mengalir darahnya cth semut dsb..

2. macamana dgn darah manusia yang sedikit.?
satu hari anak (umur sethun lebih) terjatuh dan mulutnya berdarah.selepas cuci, masih ada keluar darah lagi.dia memeluk saya dan mulutnya yang berdarah terkena baju saya( kesan darah tu lebih kurang besar bibir mulutnya shj wana darah tak brp pekat.
soalannya:

nak basuh, terus masuk mesin je baju yang kena darah tu.. bila dah basuh kesan darah mmg hilang.. kira suci tak nak buat solat?
kalu tak..maknanya messin dan baju yang lain basuh sama kena bilas semula la?

P/s ada yg kata kena bilas sebab darah manusia najis ada yang kata tak perlu sebab bukan darah yang terlalu banyak dan tak mengalir pun hanya melekat pada pakaian ...mana satuu betul? Sad 

bolehkah saya terus masuk mesinsahaja beju tersebut

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: darah yang sedikit

Post by thtl on Wed May 28, 2014 9:01 am

Hukum darah ada dua pendapat:
1. ia adalah tidak najis kecuali darah haidh (Ibn taymiyah, syaukani, syaikh ben othaimin, albani, al-Qardhawi)
2. ia adalah najis kecuali darah yg sedikit dan sukar dielakkan (jumhur, termasuk mazhab syafi'iy)

menjawab soalan anda mengikut mazhab syafi'iy:
1. darah najis, kecuali yg sedikit dan darah haiwan yg tidak mengalir
2. darah yg sedikit spt itu tidak najis, boleh terus masuk mesen

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: darah yang sedikit

Post by abu_firdaus on Wed May 28, 2014 1:13 pm

rasanya sdri masih byk berkeadaan was-was kerana nampak soalan yg lebih kurang sama berulang kembali (yakni najis yg sedikit dimasukkan dalam mesin basuh)

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: darah yang sedikit

Post by sitisu on Tue Jun 03, 2014 12:34 pm

thtl wrote:Hukum darah ada dua pendapat:
1. ia adalah tidak najis kecuali darah haidh (Ibn taymiyah, syaukani, syaikh ben othaimin, albani, al-Qardhawi)
2. ia adalah najis kecuali darah yg sedikit dan sukar dielakkan (jumhur, termasuk mazhab syafi'iy)

menjawab soalan anda mengikut mazhab syafi'iy:
1. darah najis, kecuali yg sedikit dan darah haiwan yg tidak mengalir
2. darah yg sedikit spt itu tidak najis, boleh terus masuk mesen


jwapan yang jelas terima kasih tuan Like Smile 

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: darah yang sedikit

Post by sitisu on Tue Jun 03, 2014 12:40 pm

abu_firdaus wrote:rasanya sdri masih byk berkeadaan was-was kerana nampak soalan yg lebih kurang sama berulang kembali (yakni najis yg sedikit dimasukkan dalam mesin basuh)

mmg ada was2 bila ada dua pendapat yang saya tak tahu mana betul,,,, lagi [ula bila persoalan yang tak tahu macam darah niii,,
kan ada saya tulis:

P/s ada yg kata kena bilas sebab darah manusia najis ada yang kata tak perlu sebab bukan darah yang terlalu banyak dan tak mengalir pun hanya melekat pada pakaian ...mana satuu betul? Sad


apa pun terima kasih juga Abu firdaus prihatin persoalan saya Smile 

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: darah yang sedikit

Post by Sponsored content Today at 9:54 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum