melayu ,cina d kelantan

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

melayu ,cina d kelantan

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 01, 2014 4:01 am

Di kelantan..org melayu merupakan majoriti terbesar di aemua negeri malaysia,tapi org cina paling minoriti berbanding negeri lain.

Pd masa yg sama, nnegeri kelantan merupalan negeri paling miskin.

Di sini saya membuat kesimpulan, adakah negeri2 lain kaya kerana kontribusi ekonomi org cina?

Org cina kurang di kelantan pasal tu negeri miskin.

Adakah sekiranaya org cina tidak wujud di malaysia...maka malaysia akan menimpa seperti negeri kelantan?
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by Mohamad hafiz on Sun Jun 01, 2014 5:05 am

Bagi sya, org Melayu buleh je jdi mcm org cina tu. Pada Pendapat saya, perbezaan mereka cam ni. :-

Org Cina mula dari Bawah walapun susah tapi Berjaya naik ke atas.
Org melayu mula dari atas walaupun senang, tetap tak dapat naik2.

Malah ada pepatah yg diberi
" Saya tidak takut akan persaingan orang cina, tapi saya takut hasad dengki orang melayu "
, hehehhe  Embarassed

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by Solah on Sun Jun 01, 2014 5:14 am

Alamak ade 2 thread sama la, mintak admin merge thread ni....

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 35
Location : Penang

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 01, 2014 5:36 am

Alamak terbuka 2. Anyway...utk muhasabah bersama, dimanakah kita tanpa org cina
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by thtl on Sun Jun 01, 2014 8:35 am

kelantan tak maju bukan kerana ia Melayu, tapi kerana diskriminasi kerajaan Pusat sejak PRU pertama lagi. sebabnya kerajaan perikatan (sekarang BN) gagal memerintah kelantan dan ia sentiasa di bawah partai Islam. kedua: lokasi kelantan yg dinafikan kemudahan asas spt lebuhraya, pelabuhan, airport taraf antarabangsa dan air, juga sumber aslinya tidak dibangunkan spt minyak dan gas.
Orang kelantan mmg hebat business cuma mereka tidak diberi peluang.
Jika tiada china dan India?
lebih baik sebab kita tak ada masalah nak implement hudud dan halal dan haram dalam makanan/....he3

macam arab saudi, ianya tak maju, tapi rakyatnya senang..itu yg lebih penting
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by abah2i on Sun Jun 01, 2014 1:01 pm

Hari ini nampaknya saya masih bermasalah untuk login walaupun menggunakan nama baru sejak mlm tadi. Sehingga akhir petang baru dapat login.
Seperti di beritahu mlm tadi, akaun abah2i adalah ac baru, ac abah2 juga adalah saya tapi dak tak dapat login. acc abah bukan saya.
Mungkin niat saya kurang baik, seharian hari ini tak dapat masuk. Belah petang ini dah berkurang sikit amarahnya maka di izinkan login. Niat itu mungkin akan terpapar di post selepas ini.

W

abah2i
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 9
Join date : 31/05/2014

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by abah2i on Sun Jun 01, 2014 1:26 pm

Seiji84 saya katakan seorang suka glm dan suka kepada sesuatu tread yg baru. Tajuk ini saja di buka sampai 2 kali. Ada apa yang kurang dgn Melayu kelantan kepada Seiji84 sampaikan beliau nak tread ini di sampuk ramai orang.
Apakah kerana beliau;

  1. Nak glamur lebih
  2. Kerana dia bukan org Kelantan, memang seiji org Selangor makna berada di Selangor
  3. Kerana seiji seorang prof.

    Sebelum Seiji terus nak kenakan kelantan, kerana doc tak belajar sejarah, tolong belek-belek sejarah ya doc.
    Asal usul Melayu Kelantan tak sama dengan Asal Melayu Selangor.

    Nak tambah lagi tapi post duluk


abah2i
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 9
Join date : 31/05/2014

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by abah2i on Sun Jun 01, 2014 2:04 pm

SELANGOR ialah sebuah negeri termaju di Malaysia. Kenapa Selangor negeri di mana seiji berada sekarang ini, tapi selangor tak di istiharkan negeri maju sedangkan negeri tak berapa jauh dari Selangor pula diistiharkan negeri maju. Negeri tu pula bukanlah banyak hasil sangat, tak banyak kilangpun tak pula banyak hasil bumi bahkan nak jual pasirpun tak dapat. Cuma khabarnya negeri tu lebih dari segi pelancungan, tetap di istiharkan negeri maju sedangkan Selangor belum lagi.
Jawapan kenapa Selangor belum di istiharkan lagi tentulah seiji boleh jawab.

Berbalik kepada negeri Kelantan yg seiji kata tak maju. Saya sangat pasti bahawa seiji pernah sampai sebab seiji dahpun 30an dan dah pula bekerja, tak mungkin belum pernah sampai. Cuma sampai mungkin kawasan bandar saja. Kalau dah lihat tak patut tak tahu tidak maju sebab apa. Walaupun tuan sheith dah jawab di atas, elok juga bagi ingat lagi supaya dia tahu.

Saya cuma Pak Guard

abah2i
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 9
Join date : 31/05/2014

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 01, 2014 2:14 pm

Etika perbincangan....
1/ tak perlu nak serang peribadi orang lain
2/ bincang hujah saje NOKTAH, tak perlu mana2 andaian


secara berpengalaman, bila etika2 ini tidak diikuti, keharmonian terjejas, pergaduhan sering terikut sekali
saya fikir mana2 forumer di sini pasti bersetuju, kerana semua dah lama berforum

JAUHKAN SOAL PERIBADI, HANYA FAKTA DAN HUJAH SAHAJA DIBINCANGKAN
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by abah2i on Sun Jun 01, 2014 2:16 pm

Kalau tak mahu kepad perkara itu, jangan mulakan.

abah2i
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 9
Join date : 31/05/2014

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 01, 2014 2:18 pm

sape mulakan huhuhu
forum ni bukan untuk orang emotional, dah nama forum segala topik boleh dibawa
dan saya bawakan dgn penuh beradab lagi sopan, saya tidak menghina orang kelantan atau mana2 pihak

kalau benar saya berniat jahat nak burukkan kelantan, sudah lama saya bawa isu rogol 34 org, dan banyak video adengan ranjang 3gp yg  ramai dilakonkan oleh org kelantan
namun saya tidak bawakan perkara itu , kerana saya tahu ia takde kaitan

saya cuma bangkitkan apakah ekonomi melayu boleh survive tanpa org cina, saya cuba kaitkan dgn kelantan sebagai satu perbandingan kerana ia negeri paling majoriti melayu dan paling minoriti cina

tolong urus emosi sendiri, yg menafsir adalah tuan badan, tuan boleh melihat secara positif, atau secara negatif....kalau terasa, itu tanggungjawab tuan sendiri. Emosi adalah di bawah kawalan tuan, bukan kawalan saya.
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by saifulnd43 on Sun Jun 01, 2014 3:02 pm

pada saya kelantan lebih kaya individu drpd kerajaan kelantan sendiri
saya org ganu - ader minyak tapi org ganu susah jugak


saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 01, 2014 3:05 pm

saya fikir ramai salah fhm...thread ni bukan nak kata negeri mana paling miskin
therad ini focusnya...adakah ekonomi malaysia berkembang tanpa orang cina
adakah kita menjadi miskin kerana ketiadaan org cina
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by Mohamad hafiz on Sun Jun 01, 2014 3:06 pm

abah2i wrote:Hari ini nampaknya saya masih bermasalah untuk login walaupun menggunakan nama baru sejak mlm tadi. Sehingga akhir petang baru dapat login.
Seperti di beritahu mlm tadi, akaun abah2i adalah ac baru, ac abah2 juga adalah saya tapi dak tak dapat login. acc abah bukan saya.
Mungkin niat saya kurang baik, seharian hari ini tak dapat masuk. Belah petang ini dah berkurang sikit amarahnya maka di izinkan login. Niat itu mungkin akan terpapar di post selepas ini.

W

Saudara abah2i buleh je guna acc sekarang. Mungkin ada masalah line atau server kot, sbb tu tk dpt guna nama baru atau login. Klu buleh minta tolong admin tolong delete acc2 yg tk dpt login lagi. Huhuhu

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by hafiz on Sun Jun 01, 2014 5:02 pm

thtl wrote:
macam arab saudi, ianya tak maju, tapi rakyatnya senang..itu yg lebih penting

walaupun menjadi negara maju bagus, tapi saya setuju dngn ayat ustaz. mcm di jepun, makanannya mahal dan sbagainya. hidup juga mcm xde makna saja. asyik kerja, kerja, kerja..

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by aimahmad on Sun Jun 01, 2014 5:09 pm

Abah2i tinggal di mana? Pasti bukan di Selangor barangkali? Selangor diisytihar Negeri Maju pada 2005. Tiada bunga api, tiada perarakan kereta berhias.. hanya dengan dua acara iaitu majlis pelancaran Taman Warisan Negeri Selangor dan Perpustakaan Negeri sebagai simbolik pelancaran Selangor Maju 2005.
avatar
aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by aimahmad on Sun Jun 01, 2014 5:18 pm

Saya orang Selangor yg lahir di KL. Kalau nak cerita pasal piss-off, tiada yg lebih buatkan orang Selangor lebih piss-off selain dari orang luar yg cari makan di Selangor tapi tanpa teragak2 utk bertindak menghina tempat di mana dia cari makan & penduduk tempatannya semata2 utk back-up tempat asalnya. Don't get me started on that!
avatar
aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 01, 2014 5:22 pm

cukup2lah tu.....
tak perlu start "negeri aku lagi baguih"
hanya segelintir individu yg sangat emotional seolah2, kita nak mengutuk kelantan, tidak terlintas sekali pun niat saya begitu. Yg menafsirkan tuan badan sendiri...walaupun saya smpaikan dgn penuh sopan bicara, kalau yg menafsirnya hendak tafsir yg buruk, maka mmg nampak buruk
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by aimahmad on Sun Jun 01, 2014 5:41 pm

Abah2i boleh bukak thread "Selangor" kalau agak2 nak bincang pasal ape yg terbuku di hati pasal Selangor & orang2nya. Kita borak kat sana.
avatar
aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by aimahmad on Sun Jun 01, 2014 6:13 pm

Nasihat yang ni, gua pulangkan balik kat lu.. free of charge.

abah2i wrote:Kalau tak mahu kepad perkara itu, jangan mulakan.
avatar
aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by thtl on Sun Jun 01, 2014 7:57 pm

kena keluarkan statistiklaa..

kekayaan negara atau equity. cuba kita lihat statistic asas DEB tahun 1970..ini strategic plan DEB (dasar ekonomi Baru)...

equity (kekayaan) negara:
melayu 2.4%
China 27%
India 1%
yang lain 6%
Pelabur asing 63%

maka yg memajukan Malaysia ni ialah foreigners..
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by abu_aisyah on Tue Jun 03, 2014 10:25 am

ala aimahmad n abah2, cool la ek.kita berforumm,tambah pengetahuan.

dari kenyataan doc,bukan dia nak kutuk pun kelantan.tp mmbuat satu kesimpulan untuk bangsa melayu di malaysia (dr pendapat doc).

1.doc, apakah maksud miskin dan stac apa yg doc refer?klu paling miskin tu, klu dari stac, sabah saraawak mendahului kelantan kan.
2.apakah beza kemiskinan dan kadar hutang?
2.bangsa melayu umumnya adalah beragama islam, jadi bagaimana perkara seperti ini berlaku?
3.atas apa yang berlaku, apakah kita hari ni sebagai orang islam masih hidup sendiri2 dan mengabaikan orang2 miskin?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by abah2i on Thu Jun 05, 2014 10:52 pm

Maaf lambat menjawab isu ini, maklumlah aku ini selalu tak daat login.

Bagus benar tajuk ini. Aku suka nak berlawan2 di sini bila ada orang mengata melayu seperti tajuk ini!! Bila aku tembak haji seiji kena tembak lagi. Buka setakat isu yg asal maka hj seiji tambah lagi dengan kes rogol ramai2 (bukan 34 haji tapi ikut tv 38) dan cerita 3gp. Aku tak tahu apa itu 3gp, kalau haji seiji boleh cerita skit sebab haji kata ada cerita dan kaitan dgn Kelantan?

Balik pasal sebutan aku dengan negeri Selangor itu, rasanya tak ada aku sebut perkara tak elok, sebut negeri maju cuma tersalah pasal pengisthiran negeri maju. Aku masukan negeri itu sebab Hj seiji sebagai orang yg perkatakan Melayu kelantan asal dari Selangor. Aku memang akui Selangor maju dan sebahagian kemajuan di sumbangkan oleh org luar termasuklah PATI, tanpa mereka mungkin bangunan lambat sikit siap sebagai contoh.

Aku bukan emosinal cuma aku panas saja. Perang dalam forum ni tak apa, cuma peluru kata saja.

Kepada kepala harimau aku takheranlah. hanpa daftar kat SA tapi asyik duk berlegar kat Area Rawang, ini tentu geng yang selalu ikut berarak tu

Kepada saudara yg forumer lain, aku harap janganlah sentuk negeri lain, nanti ada orang dari negeri berkenaan akan ikut berperang di sini.


Aku tetap jaga

abah2i
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 9
Join date : 31/05/2014

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by thtl on Thu Jun 05, 2014 11:09 pm

demo ore klatey kor?
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by seijiseimura84 on Fri Jun 06, 2014 2:44 am

abah2i wrote:Maaf lambat menjawab isu ini, maklumlah aku ini selalu tak daat login.

Bagus benar tajuk ini. Aku suka nak berlawan2 di sini bila ada orang mengata melayu seperti tajuk ini!! Bila aku tembak haji seiji kena tembak lagi. Buka setakat isu yg asal maka hj seiji tambah lagi dengan kes rogol ramai2 (bukan 34 haji tapi ikut tv 38) dan cerita 3gp. Aku tak tahu apa itu 3gp, kalau haji seiji boleh cerita skit sebab haji kata ada cerita dan kaitan dgn Kelantan?

Balik pasal sebutan aku dengan negeri Selangor itu, rasanya tak ada aku sebut perkara tak elok, sebut negeri maju cuma tersalah pasal pengisthiran negeri maju. Aku masukan negeri itu sebab Hj seiji sebagai orang yg perkatakan Melayu kelantan asal dari Selangor. Aku memang akui Selangor maju dan sebahagian kemajuan di sumbangkan oleh org luar termasuklah PATI, tanpa mereka mungkin bangunan lambat sikit siap sebagai contoh.

Aku bukan emosinal cuma aku panas saja. Perang dalam forum ni tak apa, cuma peluru kata saja.

Kepada kepala harimau aku takheranlah. hanpa daftar kat SA tapi asyik duk berlegar kat Area Rawang, ini tentu geng yang selalu ikut berarak tu

Kepada saudara yg forumer lain, aku harap janganlah sentuk negeri lain, nanti ada orang dari negeri berkenaan akan ikut berperang di sini.


Aku tetap jaga
buat apa hang nak panas dgn aku
cuba tunjuk mana kenyataan yg menghina
kalau nak sentuh isu kelantan pun terus nak panas, ini taksub negeri namanya, seolah2 mcm takleh sentuh langsung
lagi satu,...aku sebut pasal kekayaan, bukan kemajuan
kalau kita lihat, banyak negeri2 yg kaya adalah kebanyakan negeri yg diduduki oleh org cina, selangor pd amnya...tp itu tidak bermakna aku nak membanggakan selangor. negeri lain seperti pulau pinang
antara banyak melayu aku tengok, org melayu johor lebih maju dlm bab2 bisnes, aku bukan org johor, tp adakah itu bermakna aku puji org johor
berhenti emotionalah wei....

thtl pun org kelantan....rileks je, cool je.
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum