melayu ,cina d kelantan

View previous topic View next topic Go down

melayu ,cina d kelantan

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 01, 2014 4:01 am

Di kelantan..org melayu merupakan majoriti terbesar di aemua negeri malaysia,tapi org cina paling minoriti berbanding negeri lain.

Pd masa yg sama, nnegeri kelantan merupalan negeri paling miskin.

Di sini saya membuat kesimpulan, adakah negeri2 lain kaya kerana kontribusi ekonomi org cina?

Org cina kurang di kelantan pasal tu negeri miskin.

Adakah sekiranaya org cina tidak wujud di malaysia...maka malaysia akan menimpa seperti negeri kelantan?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by Solah on Sun Jun 01, 2014 5:14 am

Bab ekonomi ni memang berkait dengan bangsa, khususnya dekat Malaysia ni sejak zaman penjajahan British dah agih peranan setiap bangsa dengan industri sendiri (Cina - lombong & di bandar, India - estate, Melayu - kekal pekerjaan kampung atau jadi orang government).

Fastforward kepada tahun 2014, Cina ni conquer business2 utama (dari sekecil-kecil barang sampailah barang technology tinggi) & orang Melayu majority jadi penjawat awam dan kerja kampung.

Dalam majalah Times tak silapnya (dah lama baca), ada artikel tentang sifat bangsa Cina yang suka bukak business di luar negara. Sebab tu ada countless 'China Town' dalam dunia ni, diorang kembang business family, networking bagus, sampai kat Papua New Guinea pun diorang bukak & conquer business.

Menjawab soalan Doc, ya bagi saya orang Cina banyak kontribusi peningkatan ekonomi Malaysia.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Seijiseimurai84 Tamak nak kenakan Kelantan

Post by abah2i on Sun Jun 01, 2014 12:47 pm

Sila kunjung ke

Jangan teruskan di thread .   Like klik di sini

abah2i
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 9
Join date : 31/05/2014

Back to top Go down

Re: melayu ,cina d kelantan

Post by Sponsored content Today at 1:40 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum