Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

View previous topic View next topic Go down

Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by yat on Tue Jan 31, 2012 1:43 pm

saya ada terdengar kalimat 'saidina' dalam tasyahud adalah satu bidaah....

benarkah begini? apakah hukum yg sebenarnya? dan di mana asalnya tambahan saidina dalam tasyahud?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by thtl on Tue Jan 31, 2012 1:51 pm

betul mmg bid`ah. khilaf bila diungkap di luar solat.
yang memulakan ialah ahli sufi dan ulama2 madzhab yg terkemudian. Kalau Imam syafi'iy dan Imam nawawi, mereka masih mengekalkan tanpa sayyidina, tapi ulama2 syafi'iyah yg terkemudian, khususnya lajnah Ulama fathoniyah dan nusantara.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by zikrulmaut_sm on Tue Jan 31, 2012 2:25 pm

pak thtl, khilaf sebab ada hadith "إن ابني هذا سيد" ke? saya terjumpa kat dalam al-bidayah wan nihayah. bab al-Hasan bin Ali. riwayat Abu Bakrah.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by thtl on Tue Jan 31, 2012 4:47 pm

ya btol. sebab itu di luar solat...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by yat on Tue Jan 31, 2012 5:08 pm

kena praktis ni membiasakn diri tk sebut saidina, sebab dari kecik buat.....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by faisall on Wed Feb 01, 2012 4:44 am

Hari tu masa pergi forum bid'ah Ust. Nuruddin al-Banjari & Dr. Zulkifli...

isu ni pun ada sedikit di sentuh...

Katanya ianya bukan penambahan, hanya sekadar adab.. adab..adab..yang di benarkan..

faisall
AHLI
AHLI

Posts : 76
Points : 82
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by ZulQ on Wed Feb 01, 2012 7:23 am

*deleted*


Last edited by ZulQ on Sun Dec 08, 2013 4:44 pm; edited 2 times in total

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by thtl on Wed Feb 01, 2012 9:41 am

itu panel yg dah lama berhenti daa..pendekar tu panel pda 9 tahun dulu...qaul qadim aan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by Ad-Dien on Fri Feb 03, 2012 10:25 am

thtl wrote:itu panel yg dah lama berhenti daa..pendekar tu panel pda 9 tahun dulu...qaul qadim aan

ana pula Alhamdulillah memang tak sebut Sayyidina dalam tahiyyat, selawat et...

penambahan kata penghulu ini mungkin melambangkan tingginya kedudukan Baginda bagi sesetengah pengamal. Tapi bagaimana pula dengan sayyidina untuk para sahabat? Tak kan semua sama lavel dengan Rasulullah hingga digelar penghulu juga kan?

wallahua'lam..sekadar lintasan hati Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by thtl on Fri Feb 03, 2012 11:24 am

dien,

sayyid tu maksudnya ketua, tuan, penghulu, penggawa, boss, chief, yang mulia.

maka bila disebut Sayyidina Abu Bakar, maksudnya penghulu atau tuan abu Bakar.

betul ler tu sebab sahabat2 awal ni mmg tok penghulu pun di mana saja mereka menetap, pakar rujuk ummat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by Ad-Dien on Fri Feb 03, 2012 12:54 pm

thtl wrote:dien,

sayyid tu maksudnya ketua, tuan, penghulu, penggawa, boss, chief, yang mulia.

maka bila disebut Sayyidina Abu Bakar, maksudnya penghulu atau tuan abu Bakar.

betul ler tu sebab sahabat2 awal ni mmg tok penghulu pun di mana saja mereka menetap, pakar rujuk ummat

aiwah..benar...pernah ana terbaca artikel yang sepatut nya dieja sayyidina...kalau saidini..tertinggal sebutan yi dah jadi lain makna...sahih ke? lupa dah..tak dhabit lagi ni..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by thtl on Fri Feb 03, 2012 1:54 pm

apa pon ejaan dan sebutan melayu kena ikut arabic:

سيدنا

maka sebutan melayu kena sebut; SAYYIDINA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by Ad-Dien on Wed Feb 08, 2012 2:30 pm

thtl wrote:apa pon ejaan dan sebutan melayu kena ikut arabic:

سيدنا

maka sebutan melayu kena sebut; SAYYIDINA

aiwah, betul tu...ejaan sebenar, sayyidina..kalau saidina maksudnya ape ye? ada terbaa maksudnya lain tapi tak ingat dah apa maksudnya.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by thtl on Wed Feb 08, 2012 5:03 pm

itu kena tanya kat Khadem jiran sebelah daa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by Ad-Dien on Thu Feb 09, 2012 6:15 am

thtl wrote:itu kena tanya kat Khadem jiran sebelah daa

hehe..insyaAllah..nanti ana usahakan Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by yat on Wed Jun 06, 2012 4:55 am

saidina tu game saidina...

kecoh skrng dalam alam maya (geng2 salafi le kecoh, sapa lagi) yg ustaz don cakap baru2 ni dekat tv, kalau tak sebut SAYYIDINA dalam solat, seolah2 nampak macam tak hormat pada nabi....maka bergaduhlah lagi antara semua orang islam....

tapi ada satu komen yg mneytakan Syaikh Bin Baaz cakap takdak masalah tambah Sayyidina dalam solat, saya try cari tak jumpa lak, kalau ada kmohon paste di sini....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by thtl on Wed Jun 06, 2012 5:03 am

yat, x mungkin ada pendapat syaikh ben Baz.

tambahan sayyidina cuma pendapat ahnaf (hanafi) dan syafi`iy yg mutaakhirin sahaja, antaranya dalam kitab rujukan syafi`iyah:

Hasyiyah Al-Bajuri jilid 1 halaman 162 dan kitab Syarhu Al-Hadhramiyah halaman 253

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by yat on Wed Jun 06, 2012 5:15 am

koemn orng tu macam ni:

Bin Baz kata boleh tambah sayyidina... jangan jadi salafi yang lebih dari salafi pulak...

saya jumpa ni, lain lak:

http://www.alifta.net/Fatawa/fatawaDetails.aspx?View=Page&PageID=12104&PageNo=1&BookID=7

http://www.alifta.net/fatawa/fatawaDetails.aspx?View=Page&PageID=2227&PageNo=1&BookID=7

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by thtl on Wed Jun 06, 2012 5:22 am

geng sayyidina ni mmg smart. dia saja nak kasi enta goyah dengan sengaja sebut ben Baz kata boleh tanpa menyebut fatwanya.

ini cara perang saikologi yg amat jelik sekali dalam tiga aspek
1. dusta atas nama ulamak hanbali yg mmg terkenak keras dalam berpegang dgn sunnah

2. merosakkan manhaj ahli hadis

3. depa lupa, kebanyakan fatwa saudi ni dah online...maka sebarang penipuan akan dapat dikesan dgn pantas sekarang.

lesson learnt:

jika ahlu bid`ah menyatakan sesuatu kpd ahli sunnah dalam urusan yg jelas bid`ah, maka langkah awal, kena kata, ia satu fitnah dan perang saikologi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by yat on Wed Jun 06, 2012 5:32 am

tambahan, mereka menggunakan analogi kalau jumpa sultan taklkan nak panggil pak cik jek, atau abang, atau panggil nama jek, kena la gelaran yg sesuai....sgt letih nak discuss bab2 ni dgn mereka

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by thtl on Wed Jun 06, 2012 6:33 am

alasan ahli sunnah ialah, ini permasalahan bacaan dalam solat. bacaan dalam solat dikekalkan sbgmn asalnya.

kalau luar solat panggillah DYMM seri paduka Muhammad bin Abdullah ke...lantak dia la... Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah menyebut saidina dalam tasyahud satu bidaah?

Post by Sponsored content Today at 7:40 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum