Adakah malaikat boleh terlupa?

View previous topic View next topic Go down

Adakah malaikat boleh terlupa?

Post by alDayyan on Tue Jun 03, 2014 3:45 am

Merujuk kpd kisah kat blog ni..dikatakan malaikat terlupa bertasbih sewaktu nabi menangis. Adakah kisah ini benar atau israeliyat saja?

Tangisan Rasulullah SAW Menyebabkan Para Malaikat Lupa Bertasbih
http://detikislam.blogspot.com/2014/01/tangisan-rasulullah-saw-menyebabkan.html#

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Adakah malaikat boleh terlupa?

Post by Mohamad hafiz on Tue Jun 03, 2014 8:36 am

Abg sil, saya pelanggan tetap blog tu hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Adakah malaikat boleh terlupa?

Post by thtl on Tue Jun 03, 2014 8:54 am

sapa yg run blog tu. kena kenali manhaj orang yg mengendalikannya...kalau manhaj sufi...mmg banyak citer mengarutlah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah malaikat boleh terlupa?

Post by thtl on Tue Jun 03, 2014 9:40 am

spt yg selalu kita kasi tau, bila kita dihidangkan kisah:
1. cek matan dulu..samada ia berlawanan dgn akal sihat atau berlawanan dgn sunnah
kita dapati ia berlawanan dgn akal, yakni badui yg masih tak kenal siapa Muhammad saw; juga sifat Malaikat yg pelupa adalah bertentangan dgn logika penciptaan Malaikat yg sempurna utk tujuan servis 100% kepada Allah..
kedua berlawanan dgn sunnah, yakni, zikir ya kareem, ya kareem, itu tidak tsabit; juga amalan mencium kaki Nabi saw di dataran Mataf

2. kemudian cek sanad.
dari mana kisah ini dipetik, maka kalau tak ada sumber rujukan, maka ia tertolak. kalau ada sumber rujukan, apakah ia memiliki sanad?

itu cara kita berdepan dgn apa jua hikayat dan khabar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah malaikat boleh terlupa?

Post by alDayyan on Tue Jun 03, 2014 9:52 am

Terbaek pak syeikh.. (y)
mohamad hafiz...hati2 dgn semua maklumat dlm blog tu. Nampaknya blog tu sendiri pon main petik je semua kisah2 dari blog2 lain..bahaya2.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Adakah malaikat boleh terlupa?

Post by umrah persendirian on Tue Jun 03, 2014 6:32 pm

spt yg selalu kita kasi tau, bila kita dihidangkan kisah: 1. cek matan dulu..samada ia berlawanan dgn akal sihat atau berlawanan dgn sunnah kita dapati ia berlawanan dgn akal, yakni badui yg masih tak kenal siapa Muhammad saw; juga sifat Malaikat yg pelupa adalah bertentangan dgn logika penciptaan Malaikat yg sempurna utk tujuan servis 100% kepada Allah.. kedua berlawanan dgn sunnah, yakni, zikir ya kareem, ya kareem, itu tidak tsabit; juga amalan mencium kaki Nabi saw di dataran Mataf

2. kemudian cek sanad. dari mana kisah ini dipetik, maka kalau tak ada sumber rujukan, maka ia tertolak. kalau ada sumber rujukan, apakah ia memiliki sanad? wrote:

Apa yang tuan syeith pesan ini adalah terbaik untuk diri saya dan forumenr yang asyik mencari ilmu di terutama di alam syber ini.
Cuma saya ada sedikit perkara nak tanya kepada tuan syeith perkara berkaitan bagaimana mendapatkan ilmu ini.
Suka saya ungkit sedikit perkara berlaku di masa lampau.

  1. Di negara kita saya katakan di setengah-setengah tempat berlaku ruang pengisian ugama, ibubapa hanya mengharapkan pelajaran di sekolah sahaja termasuk pelajaran ugama. Cuma yang ada di tekankan oleh sesetengah ibubapa ialah mengaji QURAN. Perkara ini berlaku di sebabkan ibubapa juga kekurangan ilmu agama.

  2. Bila anak-anak besar dan melanjutan pelajaran di peringkat tinggi, mereka mula mencari-cari di mana mereka boleh dapat ilmu agama, jika mereka terbawa kepada guru atau kumpulan yg benar - selamatlah mereka tapi bagaimana pila ada yangmengikut kumpulan agama yg kurang sihat kerana kumpulan seperti ini menjadikan pelajar IPT/U yg tercari-cari pelajaran agama sebagai sasaran mereka. Ini berlaku beberapa ketika dulu sehingga mereka dah ada pengikut yg ramai baru di ketahui mereka sesat setelah pihak berkuasa agama memaklumkan. (banyak contoh bagi generasi dahulu)

  3. Kumpulan sesat ini senang mendapatkan pengikut kerana mereka memutarkan fakta atau mentafsirkan ayat quran dan hadis secara sekerat.


Sekarangpun banyak berlaku, saya suka ambil contoh iatu syiah yang sedang menular sekarang ini. Banyak perkara yg di ketahu sesat dalam amalan syiah, tapi bagaiman jika remaja kita sudah di pengaruhi. Saya sempat mendengar penerangan singkat oleh mufti Perlis (asal Sarawak) di satu ceramah antara lain yg mungkin menarik kepada orang muda ialah pasal kahwin mutaah. Kalau yg belum ada asas yg kukuh, tentu mereka tertarik apabila di asak dengan penerangan-penerangan mereka. Cuba kita fikirkan pasal mutaah (yg saya dengar)

  1. Mutaah boleh berlaku untuk satu tempoh'
    , berapa lama ianya begantung kepada kedua-dua pihak, contoh sepanjang pengajian atau selama bekerja di sesuatu tempat dan berbagai lagi tempoh. Dan penceramah kata ada yg kahwin 1 jam.

  2. Kahwin mereka cuma ada dua syarat saja, lelaki dan perempuan.

  3. Tiada edah bagi perempuan yg telah tamat tempoh mutaah dan boleh berkahwin lagi selepasnya.


bukankah contoh di atas menyeronokan bagi kaum muda walaupun di luar logik akal. Mereka terpengaruh dengan alasan mereka dah kahwin. dari sini pengaruh syiah lain boleh tertanam kepada pengikut mereka.


Dalam dunia sekarang, alam maya menjadi penuyampai maklumat. Masalah yg timbul ialah bagaimana nak kenal yg benar dan yg batil. Nak pergi berguru mungkin,
susah atau jauh
masa yg kurang mencukupi
malu sebab dah tua-tua
dan pelnbagai alasan

Jadi cari daam internet sebab google bole beri semuanya yang di cari walaupun banyak yg tahu berguru dengan buku adalah di larang, sebab ada guru yg tak nampak.

Bagaimana saya dan mungkin forumer yang berminat di sini dapat mengenal apa yang boleh di dapati di internet/google itu sebagai benar selain yang tuan syeith berikan di atas

terima kasih


umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Adakah malaikat boleh terlupa?

Post by umrah persendirian on Tue Jun 03, 2014 6:40 pm

Blog tersebut tidak sesuai di baca, elok tak usah buka.

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Adakah malaikat boleh terlupa?

Post by thtl on Tue Jun 03, 2014 8:06 pm

Cara nak kenal laman web, blog dan FB yg bagus ialah:
1. pengendalinya atau adminnya menjelaskan dirinya kpd audiens..ada foto dan kat mana dia kerja dan apa kelulusannya.
2. bahan2 yg disajikan berasaskan fiqh Dalil atau fiqh an-nusus yakni apa yg disampaikan berasaskan dalil dan nas.Dalil dan nas ni ialah sesuatu yg disandarkan kpd ayat2 AQ dan as-Sunnah

3. dia sandarkan AQ kepada tafsir yg makthur spt Tafsir Tobary, Ibn Katsir, as-Sa'di, Syinqity.. hadith yg petik adalah yg ditahqiq oleh muhaqqiq yg femes spt al-Albani, al-Arnaouth, syaikh Maher yasin al-Fahl, Abdullah Faqeh, Imam Abu Isa at-Termidzi..

4. isu2 fiqh pulak di sandarkan kpd fatwa2 ulama-ulamak yg hebat spt Imam Besar yg 4, Imam Ibn Taymiyah, Ibn Qayyim, Imam nawawi, Syaukani, Ibn Hazm, Imam Syun'ani, Ibn Hajar, Atiyah Saqr dari Mesir, Ahmad Surbasi, Dr Abd Kareem Zaidan, etc

5. Dia menggunakan nota kaki yg kemas dan merujuk kpd sandaran2 supaya senang kita nak semak semula.

itu 5 petua nak kenal yg mana mutiara dari kaca di cybr.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah malaikat boleh terlupa?

Post by abu_firdaus on Wed Jun 04, 2014 5:24 am

Like 

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Adakah malaikat boleh terlupa?

Post by Sponsored content Today at 3:15 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum