Petikan dari FB

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Petikan dari FB

Post by alDayyan on Wed Jun 04, 2014 9:32 am

Salam..adakah sahih khafiat surah2 ni?


dah diedit..tadi sizenya jadi besar sgt.. sorry.. Embarassed 


Last edited by alDayyan on Wed Jun 04, 2014 10:26 am; edited 1 time in total

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by thtl on Wed Jun 04, 2014 9:41 am

tak tahu apa contentnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by alDayyan on Wed Jun 04, 2014 9:56 am

Paksyeikh xleh buka ye? Jap.. sy edit kat pc.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by thtl on Wed Jun 04, 2014 10:07 am

saudi pun susah nak lepas censorship dia..tapi yg keluar cover ust Don dgn font size yg besar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by abu_firdaus on Wed Jun 04, 2014 10:13 am

sy kat mesia pun takleh nampak gambar tu

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by thtl on Wed Jun 04, 2014 10:20 am

senang cuba type khasiat surah tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by alDayyan on Wed Jun 04, 2014 10:29 am

dah diedit.. tadi sy on guna tab.. internet pak syeikh laju ke kat sana?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by thtl on Wed Jun 04, 2014 10:42 am

saudi tak laju

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by thtl on Wed Jun 04, 2014 10:43 am

tak sahih, no 1 dan 2 pun tak ada asalnya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by thtl on Wed Jun 04, 2014 10:45 am

macam mana nak amalkan petua ust Don tu, hapal? buat tangkal atau buat jampi?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by alDayyan on Wed Jun 04, 2014 10:53 am

thtl wrote:macam mana nak amalkan petua ust Don tu, hapal? buat tangkal atau buat jampi?

kena hafal je agaknya.. adakah penyebar2 yg percaya kepada bende2 mcm ni dikategorikan sebagai puak2 ahbash? sebab saya perhatikan mereka yg suka menyebarkan bende2 mcm ni, sgt2 tidak menyenangi guru2 mcm maulana muhammad asri, dr maza dan lain2. dorg ni mcm anti wahabi kaw2.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by thtl on Wed Jun 04, 2014 11:20 am

ini manhaj sufi...sejak dulu fokus kpd selawat dan fadilat yg x sahih nak masuk syurga the easy way

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by umrah persendirian on Wed Jun 04, 2014 11:53 am

Power tuan syeith 10 surah ini bila di keluarkan oleh ustaz Don seorang ustaz kegilaan anak muda ini.

Saya katakan power sebabnya bila saya search dlm google dgn pengikat lagi "10 surah dapat menghalang dari 10 ujian besar Allah", hasilnya boleh tahan walaupun tak tahu guna. Banyak blogger telah meng'paste'kan di blog mereka dan dengan ulasan sendiri.
Search tadi
"10 surah dapat menghalang dari 10 ujian besar Allah""10 surah dapat menghalang dari 10 ujian besar Allah" telah menghasilkan
About 332,000 results (0.42 seconds)

Saya ambil dari salah-satu  website,  ustazah Ain

  ustazahain.com -
"10 surah dapat menghalang dari 10 ujian besar Allah"

Ustazah ini copy bulat2, ada ulasan sendiri seperti di bawah tanpa dalil.

Bismillah dan Assalamualaikum Alhamdulillah setiap masa kita cuba gunakan untuk mengingati Allah SWT . Ustazah tahu ramai yang sudah mengetahui fadhilat surah-surah Al-Quran jika diamalkan. Apa pun niatkan lah segala-segalanya kerana mencari redha Allah SWT dan in sha Allah kelebihannya akan kita perolehi. Mari bersama kita amalkan surah-surah tersebut untuk menghalang ujian besar Allah SWT. Jika terkena juga musibah atau ujian kita boleh hadapi dengan tenang dan sabar. Sila rujuk nama surah-surah pada gambar di bawah yang Ustazah perolehi dari FB Ustaz Don. wrote:

Mungkin Ustazah Ain ini peminat Ustaz DON!
sekian

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by alDayyan on Wed Jun 04, 2014 12:14 pm

adakalanya..saya tidak fikir semua itu datangnya dari ustaz Don.. peminat dia ni fitnah dia je lebih..sama mcm kes UAI..asal terlintas ckit kat kepala dorg pahala buat itu ini..terus disandarkan kononnya UAI yg beritau/cakap..dah banyak jumpa kat FB.  Alamak Alamak 

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by thtl on Wed Jun 04, 2014 12:29 pm

Kalau ust Don D tak nafikan, maka ianya adalah sahih

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by abubakar on Wed Jun 04, 2014 1:46 pm

alDayyan wrote:Salam..adakah sahih khafiat surah2 ni?


dah diedit..tadi sizenya jadi besar sgt.. sorry.. Embarassed 

Yg saya pernah belajar, apa yg dikatakan khafiat surah-surah tertentu ini adalah berasal drpd Nuh bin Abi Maryam.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by abu_firdaus on Wed Jun 04, 2014 5:00 pm

Siapa dia nuh tu?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by thtl on Wed Jun 04, 2014 10:12 pm

Nuh bin Abi Maryam, w. 173 H adalah murid Imam Abu Hanifah, dia meriwayatkan hadith2 seputar Fadhail surah2 AQ yg palsu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by saifulnd43 on Thu Jun 05, 2014 11:25 am

Salam

Saya pun terima dlm FB .. camner nak terang kan kat penghantar nie .

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by thtl on Thu Jun 05, 2014 11:55 am

kasi tahu, hadith2 fadilat surah dan ayat AQ amatlah sikit kata Ibn Qayyim dalam al-Manar al-Munif; manakala kebanyakan fadilat surah ni dicipta oleh perawi Nuh bin Abi Maryam dalam manuskripnya Fadhail al-Qur'an. Nuh ni dikritik oleh semua muhaddith.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by hafiz on Thu Jun 05, 2014 4:42 pm

tulah. kdng2 orng main post je kt fb apa2 yg nmpak baik. tpi peratusan bnde2 cmni palsu tu mmng tinggi lh gak.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by rd73 on Thu Jun 05, 2014 6:02 pm

no 5. memang ada hadith sahih.

rd73
AHLI
AHLI

Posts : 61
Points : 69
Join date : 20/05/2014

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by abubakar on Thu Jun 05, 2014 6:26 pm

rd73 wrote:no 5. memang ada hadith sahih.

Setakat yg saya belajar, Ustaz Emran kata ianya adalah hadith dhaif, manakala drpd Dr. Fathi pula,


_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by hafiz on Thu Jun 05, 2014 6:40 pm

minta maaf. saya tervote negative (-) kat post saudara abubakar. ingt tu nk zoom out gmbr.. x boleh undo ke vote to?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by thtl on Thu Jun 05, 2014 9:31 pm

isu surah al-Mulk ni camni, ini nasnya:

أخبرنا عبيد الله بن عبد الكريم وقال حدثنا محمد بن عبيد الله أبو ثابت المدني قال حدثنا بن أبي حازم عن سهيل بن أبي صالح عن عرفجة بن عبد الواحد عن عاصم بن أبي النجود عن زر عن عبد الله بن مسعود قال : من قرأ { تبارك الذي بيده الملك } كل ليلة منعه الله بها من عذاب القبر وكنا في عهد رسول الله صلى الله عليه و سلم نسميها المانعة وإنها في كتاب الله سورة من قرأ بها في كل ليلة فقد أكثر وأطاب

Terj:
Dari ‘Ubaidullah bin ‘Abdil Karim, dari Muhammad bin ‘Ubaidillah Abu Tsabit Al Madini, dari Ibnu Abi Hazim, dari Suhail bin Abi Sholih, dari ‘Arfajah bin ‘Abdul Wahid, dari ‘Ashim bin Abin Nujud, dari Zarr, dari ‘Abdullah bin Mas’ud, ia berkata, “Barangsiapa membaca “Tabarokalladzi bi yadihil mulk” (surat Al Mulk) setiap malam, maka Allah akan menghalanginya dari siksa kubur. Kami di masa Rasulullah saw menamakan surat tersebut “al Mani’ah” (penghalang dari siksa kubur). Dia adalah salah satu surat di dalam Kitabullah. Barangsiapa membacanya setiap malam, maka ia telah memperbanyak dan telah berbuat kebaikan.” (HR. An Nasai dalam Al Kabir 6/179 dan Al Hakim. Hakim mengatakan bahwa sanad hadits tersebut shahih)

Riwayat di atas mauquf, hanya perkataan ‘Abdullah bin Mas’ud ra.
sanad ini sahih, hanyanya ia adalah kata2 sahabat besar.
mutaqaddimin, bila ia mauquf, maka depa tak berhujah tapi boleh amal kerana fadha'il amal.
maka ia sahih Mauquf, bukan sahih hadith. ia cuma atsar yg kuat. Tapi kena ingat AQ ni bukan sekadar bacaan utk nak dapat fadilat dijauhi dr azab kubur itu banyak org silap, caranya, baca surah al-Mulk, tafsirnya dan yg paling penting melaksanakan ajaran dalam surah ni...kalau baca saja, maka tak selamat dari azab kubur sebab tugasannya terlalu mudah. kena amal isinya dulu. itu dinamakan reward. baca dan laksana perintah dalam surah Kerajaan tu..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Petikan dari FB

Post by Sponsored content Today at 6:46 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum