Dakwah kepada non-Muslim

View previous topic View next topic Go down

Dakwah kepada non-Muslim

Post by Solah on Fri Jun 06, 2014 5:54 pm

Bagaimana teknik untuk berdialog dengan non-Muslims yang educated? Diorang ni orang-orang yang rajin membaca, berhujah dengan logik akal semata-mata dan banyak buat observation. Orang Islam pula dididik sejak kecik untuk terus percaya dan menundukkan logik akal di bawah wahyu. Jadi bila orang Islam zaman moden bertembung dengan non-Muslims, susah nak berhujah, sebab platformnya ialah LOGIK dan hujjah wahyu tak dapat digunakan.

So apa pandangan anda? Ada tips?

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by thtl on Fri Jun 06, 2014 6:29 pm

kena kursus juga tu...interfaith dialogue, package utk atheis, ahlil kitab, musyrikin (hindu, buddha, Tao, shinto)...
rasanya bro shah kirit govindji, cuba lawati FB atau web beliau....ada buat course

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by seijiseimura84 on Sat Jun 07, 2014 1:48 am

Cadang lepak kat forum lowyat net. Check column real world issues. Byk isu religion talk. Thtl pun ada sama menyamar hehehehe

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by thtl on Sat Jun 07, 2014 3:03 pm

maksud Doc, ada mamat yg hijack nama saya dan menyamar sbg thtl kat Lowyat forum? Kalau sahih, minta admin sound sikitla thtl clone kat lowyatt tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 08, 2014 2:12 am

eh taklah.... bukan hang pun aktif di sana?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by thtl on Sun Jun 08, 2014 8:39 am

oit...kawe tak pernah pun register dan lepak kat situ...never follow that forum ever...kalau ada thtl sahih ada yg hijack nama saya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 08, 2014 12:07 pm

eh...? biar betul bang. hari tu siap pm saya, dan kata diri thtl

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 08, 2014 12:10 pm

seijiseimura : eh....u afn nick name apa...hahaha afn..biasanya utk topik serious. susah nak lawak santai

mizi28 : sy la thtl..wahahaha.bukan la.silent reader je kat sana.lagi pun v2 sekang ni mcm kureng sikit la

ni copy paste pm thtl kat forum lowyat

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by thtl on Sun Jun 08, 2014 5:04 pm

bukan saya tu doc, kalau doc tak caya, maka tak usahlah tanya soalan agama kat sini kalau thtl kaki tipu org...

mmg sahih saya tak pernah melayari ke sana dan register kat san. wallahi

kalau saya tipu, maka jangan tanya soklan agama kpd kaki penyamar...saya tak pernah posting ke sana

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by thtl on Sun Jun 08, 2014 7:41 pm

mizi28 : sy la thtl..wahahaha.bukan la.silent reader je kat sana

kalau doc baca betul2, mizi28 tu kata, sayalah thtl,, kemudian dia kata, bukanla...apa la doc seiji ni, pandai2 je nak mereka khabar dusta; sebab tu setiap kali orang fasiq bawa berita kita kena siasat dgn teliti AQ 49:06

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by thtl on Sun Jun 08, 2014 8:02 pm

saya harap doc seiji buat apology atau mmg nak bergurau...nama saya tu mmg dah trademark, sapa yg cuba menyamar pun sepatutnya Doc dapat bedzakan dgn thtl dalam forum ni...sebab YOU dah kenal saya agak lama..takkan tak tahu nak bedza thtl palsu dgn yg ori...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by abu_firdaus on Mon Jun 09, 2014 4:43 am

setuju dgn sheikh. mamat mizi tu melawak je. pastu dia pun kata bukan la. maksudnya dia mengaku dia bukan thtl.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by seijiseimura84 on Mon Jun 09, 2014 7:09 am

Oooo.....camne korang boleh fhm. Tapi aku tak fhm. Hahaha

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 9:00 am

ramai doktor my friends, depa mostly amat teliti dan amat berhati-hati sebab kerjaya doktor ni mmg kena teliti, kecuali u je...kalau macam ni mmg hancus

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Dakwah kepada non-Muslim

Post by Sponsored content Today at 12:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum