Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

View previous topic View next topic Go down

Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by saifulnd43 on Sat Jun 07, 2014 2:17 pm

Salam Ustaz THTL
Benarkah Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra yang dijadikan tandas perempuan oleh kerajaan saudi ?

tq
saiful

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by thtl on Sat Jun 07, 2014 2:58 pm

sahih, sebab kerajaan saudi tidak dapat membedzakan yg mana bahan artifak sejarah dan yg mana satu objek yg boleh menjerumuskan kpd kesyirikan. Bagi kerajaan saudi, khususnya aliran pembaharuan syaikh Muhammad abdul Wahab, semua kesan sejarah yg ada unsur pemujaan perlu dihapuskan, termasuklah rumah Khadijah, rumah Abdul Muttalib, rumah Abu Bakar di sekitar mesjidil haram. Kemudian datang projek pembesaran mesjidil Haram di bawah King Abdullah, projek paling besar dalam sejarah sejak Uthmaniah, maka semua kesan sejarah di sekitar mesjil Haram terpaksa dilenyapkan.
Rumusan: ada dua sebab kenapa tempat2 bersejarah di sekitar Haram dihapuskan:
1. menghapuskan unsur syirik dan pemujaan
2. memberi laluan kpd projek mega city mesjidi Haram dan Nabawi. utk keselesaan dan menambah ruang kerana bilangan jamaah umrah dan haji semakin meningkat selaras dgn pertambahan bilangan umat Islam dan peningkatan kemudahan pengangkutan sekarang.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by aimahmad on Sat Jun 07, 2014 4:06 pm

Info terkini dgn pembesaran sekarang ke? Sebelum ni mmg biasa jumpa info ni di laman web Syiah & Sufi. Tapi ade juga yg kata bukan toilet yg dibina, tapi perpustakaan. Lihat http://en.wikipedia.org/wiki/Destruction_of_early_Islamic_heritage_sites_in_Saudi_Arabia

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by thtl on Sat Jun 07, 2014 5:52 pm

Boleh kata secara umum, apa jua kesan sejarah sekitar mesjidl haram semua dah tak ada..lihat saja hotel2 pencakar langit, itu semua dibina di atas sejarah yg tinggi nilainya, rumah Khadijah, rumah Abu Thalib, rumah Abu Bakar, semuanya dah lenyap di bawah five star hotel...
Mesjidil haram pun yg asal pun dah lenyap sama sekali...Kaabah yg asal pun bukan macam tu, tak ada kelambu semua tu...anda menangislah macam mana pun, sejarah tidak penting kpd saudi..depa utamakan muwahhidin, negeri tauhid tanpa apa jua yg dapat dipuja dan diagungkan. semua lesap ditelan sejarah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by saifulnd43 on Sun Jun 08, 2014 7:21 am

Tq

Ustaz

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by thtl on Sun Jun 08, 2014 9:17 am

Saudi arabia ni tak ada ilmu pasal industri pelancungan. sebab negara mereka tak buka visa utk tourism macam Malaysia. course pelancungan pun tak ada di IPT saudi. maka banyak kesan2 sejarah lenyap dari saudi. Jika kita melawat kesan2 sejarah di saudi, bila kita sampai kat situ, tak ada apa yg diterangkan dan tempat itupun tidak terurus dan terbiar. dasar mereka yg ketat dalam isu syirik, menyebabkan mereka tidak mahu menjaga tempat2 bersejarah kerana dibimbangi akan menjadi tempat pemujaan kaum sufi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by abu_firdaus on Mon Jun 09, 2014 5:22 am

betul tu. contoh terbaik ialah di hudaibiah. keadaannya sgt tidak terurus dan kotor. saya faham dgn maksud kerajaan saudi utk tak promote tempat sejarah tapi sekurang2nya bersihkan tempat2 tu dan sedikan kelengkapan basic yg mencukupi pun ok dah.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 9:02 am

Sepatutnya di makam syuhada' Bkt Uhud tu (cth), disenaraikan nama-nama sahabat yang gugur dan dikembumikan di situ.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by saifulnd43 on Mon Jun 09, 2014 9:45 am

Dasar Kerajaan Arab Saudi mengenai tempat2 bersejarah banyak merugi kan utk generasi2 masa depan.

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 9:48 am

silap umat Islam juga, depa membina kubah2 di semua makam para sahabat, tabi'in...kemudian tempat2 bersejarah tu semua depa declare sebagai tempat keramat, maka sebahagian mereka mengutamakan tempat2 tsb daripada tawaf di kaabah. misalnya telaga Aisyah di Ji'ranah, pokok dan telaga di Hudaibiah, makam syuhada' di Uhud, gua Hira', Jabal Nur..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by saifulnd43 on Mon Jun 09, 2014 10:00 am

thtl wrote:silap umat Islam juga, depa membina kubah2 di semua makam para sahabat, tabi'in...kemudian tempat2 bersejarah tu semua depa declare sebagai tempat keramat, maka sebahagian mereka mengutamakan tempat2 tsb daripada tawaf di kaabah. misalnya telaga Aisyah di Ji'ranah, pokok dan telaga di Hudaibiah, makam syuhada' di Uhud, gua Hira', Jabal Nur..

geng2 nie pun satu hal jugak .....

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 10:27 am

Kalau anda datang ke haramain, cuba perhati gelagat ahli bid'ah, mereka usap semua benda, dinding Kaabah. melompat nak sentuh kelambu Mekah, bergayut di Mutazam, mengusap Makam Ibrahim, mengusap pintu2 mesjid Nabawi, tiang2 mesjid, mengusap mimbar Nabi saw, mengusap tiang di jabal rahmat di arafah..dsbnya.semua benda depa nak puja

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by abu_firdaus on Mon Jun 09, 2014 10:41 am

thats why kelambu kaabah dilipat ke atas takut kena gunting hehe

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 11:01 am

kelambu mekah tu semua org nak, sebab benang dia tu gold/emas

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by aimahmad on Tue Jun 10, 2014 12:42 pm

Setakat nak simpan buat kenang2an & sbb benang emas kira ok lagi.. tapi ade yg nak utk buat tangkal!

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by Mohamad hafiz on Tue Jun 10, 2014 12:49 pm

aimahmad wrote:Setakat nak simpan buat kenang2an & sbb benang emas kira ok lagi.. tapi ade yg nak utk buat tangkal!


Masih ade erk org yg sebegitu zman skrg ? ingat zman dulu2 je ade hehehe  Embarassed 

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by thtl on Tue Jun 10, 2014 1:18 pm

kita kena datang buat umrah dan perhatikan gelagat mereka, semua benda nak gosok ambik berkat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by aimahmad on Tue Jun 10, 2014 4:57 pm

Saya peminat sejarah & of coz pemeliharaan artifak tu penting dlm bidang sejarah. Tapi utk kes di Tanah Haram, saya lebih setuju dgn ape yg telah dibuat oleh Kerajaan Saudi.. sebab kecenderungan yg kuat pd sebilangan umat yg melampau dlm memuja & mencari keberkatan dr tempat2 tu. Umar RA pun tebang pohon yg jadi tempat berlaku Bai'ah Al-Ridhwan, bila sebahagian umat mula mengaitkannya dgn hal2 ibadah dsb.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by thtl on Tue Jun 10, 2014 11:13 pm

mereka ni selalunya buta huruf, datang dari kampung2 di bangla, India, Pakistan, atau pengikut2 tareqat tegar..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by aimahmad on Wed Jun 11, 2014 2:19 am

Majoriti Muslim di Indian subcontinent adalah pengikut Barelvi, satu aliran folk-Islam yg sangat kuat pengaruh Sufism & kepercayaan setempatnya. Agak melampau dlm amalan bertawassul, pemujaan keramat & pemakaian tangkal.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by saifulnd43 on Wed Jun 11, 2014 6:14 am

Salam

Bagaimaner plak dengan kain yg diguna utk menutup makam Nabi SAW
jadi rebutan jugak ke . sebab pernah tgk ader y buat serban dari kain tersebut

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by abu_firdaus on Wed Jun 11, 2014 6:17 am

saifulnd43 wrote:Salam

Bagaimaner plak dengan kain yg diguna utk menutup makam Nabi SAW
jadi rebutan jugak ke . sebab pernah tgk ader y buat serban dari kain tersebut
sekarang tak boleh berebut sebab dalam bilik berkunci. kita boleh lalu depan pintu je. itu pun susah nak nampak kat dalam.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by aimahmad on Wed Jun 11, 2014 12:35 pm

Mohamad hafiz wrote:Masih ade erk org yg sebegitu zman skrg ? ingat zman dulu2 je ade hehehe  Embarassed 

Ingatkan yg ambik buat tangkal tu dah kategori kronik.. rupanya ade yg sampai level makan benang kiswah!

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/MakanbenangkelambuKaabah/Article/index_html

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Tapak rumah Sayyidah Khadijah Al Kubra

Post by Sponsored content Today at 7:35 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum