mengenai riak

View previous topic View next topic Go down

mengenai riak

Post by hafiz on Sat Jun 07, 2014 8:18 pm

saya ingin bertanya ustaz. katakan kita berpakain sesuatu pakaian kerana kita ingin bergaya atau sebab kita suka design pakain itu yg cool. adakah dikira kita riak? bergaya itu bknlh sbb nk dipuji orng, tetapi skdr ingin berketerampilan atau ingin kehilatan cool di khalayak orang dan sebgaianya.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: mengenai riak

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 08, 2014 2:17 am

bergantung kepada niat......
kerana suka tu lumrah manusia, kita semua suka pada keindahan
tp kalau pakai kerana mengharap org memuji tulah riak
tp seeloknya pemakaian itu bergantung pd tempatnya juga
kalau melawat org miskin sebagai contoh, pakailah pakaian yg sederhana, atau kurang tunjuk menunjuk, supaya org miskin tidak terasa tersinggung, atau merasa malang dgn nasibnya yg miskin
begitu juga kalau gi masjid, pakailah pakaian yg sesuai dgn keadaan masjid supaya org lain malah anda sendiri tidak berasa janggal atau foreigner terhadap org lain

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: mengenai riak

Post by seijiseimura84 on Sun Jun 08, 2014 2:20 am

bila bicara bab riak, aku melihat kat malaysia ni, ada satu trend seolah2 kita terlalu fikir atau takut riak sehingga amalan tertentu berhenti kerana takut riak

dgn kaata lain, kadang2 kita terlalu taksub atau selalu was2 dgn soal niat, kerana takut niat tak betul, takut riak.

bagi saya....... benda ni tak perlu selalu fikirkan sgt. tetapkan niat, dan bertawakal....... kalau ada was2 riak, abaikan, just tawakal dgn niat yg ada

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: mengenai riak

Post by thtl on Sun Jun 08, 2014 8:46 am

Tidak riak, bahkan dianjurkan:


وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ


AQS adh-Dhuhaa: 11 [Dan terhadap ni'mat Tuhanmu, maka hendaklah kamu siarkan]

Tidak riak jika dalam kemampuan kita. Riak kalau kita tak mampu, kita nak show-off, itu tak boleh.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: mengenai riak

Post by hafiz on Sun Jun 08, 2014 4:10 pm

Terima kasih ustaz

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: mengenai riak

Post by Sponsored content Today at 6:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum