MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Sun Jun 08, 2014 7:45 pm

TREAD INI SAYA BUKA UNTUK  MENYALURKAN LAPORAN BERITA BERKAITAN KESUKARAN MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014.

Saya wujudkan tread baru di sebabkan rasa tidak adil bila saya memuat naik lapuran bertentangan dangan tajuk asal di ruangan UMRAH RAMADHAN AL-AMIN 2014, sedangkan ruangan tersebut adalah tujuan pengiklanan. Maafkan saya kerana telah lama memuat naik cerita berkaitan dan baru kini nak buka tread baru yang berkaitan.

TQ

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by thtl on Sun Jun 08, 2014 8:00 pm

Like 

saya dok follow berita di saudi, kawan2 saya yg buat umrah akhir2 ni, mmg bilik hotel banyak yg kosong di Mekah, walk-in pun boleh dapat dan harga diskaun..ini menunjukkan embassy saudi mmg hadkan quota umrah kerana virus MERS yg meragut hampir 200 nyawa setakat ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Sun Jun 08, 2014 8:19 pm

Ahli sains percaya unta boleh memindahkan virus MERS-CoV kepada manusia.

bharian.com.my2014/05/05 - 07:39:34 AM

Berita harian telah melapur pada 5 mei 2014 berkaitan pengurungan pengeluaran visa ini tetapi mungkin pihak berkaitan dengn perniagaan ini tidak memaklumkan kepada bakal jemaah atas beberapa faktur.
Larangan tersebut kepada Warga 60an ke atas dan kanak-kanak.
Bila berlaku sekatan pengeluaran visa UMRAH pada akhir mei, pengendali pakej umrah belum juga membuka lapuran awal KSA sebaliknya meminta PM campur tangan untuk mendapatkan visa.

RIYADH: Beberapa agensi umrah dan haji tidak lagi menerima permohonan visa bagi umrah untuk jemaah berusia lebih 60 tahun dan juga kanak-kanak, berikutan nasihat Kementerian Kesihatan sebagai langkah untuk menghalang penyebaran virus korona Sindrom Pernafasan Asia Barat (MERS-CoV) kepada golongan berisiko ini.

“Kami juga akan menghentikan pemberian visa haji kepada jemaah yang tidak mempunyai vaksin terhadap selsema jenis lain,” kata presiden Jawatankuasa Umrah dan Haji Dewan Perdagangan dan Industri Makkah (MCCI), Saad Al-Quraishi kepada Arab News.


Laporan penuh di sin sumber

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Sun Jun 08, 2014 8:23 pm

saya dok follow berita di saudi, kawan2 saya yg buat umrah akhir2 ni, mmg bilik hotel banyak yg kosong di Mekah, walk-in pun boleh dapat dan harga diskaun..ini menunjukkan embassy saudi mmg hadkan quota umrah kerana virus MERS wrote:

tuan thtl dah maklum dari KSA tapi kenapa pihak pengendali masih tidak memaklumkan kepada bakal jemaah lebih awal, ada yang sudah berangkat ke KL dan tersangkut di sana sehingga seminggu dan baru di sahkan tidak dapat visa

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Tahap kesihatan bakal jemaah haji dikaji lebih teliti Read more: http://www.theborneopost.com/2014/05/22/azeez-tahap-kesihatan-bakal-jemaah-haji-dikaji-lebih-teliti

Post by umrah persendirian on Sun Jun 08, 2014 10:11 pm

Sesiapa yang berada hampir kepada giliran menunaikan haji dalam zon menunggu LTH hendaklah bersedia, ini di sebabkan halangan pengeluaran visa kepada jemaah haji yg berumur 60an keatas dan kanak-kanak dan juga yg tidak melepasi saringan kesihatan yang lebih ketat. Kesulitan pengeluaran visa akibat penularan virus MERS yang sedang menular kitika ini.

theborneopost May 22, 2014, Thursday

Pengurusi LTH membuat ucapan di Kota Bharu

KOTA BAHARU: Lembaga Tabung Haji (TH) kini membuat kajian lebih teliti terhadap tahap kesihatan mereka yang akan dipilih mengerjakan ibadah haji di Mekah tahun ini berikutan penularan penyakit Sindrom Pernafasan Asia Barat-Virus Korona (MERS-CoV) di Arab Saudi.
Pengerusi TH Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata pihaknya bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan untuk memastikan bakal jemaah haji mempunyai tahap kesihatan yang terbaik untuk menghindarkan mereka dijangkiti penyakit berkenaan.
“Tabung Haji mempunyai sistem saringan kesihatan terbaik untuk bakal jemaah, kita tengah kaji dengan teliti siapa yang hendak pergi mengerjakan haji, kita tidak nak jemaah pergi dan meninggal dunia di sana kerana masalah kesihatan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Membara Seminar Keusahawanan Peringkat Parlimen Pengkalan Chepa di sini, semalam.


Baca artikel penuh: theborneopost

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by abu_firdaus on Mon Jun 09, 2014 4:38 am

situasi ini sama mcm 2009 bila wabak H1N1 menular. mmg kelam kabut bakal jemaah haji dibuatnya. byk negara yg mengurangkan bilangan jemaah haji dan ada yg batalkan terus. saya sendiri pun dapat confirmation penerbangan 4 hari sebelum berlepas.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

121 Jemaah Umrah Terkandas di Madinah Sejak 1 jun 2014

Post by umrah persendirian on Mon Jun 09, 2014 5:40 am

Seramai 121 jemaah umrah yang terkandas di Madinah sejak 1 Jun lalu, akan dibawa pulang ke Malaysia

bharian 2014/06/08 - 06:47:28AM Jemaah kandas pulang esok

Seramai 121 jemaah umrah yang terkandas di Madinah sejak 1 Jun lalu, akan dibawa pulang ke Malaysia

Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim Pengerusi Biro Kebajikan UMNO

Kumpulan jemaah yang di tinggalkan di Madinah oleh TA kurang bertanggungjawab akan dibawa pulang hari ini menaiki penerbangan NasAir dari Jeddah dan dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), jam 12.30 tengah hari esok.

Kasihan kumpulan jemaah ini, mereka terdiri dari 121 jemaah yang sepatutnya pulang bersama jemaah lain pada 1 jun 2014 yg lalu. Jumlah besar jemaah ialah 268 orang.

Baca berita penuh : sumber


Last edited by umrah persendirian on Mon Jun 09, 2014 9:04 am; edited 2 times in total (Reason for editing : Memasukan Gambar Datuk Seri Abdul Azeez)

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by Mohamad hafiz on Mon Jun 09, 2014 6:40 am

Gambar tk dpt lihat  Sad 

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Mon Jun 09, 2014 10:00 am

Jemaah kandas pulang esok

Cadangan:

Elok kalau nama syarikat dan nama orang-orang yang memiliki dan mengendalikannya diwar-warkan supaya tidak ada yang akan menjadi mangsa di masa akan datang.


Penyelesaian:

sumber

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 10:30 am

kena pastikan sahih dulu, nanti Forum thtl kena saman civil pulok

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Mon Jun 09, 2014 12:04 pm

Maaf tuan.

Belum pasti tuan syeith, sebab itu saya tak bawa nama TA tu ke forum ini cuma link saja.

Sepetang cari mana TA terbabit tapi tak juga jumpa. Mungkin ada forumer lain mengetahui!

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Jemaah Terkandas Di Madinah di minta membuat Laporan Polis

Post by umrah persendirian on Mon Jun 09, 2014 12:24 pm

"Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, kesemua mereka (268) akan diminta membuat laporan polis sebaik sahaja baki 121 jemaah umrah yang terkandas itu tiba di tanah air"

Kesemua 268 jemaah umrah (termasuk 121 yg akan tiba hari ini ) yang terkandas di Madinah baru-baru ini akan diminta membuat laporan polis.




Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140609/dn_13/Jemaah-diminta-lapor-polis#ixzz348Bwk5B4
© Utusan Melayu (M) Bhd

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by abu_firdaus on Mon Jun 09, 2014 12:28 pm

umrah persendirian wrote:Maaf tuan.

Belum pasti tuan syeith, sebab itu saya tak bawa nama TA tu ke forum ini cuma link saja.

Sepetang cari mana TA terbabit tapi tak juga jumpa. Mungkin ada forumer lain mengetahui!
kat link tu ada org comment kat bawah nama TA trbabit

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 12:51 pm

Ini komen Biro pengaduan UMNO:
Dalam pada itu kata Abdul Azeez, Tabung Haji akan menyenarai hitamkan agensi yang beribu pejabat di Taiping, Perak itu sekiranya siasatan mendapati syarikat tersebut bersalah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Mon Jun 09, 2014 1:47 pm

TA tu belum pasti. Lagipun jumpa dlm ruangan komen je, bukan di entri.
Bila cari web TA tersebut tak jumpa. Cari dalm senarai jawhar pun tak ada mungkin TA ini bukan berdaftar terus dgn kementerian Haji KSA.
Sy tak berani nak letak nama TA tu di sini.

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Mon Jun 09, 2014 6:47 pm

Penyelesaian: sumber wrote:

Nama TA yg di sebutkan dalam blog yang telah di link dia tas sebenarnya tiada. Tiada TA dgn nama itu di seluruh Malaysia mengikut carian dalam
Senarai Lesen Pengendalian Pelancongan dan Agensi Pengembaraan (TOBTAB)

Di Bandar yang di laporkan oleh beberapa berita hanya terdapat hanya satu TA yg beralamat di Bangunan Majlis Agama Islam.


umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 7:00 pm

rule nak pilih TA, carilah TA yg ada track record.

*TA=Travel Agent

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

121 Jemaah Umrah Selamat Tiba di Tanah Air

Post by umrah persendirian on Mon Jun 09, 2014 7:48 pm

Syukur Alhamdulilah semua jemaah (121 jemaah) telah tiba hari ini di KLIA.

Kronologi 268 Jemaah terkandas di Madinah.


  1. Sejumlah 268 jemaah telah berangkat pada 21 Mei menerusi sebuah agensi pelancongan tempatan ntuk menunaikan umrah dgn kos RM3999/pax untuk pakej 10 hari.
  2. 268 jemaah sepatutnya berlepas pulang ke Malaysia pada 1 jun 2014 tetapi gagal. TA tidak membeli tiket ke Malaysia. Mereka tersadai di hotel di Madinah.
  3. Konsulat Malaysia di Mekah mengetahui permasalahan ini dan cuba megatasi.
  4. 4 jun ,sejumlah 10 jemaah berlepas pulang dgn perbelanjaan sendiri
  5. Konsulat Malaysia di Mekah telah berkerjasama dengan Pengerusi Biro Kebajikan Umno Datuk Seri Abdul Azeez Rahim yang juga Pengurusi LTH
  6. PM telah arahkan Pengerusi Biro Kebajikan Umno Datuk Seri Abdul Azeez Rahim selesaikan maslah dgn kadar segera.
  7. 6 jun, seramai 137 jemaah telah dibawa pulang menerusi Qatar Airways
  8. 8 jun, kumpulan terakhir seramai 121 jemaah telah di terbangkan dgn Nas Air dgn perbelanjaan RM1800/pax oleh Biro UMNO. Tiba di KLIA2 pada isnin  9 jun.
  9. 9 jun, Pengerusi Biro Kebajikan UMNO meminta kesemua jemaah terlibat seramai 268 orang memuat laporan polis.


Perkara seperti ini merupakan kes 4 bagi tahun 2014. Kalau keadaan seperti ini tidak di tangani segera sudah tentu akan ada lagi pihak TA yg akan melakukan perkara yg hampir sama kerana beranggapan kerajaan akan bantu bila mereka terkandas. Soalnya sampai bila TA yg tak bertanggungjawab akan melakukan perkara seumpama ini......

Sumber

  1. MOHD. RAFIE AZIMI
  2. 121 jemaah umrah terkandas dibawa pulang esok
  3. jemaah terkandas di Madinah dibawa pulang
  4. TV3
  5. LEMBAGA PENGARAH
  6. TOBTAB


TQ


Last edited by umrah persendirian on Mon Jun 09, 2014 9:53 pm; edited 1 time in total

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by Andhy Putra on Mon Jun 09, 2014 8:23 pm

Turut berdukacita dengan berita tersebut... Andai benarlah TA tersebut bersalah, TA tersebut haruslah disenaraihitamkan... Kasihan pada keluarga mangsa... Mudajan Allah akan murahkan rezeki mereka... Insya Allah... Amien YRA...

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Seramai 121 jemaah umrah yang terkandas di Madinah sejak 1 Jun lalu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini menerusi pesawat khas kira-kira jam 6.10 petang tadi.

Post by umrah persendirian on Mon Jun 09, 2014 10:56 pm

SESIAPA YANG BERADA DI KLIA PADA 9 JUN,  jam 6.30 PTG AKAN  DAPAT MENYAKSIKAN PERISTIWA SEBENAR KETIBAAN 121 JEMAAH YG TERKANDAS SEJAK 10 HARI LEPAS DENGAN PENERBANGAN NAS AIR XY001


Seramai 121 jemaah  dibawa pulang menaiki penerbangan Flynas, XY1, dari Jeddah ke Kuala Lumpur dengan bantuan Biro Kebajikan UMNO itu, mereka adalah baki dari 268 rakyat Malaysia yang berlepas ke Makkah ada 21 Mei lalu menerusi agensi travel. TA terbabit adalah sah seperti di sebutkan oleh AF sebelum ini.

Kebanyakan drp jemaah adalah ahli keluarga kakitangan PROTON dan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM).

Mengikut laporan Astro Awani, jemaah ini membayar RM3750 untuk tiket penerbangan dan penbiayaan di Tanah Suci di tanggung oleh penderma
http://www.astroawani.com/videos/show/buletin-awani/121-jemaah-terkandas-di-madinah-selamat-tiba-33374

Sebelum dari proses membawa pulang jemaah, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim adalah orang yg paling berusaha keras. Beliau adalah Pengeurusi Biro Pengaduan UMNO dan juga Pengurusi LTH.
Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim

Gambar sekitar ketibaan



























































Sebahagian dari 121 jemaah umrah yang terkandas di Madinah - Foto MyMetro

Sehingga 8.40 pm, keadaan masih lagi belum beredar.  Nasir baik jemaah masih dalam keadaan MUSAFIR bolehlaaa jama' gamaknya.

Sumber

  1. Seramai 121 jemaah umrah yang terkandas di Madinah
  2. utaranews
  3. astroawani
  4. peraktoday
  5. peraktoday

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 11:19 pm

kalau UMNO kerja keras camni, PRU 14 ada harapan cerah nak menang...he3

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by abu_firdaus on Tue Jun 10, 2014 4:11 am

bagus juga DS A.Azeez ni. dulu sy tak berkenan nampak mcm suka politicise issue. tp sekrg nampak kerja2 bantu org bermasalah. mgkin rasa bertanggungjawab sebab dia pengerusi TH.

few yrs ago isteri sy pun ada terkena kes penipuan umrah ni. kononnya ada org nak sponsor utk elak bayar cukai. TA kata cuma perlu byr RM2500 saja. duit tu lesap & company pun dah tak ada. padahal office company tu tingkat atas saja dari cawangan TH bangi.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by umrah persendirian on Wed Jun 11, 2014 8:43 am

Kalau tak salah saya, TA yang menipu seperti kata saudara AF yg berpejabat di bangunan TH Bangi masih beroperasi. Bagaimana mereka tidak di kenakan tindakan sedangkan mereka tidak jujur kepada bakal jemaah, bukan seorang bahkan ratusan atau ribuan bakal jemaah yg terlibat.

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by thtl on Wed Jun 11, 2014 8:58 am

org yg kena tipu tu tak buat polis report dan lantik peguam utk saman civil

2. Malaysia ni ada sistem "cable" , kalau "cable" kuat, maka ia immune kpd tindakan pihak berwajib

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by abu_firdaus on Wed Jun 11, 2014 9:18 am

dah buat report actually. mangsa dah pernah dipanggil kat tribunal pengguna tapi pas tu tak tau apa cerita. kalau masih beroperasi mmg tak patut la. maybe syarikat lain kot yg bukak kat situ? atau guna nama lain pulok..

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: MASALAH MENDAPATKAN VISA UMRAH SEJAK MEI 2014

Post by Sponsored content Today at 11:20 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum