masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

View previous topic View next topic Go down

masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by seijiseimura84 on Tue Jun 17, 2014 2:38 am

Kalau diikutkan hati , nak kan sahaja aku mengejar mimpi aku sebagai orthopedic surgeon.
Tp kadang2 , melihat keadaan umat islam yg diserang aqidah, melihat ekonomi org islam masih jauh ke belakang, aku rasa mcm tak boleh duduk diam.
Terasa mcm aku ni mcm selfish kalau aku tak masuk campur
Namun kalau aku ingin meneruskan kerjaya orthopaedic, aku mungkin terpaksa lupakan masalah yg menimpa umat islam, kerana kerjaya saya mmg fokusnya pd hospital, hospital itu umpama rumah kedua bagi kerjaya doktor

Namun untuk aku membantu ekonomi org melayu, aku pula tiada pengalaman atau ilmu dlm ekonomi
Nak tinggalkan kerjaya perubatan pula, rasa sayang, pasal dah bertahun2, duit dan peluh dikorbankan

Pada perancangan aku,
kalau aku nak berjaya dan ingin membantu ekonomi melayu, ada beberapa cara yg boleh aku lakukan
pertama, utk mendapat modal, aku ingin menjual lagu, atau skript cerita
Bila dapat modal, barulah buka kedai ala2 mcm tesco, giant, bezanya, ia hanya menfokuskan kepada barangan bumiputera sahaja, memberi peluang kepaad peniaga melayu menjual barangan mereka
Pada masa yg sama, bila masa lapang, aku ingiin belajar agama supaya dpt selamatkan aqudah muslim

Namun untuk mencapai tujuan itu, aku terpaksa korbankan kerjaya perubatan
Kalaupun aku tidak mahu korbankan kerjaya perubatan, aku perlu memilih kerjaya perubatan yg simple dan memberi ruang masa yg banyak seperti pathology, forensic atau duduk kk
Tp bidang2 tersebut, bukan bidang yg saya minat
saya masih meminati orthopaedic atau a and e, nak pilih a n e, masih terlalu banyak ilmu perlu dikupas

ATAU
semua ini hanya angan2 semata...
mungkin aku perlu terima takdir, aku ni takde kekuatan untuk mengubah nasib umat islam
aku perlu mengejar apa yg aku hendak
Tp entahlah, bila baca berita, melihat nasib umat islam, jiwa aku menjadi sangat kacau
Nak libatkan ekonomi, tp ilmu tiada
Nak kerja dgn private, rasa kurang sedap hati, tidak mahu menjadi opportunist kepada kesakitan org

Keliru.....atau adakah aku teralu banyak berfikir??

(NOta...aku dah banyak solat istikharah)...tp bila mcm dapat jawapan.....bila aku pilih A, tak lama sebulan , 2 bulan,,,,....tiba2 rasa mcm tak yakin dgn pilihan A tu.

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by abu_firdaus on Tue Jun 17, 2014 3:24 am

Setiap org ada peranannya masing2. Sebagai surgeon doc turut menyumbang. Surgeon pun peranan yg besar utk umat. Kalu tak ckup masa, boleh saja bersedekah utk ugama.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by seijiseimura84 on Tue Jun 17, 2014 4:37 am

saya pun ada terfikir....tp ekonomi org islam masih banyak ruang yg kosong dan tidak ramai yg melibatkan diri
lagipunn sebagai doktor...walaupun tidak dinafikan bahawa sumbangan kami diperlukan, tp kalau ekonomi tak kuat, banyak rawatan tak dpt nak buat atau kualiti rawatan tak bagus

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by yat on Tue Jun 17, 2014 6:02 am

sabaq doc..saya ni pun tengah mencari arah lagi ni

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by seijiseimura84 on Tue Jun 17, 2014 12:48 pm

perlukan input,...penat fikir dah....

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by Solah on Tue Jun 17, 2014 4:31 pm

Menjadi pakar sesuatu bidang tak semestinya menutup peluang untuk berbakti dalam bidang lain. Untuk kes Doc ni cuba lihat Prof Dr Muhaya, seorang pakar dalam bidangnya dan seorang motivator Islamic yang berjaya. Contoh releven lain ialah Dr Daniel, walaupun beliau bukan doktor pakar, tapi dia seorang pendakwah hebat sama ada kepada Muslim atau non-Muslim, banyak research pasal sains dan al-Quran dsbnya.

Kalau bab ekonomi, banyak channel Doc boleh sumbang, sama ada kepada industri kecil, institusi atau private funding. Kalau kat US saya tengok banyak orang buat spin-off company untuk offer kepakaran diri untuk kembangkan business atau service.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by seijiseimura84 on Tue Jun 17, 2014 4:50 pm

Solah boleh tolong elaboratr final paragraph...... X fhm

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by Solah on Wed Jun 18, 2014 5:58 pm

Boleh jadi kita sendiri jadi entrepreneur, atau kita jadi investor atau kita jadi philantropist atau kalau ada kepakaran, jadi consultant. Saya tak pasti Doc nak ulasan lanjut bahagian mana tapi saya rasa bahagian spin-off company tu kot?

Contoh real life#1: student-student MIT buat software dan hardware sendiri untuk masters/PhD. Sebelum graduate lagi diorang dah ada visi dengan hasil kajian/prototype diorang tu, akan bukak business. Jadi lepas grad terus bukak techno startup company maka jadilah contohnya seperti http://en.wikipedia.org/wiki/Rock_Band. Contoh lain student NTU, Singapore http://en.wikipedia.org/wiki/Garena. Banyak lagi contoh2 lain leh google.

Contoh real life#2: doktor bersalin kat private hospital quit hospital tu pastu bukak sendiri hospital bersalin swasta maka wujudlah seperti http://www.pearlmaternityhospital.com.my/. Kat Penang ni pun banyak hospital/clinic swasta kanak2, tapi hampir semua Chinese doctors. Mostly semue mini hospital atau grand clinic ni modify rumah kedai je.












Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by seijiseimura84 on Mon Jun 23, 2014 12:36 pm

Up

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by seijiseimura84 on Tue Jun 24, 2014 8:46 am

thtl sibuk ada exam ke?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by thtl on Wed Jun 25, 2014 6:57 am

sibuk sebab baru sampai dari KSA...banyak nak settle down, ramai kawan dan sedara mara datang jumpa...nanti bila lapang, saya baca

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by seijiseimura84 on Wed Jun 25, 2014 10:47 am

Ooo...kat malaysia ya

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by thtl on Fri Jun 27, 2014 7:34 am

Pursue kerjaya vs nak jadi savior atau mujaddid umat Islam??

Jawapannya:
Lihat kekuatan dan kelemahan diri kita dulu...

kalau betul2 nak turun dalam kerja2 tajdid:
1. kena full time politicians samada join BN atau PR atau tubuh parti baru
2. masuk dalam salah satu NGO Islam atau tubuh NGO baru
3. jadi da'iy dan kerjaya serentak, cth: Dr Danial, Dr Harlina
4. menyertai kesatuan doktor muslim Malaysia


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: masih dillema mengenai pemilihan kerjaya

Post by Sponsored content Today at 12:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum