Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

View previous topic View next topic Go down

Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by zikrulmaut_sm on Tue Feb 07, 2012 3:06 am

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum,

Andainya kita dalam sesuatu harakah ni, apa pendirian yang kita kena ambil kalau kita dikelilingi orang-orang yang berperangai "hibiyyiah"?

Contohnya:

1) Melabel orang dengan "se-jamaah" dan "non se-jamaah".

2) Fanatik dengan tokoh tertentu atau idea tertentu yang dibawa oleh harakahnya dan kelihatannya tidak terbuka kepada pandangan di luar harakahnya (pemikirannya 100% ikut skrip harakah)


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by thtl on Tue Feb 07, 2012 7:27 pm

keluar je dr jamaah camtu..sebab jamaah Islamiah ni banyak. carilah yg cocok dengan anda..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by zikrulmaut_sm on Wed Feb 08, 2012 1:13 pm

heheh, takde la sampai nak keluar terus.

cuma ada la segelintir yang berperangai melebihi batas ni. saya tengah fikir macam mana nak hapuskan pendirian hizbiyyah ni. niat dah baik dah nak berdakwah tapi masih ada sentimen.

mungkin kerana ada rasa "holier than thou" agaknya.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by thtl on Wed Feb 08, 2012 1:56 pm

pendokong harakah, baik Ikhwan atau PAS mmg camtu..mereka merasakan harakah atau jamaah mereka, best in the world. Ini kerana Ikhwan, harakah paling besar di dalam dunia Islam, manakala PAS, harakah paling senior di Malaysia.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by Ad-Dien on Wed Feb 08, 2012 2:28 pm



salah satu yang saya nampak, suka melabel orang futur...

sebahagiannya ...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by zikrulmaut_sm on Wed Feb 08, 2012 4:48 pm

HambaNya wrote:

salah satu yang saya nampak, suka melabel orang futur...

sebahagiannya ...

biasa la tu manusia. bila duduk dalam satu organization, mesti akan ada "jahr wa ta'dil". hehe. contoh kat tempat kerja pun kalau kita dengan boss dan colleagues pun akan ada je comment-comment yang hampir sama.

antara punca yang saya perasan, mereka terlalu mengharapkan kekuatan jama'ah itu pada ahli. kebimbangan mereka ialah jema'ah akan menjadi lemah jika ahli kelihatan tidak komited dengan agenda dalam jama'ah. saya rasa itulah yang memicu emosi untuk menekan ahli-ahli sejama'ah agar tidak "futur".

kalau target jemaah itu adalah politik di arena demokrasi, maka mereka akan jadi lebih tertekan, kerana terpaksa menambah quantity ahli di samping quality agar tidak ketinggalan dalam target untuk menegakkan daulah Islamiyah. kerana demokrasi bermain pada quantity.

kalau saya, saya sebenarnya masih tercari-cari jika ada alternatif selain terpaksa bergelut dalam demokrasi. kalau adalah. setakat ni, no idea. wallahu a'lam.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by thtl on Wed Feb 08, 2012 5:06 pm

zsm,

yang penting, tak usah peduli dengan suara2 sumbang dalam jamaah tu, yg paling penting lihat kpd agenda jamaah, saf kepimpinan jamaah, dasar2 jamaah, ketelusan kepimpinan/syura, sistem tarbiyah, dan macam mana depa bertindak dalam politik semasa..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by Ad-Dien on Wed Feb 08, 2012 6:44 pm



apakah menjadi suatu tuntutan bergabung dalam hizb dan haraki ini syeikh?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by thtl on Wed Feb 08, 2012 7:16 pm

ya, sebab kerja Islam ni kerja yg amat berat, maka ia memerlukan kita bergabung tenaga dgn org lain. Kalau tak ada jamaah yg sesuai, secara solo pun boleh.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by Ad-Dien on Wed Feb 08, 2012 7:21 pm

thtl wrote:ya, sebab kerja Islam ni kerja yg amat berat, maka ia memerlukan kita bergabung tenaga dgn org lain. Kalau tak ada jamaah yg sesuai, secara solo pun boleh.

salafiyyah ada jamaah tertentu ka??? Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by thtl on Thu Feb 09, 2012 5:52 am

salafiyah tak ada jamaah kerana ia hanya manhaj. salafiyah berpuak mengikut guru2 mereka. ada salafi saudi, ada salafi albaniyuun, ada salafi madkhali, ada salafi jordan, dsbnya. salafi juga ada menubuhkan beberapa NGO, tapi ia tidak tersusun dgn profesional.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by Ad-Dien on Thu Feb 09, 2012 6:16 am

thtl wrote:salafiyah tak ada jamaah kerana ia hanya manhaj. salafiyah berpuak mengikut guru2 mereka. ada salafi saudi, ada salafi albaniyuun, ada salafi madkhali, ada salafi jordan, dsbnya. salafi juga ada menubuhkan beberapa NGO, tapi ia tidak tersusun dgn profesional.

jadi tak perlu lah bergabung dengan hizb dan haraki bila yakin dgn manhaj ni?

bukan apa...ada sahabah ikhwan dan tazkiyatul nafs nak ajak ana join semula...

huhu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by zikrulmaut_sm on Thu Feb 09, 2012 9:53 am

kalau merujuk kepada hadits Rasulullah s.a.w tentang jama'ah Muslimin yang kita wajib berbaiat kepada imamnya, sekarang ni siapa imam jama'ah Muslimin? Adakah sekarang kita hidup tanpa imam? atau ketua negara/perdana menteri/presiden negara-negara modern sekarang inilah imamnya?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by Ad-Dien on Thu Feb 09, 2012 12:04 pm

zikrulmaut_sm wrote:kalau merujuk kepada hadits Rasulullah s.a.w tentang jama'ah Muslimin yang kita wajib berbaiat kepada imamnya, sekarang ni siapa imam jama'ah Muslimin? Adakah sekarang kita hidup tanpa imam? atau ketua negara/perdana menteri/presiden negara-negara modern sekarang inilah imamnya?

setiap zaman ada imam nya...

man imam al-an?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by thtl on Thu Feb 09, 2012 1:15 pm

zsm,

Imam sekarang ialah Imam yg diberi baiah oleh majoriti penduduk secara legal. Legalitas sekarang ialah melalui PRU.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by zikrulmaut_sm on Thu Feb 09, 2012 5:29 pm

pak thtl, macam mana kalau ada orang Islam yang view bahawa Islam ni agama individual dan bukan agama jamaie?

Misalnya, dia beribadat dengan solat, puasa, sedekah tapi enggan terlibat dengan soal jama'ah Muslimin. Contohnya terlibat dalam dakwah kepada masyarakat?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by thtl on Thu Feb 09, 2012 7:35 pm

tak mengapa sebab terlibat dgn jamaah muslimin ni fardhu kifayah
dalil AQ 3:104 (dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar)

jika sudah ada segolongan umat yg terlibat, maka yg individualistik tadi tak berdosa.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by zikrulmaut_sm on Thu Feb 09, 2012 7:38 pm

thtl wrote:tak mengapa sebab terlibat dgn jamaah muslimin ni fardhu kifayah
dalil AQ 3:104 (dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar)

jika sudah ada segolongan umat yg terlibat, maka yg individualistik tadi tak berdosa.

jadi, kedua-dua individualistik dan jamaie pun tak mengapa.

kadang-kadang, ada segolongan dari geng 'jamaie' ni suka paksa orang sertai agenda jama'ah mereka. kalau tak join, nanti dikatakan "duniawi". heheh. mungkin di sini ada unsur ghuluw.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by thtl on Thu Feb 09, 2012 7:55 pm

itulah pemikiran ghuluw

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by Ad-Dien on Thu Feb 09, 2012 8:11 pm



ya..ana ada terbaca disebab kan itulah hadith yang umat Islam pecah 73 puak tu di dhaifkan..sebab semua pakai hadith tu dan dakwa mereka lah al-Jamaah yang dimaksudkan...

betul ke? tak ingat dah dari mana baca qaul ni... Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 4:55 am

Jawab:
Hadith pecah 73 tu dha'if di sisi Ibn Hazm (ulama' besar Andalusia, spain) dan DYQ (Fiqh Ikhtilaf). Namun di sisi majoriti muhaddith, ia adalah sahih. cuma cara mentakwil hadith ni kena betul ler...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by zikrulmaut_sm on Fri Feb 10, 2012 7:05 am

bukan ke ada atsar Ibnu Mas’ud r.a. yang ni:

الجماعة ما وافق الحق وإن كنت وحدك -وفي رواية- إن الجماعة ما وافق طاعة الله عز و جل

“Al-Jama’ah adalah apa yang sesuai dengan kebenaran meski kau seorang diri”… dalam riwayat lain redaksinya: “Sesungguhnya al-Jama’ah adalah apa yang sesuai dengan ketaatan kepada Allah” (Tahdzibul Kamal 22/264-265)


Lagi satu, kalau puak Bani Abbasiyah dulu, itu dikira hizbi jugak ke? Bukan ke diorang pun plan untuk runtuhkan rejim lama dan buat kerajaan baru, sama macam hizbi zaman sekarang? Jadi, kenapa orang halang hizbi zaman sekarang kalau Bani Abbasiyah dulu boleh buat?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:21 am

thtl wrote:Jawab:
Hadith pecah 73 tu dha'if di sisi Ibn Hazm (ulama' besar Andalusia, spain) dan DYQ (Fiqh Ikhtilaf). Namun di sisi majoriti muhaddith, ia adalah sahih. cuma cara mentakwil hadith ni kena betul ler...

na'am, hadith itu sepanjang pengkajian dan pembacaan ana, ia sahih dan diterima..

cuma cara tkwilan dan tafsiran serta penyalahgunaan hadith itu menyebabkan ia didhaifkan...

al-jamaah yang dimaksudkan adalah ahlussunnah wal jamaah, meskipun kita seorang diri (ghuraba') dalam mengamalkan sunnah dalam sesebuah masyarakat, wallahu musta'an

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah perangai hizbiyyiah dalam harakah

Post by Sponsored content Today at 7:34 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum