terbelenggu was was

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

terbelenggu was was

Post by soni on Mon Jun 30, 2014 4:49 am

assalamualaikum

saya minta maaf kepada ahli forum karena saya tak pernah memberi sembang2 disini, skrg saya nak minta pendapat sesiapa saje

saya ada masalah was2 berat, kerana satu kaidah, mimpi akan terjadi ta'birnya walau dita'bir oleh diri sendiri, ini yang bina ketakutan nak minda saya selama 1 tahun, saya fikir untuk orang biasa, mengucapkan ta'bir mimpi akan semudah membalikkan telapak tangan, maka dengan satu easy action tadi, takwilpun terjadi, saya sungguh takut.
Semasa ni, untuk menutup mulut dan menghela nafaspun menjadi hal pelik, kerana ia mirip dengan consonant kat words, dan jika nak abaikan, saya khawatir mimpi ni telah jatuh, sedangkan ada kemungkinan bahwa mimpi tu true dream.
Apa yang boleh saya lakukan semasa ini?, saya minta pendapat semua ahli forum yang terhormat
terimakasih yang sebesar2nya pada anda semua


soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Mon Jun 30, 2014 1:09 pm

Scara jujur, sbelum ni saya ada was2 yg agak teruk. Wlaupun bnde lain, tpi lbh kurng mcm forumer soni, blh dikatakan bnde yg agak merepek. Klau rasa msih blh lawan tnpa perlu jumpa pakar therapist dn sbagainya, sng je, utk masa sminggu hingga 2 minggu buat bodoh je dngn was2. Utk kali prtama, mmng akan ssh, kita tkut2 dn sbagainya. Just give yourself a chance. Ingat, kita kwl diri kita, kita kwl minda kita, bkn sbaliknya. Just buat bodoh. InsyaAllah dlm 2 minggu hlng bnde was2 ni. Forumer soni akan rasa keringanan yg amat sngt.. cayalah. Give urself a chance. Klau tkut klu kita x lyn was2 tu kita akan brdosa, ingat je, Allah tahu kita sdng cuba yg trbaik....

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by abu_firdaus on Tue Jul 01, 2014 4:05 am

ini masalah was2 atau masalah tafsir mimpi?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Tue Jul 01, 2014 4:15 am

syukran jaziilan atas advice anda, semoga saya boleh buat tu, kepelikan saya adalah karena ini tak menyangkut dosa, ini kerana keinginan saya untuk tak takwil, tapi selalu terbisik kat hati saya, bahwa saya telah ucap ni saya telah ingin ucap tu, jika saya tak layan saya takut itu benar telah terucap, kerana tu saya tanya Ustadz Thtl apakah perlu ada audience kah, apa jika saya rahasiakan mimpi ada effect kah, kalut sangat pikiran saya setiap waktu, btw, syukran anda telah merespon

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Tue Jul 01, 2014 4:20 am

abu_firdaus wrote:ini masalah was2 atau masalah tafsir mimpi?

ini masalah campuran, epic sangat masalah ini

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by thtl on Tue Jul 01, 2014 5:52 am

Pertama: mimpi bukanlah muhkam, maksudnya mimpi adalah syariat sedangkan Islam sudah sempurna dan hanya mimpi Nabi sahaja yg menjadi hukum.
Maka jika anda bermimpi, usahlah anggap ia mesti dari Allah dan ia adalah mimpi yg benar dan pasti terjadi, ini adalah kefahaman yg salah.
Maka langkah pertama utk menghilangkan rasa 'Tahzan" (takut) akan mimpiu ialah anggap mimpi manusia biasa bukanlah mimpi yg sama dgn mimpi Nabi2.

Kedua: Tak usah menta'bir mimpi anda sendiri. Jika anda yakin dgn sesuatu mimpi baru di ceritakan kpd org yg anda yakini dapat menta'birnya.

Jangan ta'bir mimpi anda sendiri.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Wed Jul 02, 2014 4:54 am

Terimakasih Ustadz telah advice, saya akan seranaikan point paling penting dari masalah saya

1.yang sebenar saya tak mahu ta'bir, tapi kerana mudahnya menta'bir (cuma diucap je kerana
pernah tahu ta'birnya sebelum dapat mimpi), saya selalu khawatir apakah telah tersisip kalimat ta'bir pada lisan saya, ini yang bahkan membuat saya takut saat menghela nafas dan menutup mulut, ada advice kah?

2. Ini adalah sebab mengapa saya menyoalkan apakah ada effort lain yang dibutuhkan agar mimpi terjadi, jika agar mimpi terjadi saya kena minta orang lain ta'bir tentu saya akan senang sangat, dan mungkin tak akan minta orang takwil mimpi ni, tapi jika boleh tergantung pada qauliyah saya sendiri, ini akan sangat pelik, ada solution kah?
Syukran jaziilan, syukran jaziilan


Last edited by soni on Wed Jul 02, 2014 6:46 am; edited 1 time in total

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by abu_firdaus on Wed Jul 02, 2014 5:41 am

apa maksud ta'bir? menceritakan atau mentafsir?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by thtl on Thu Jul 03, 2014 2:20 am

good question

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Thu Jul 03, 2014 4:30 am

1.ta'bir artinya mentafsir, Benarkah?

2.Yang sebenar yang menjadi essence dari masalah ini, saya takut telah ucap lafal ta'bir, kerana itu saya mencari2 effort tambahan agar mimpi terjadi, kerana saya tak nak mimpi ini terjadi

3.kerana ini yang saya fahami, mimpi boleh terjadi jika saya mengucapkan lafadz ta'bir, walaupun dengan sangat lembut, terpotong2 dan tak ada satu orang lain pun yang tahu apa mimpi yang saya ta'bir dan apa ta'birnya, dan baik itu jelas maupun kiasan, Benarkah?

ini semua inti dari masalah saya

Jazakallah khayran tsumma jazakallah khayran

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by thtl on Fri Jul 04, 2014 2:36 am

1. benar, ta'bir=tafsir
2. Kalau takut mimpi terjadi, maka, jgn ta'bir
3. Jika kamu takut mimpi terjadi, maka jgn cuba menta'birnya.
Rule: jika terjadi mimpi yg tidak enak, maka jgn cuba utk menta'birnya, cuma diam dan jgn diceritakan kpd sesiapa, maka mimpi itu tidak bisa terjadi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Fri Jul 04, 2014 3:50 am

4. Saya juga nak tahu cara orang lain menahan lisannya dalam perkara ini, camna pula jika diucap dengan "makhraj" yang tak jelas, padahal mampu untuk mengucap dengan jelas?


Last edited by soni on Sat Jul 05, 2014 9:59 am; edited 1 time in total

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by abu_firdaus on Fri Jul 04, 2014 5:19 am

4. bagi sy sendiri..setakat ni sy tak pernah ta'bir mimpi & tak pernah cerita pada sesiapa, dan tak pernah nak tahu pun maksud mimpi sy. so mmg tak ada masalah "menahan lisan". tak perlu ambil serious tentang makhraj dan sebagainya.

apa2pun kita sentiasa doa minta kebaikan & dijauhkan keburukan. itu yg boleh kita buat.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Sat Jul 05, 2014 9:56 am

Semoga ini cepat terjawab, semakin lama kondisi saya semakin pelik, semoga tak bertambah

1. "Rule: jika terjadi mimpi yg tidak enak, maka jgn cuba utk menta'birnya, cuma diam dan JGN DICERITAKAN kpd sesiapa maka mimpi itu tidak bisa terjadi."

Jika lafadz ta'bir sudah diucap pada lisan ini dan masih tak ada sesiapapun yang tahu, apa yang masih boleh saya lakukan untuk mencegah mimpi terjadi? Tak ada kah ya Ustadz?

2. Yang saya fahami lafadz ta'bir sangat menentukan, apakah cara melafalkan lafadz memiliki aturan yang sama dengan membaca bacaan shalat (macam takbiratul ihram)?

Jazakallah jazakallah khayran atas semuanya Ustadz


soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by thtl on Tue Jul 08, 2014 4:47 am

1. Jika soni dah ta'bir mimpi sendiri, maka cara nak elakkan ia terjadi, soni kena solat dan berdoa. Doa bisa merubah takdir

2. melafaz mimpi bukan tuntutaan syariat, ulang 1000 X..maka ia tak perlu dita'bir dan dilafazkan. Semuanya pada akal anda...switch pada diri anda bagaimana mahu berinteraksi dgn mimpi sendiri...abaikan sahaja jika anda merasa kacau dgn mimpi dan anggap mimpi anda tidak sahih

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Tue Jul 08, 2014 12:17 pm

thtl wrote:1. Jika soni dah ta'bir mimpi sendiri, maka cara nak elakkan ia terjadi, soni kena solat dan berdoa. Doa bisa merubah takdir

Syukran jaziilan Ustadz, cuma ini yang boleh dilakukan?

2. melafaz mimpi bukan tuntutaan syariat, ulang 1000 X..maka ia tak perlu dita'bir dan dilafazkan.

Maksud saya adalah sah & tak sahnya suatu lafaz mimpi apakah macam sah & tak sah dari lafaz2 lain yang diberi tuntutan syariat?

Jazakallah Khayran, Syukran

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by abu_firdaus on Wed Jul 09, 2014 4:17 am

1. sdr kena percaya pada solat & doa. tak perlu percaya pada mimpi

2. kalau bukan syariat maknanya tak ada la syarat sah atau tak sah

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Wed Jul 09, 2014 12:11 pm

abu_firdaus wrote:1. sdr kena percaya pada solat & doa. tak perlu percaya pada mimpi

2. kalau bukan syariat maknanya tak ada la syarat sah atau tak sah

2. Maksud saya apakah lafadz ta'bir ni ada batasan2nya? Macam dalam spelling etc
saya fikir tak mungkin saya boleh ungkapkan dengan cara sebebasnya

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Wed Jul 09, 2014 12:11 pm

abu_firdaus wrote:1. sdr kena percaya pada solat & doa. tak perlu percaya pada mimpi

2. kalau bukan syariat maknanya tak ada la syarat sah atau tak sah

2. Maksud saya apakah lafadz ta'bir ni ada batasan2nya? Macam dalam spelling etc
saya fikir tak mungkin saya boleh ungkapkan dengan cara sebebasnya
Syukran

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by abu_firdaus on Wed Jul 09, 2014 1:02 pm

2. Sdr telah memberat2kan perkara yg tak perlu diberatkan. Ia bukan syariat, dan bukan juga satu keperluan hingga perlu ada batas, syarat dan sebagainya. Ini hanya antara mimpi sdr dgn diri sdr sendiri. Tak melibatkan org lain sampai perlu ada syarat/batasan. Nasihat sy..cuba lupakan perkara 2 tentang lafaz ni dan cuba buat perkara 1 sahaja. Doa juga bersungguh2 kpd Allah utk sdr dpt membuang was2 yg teruk begini.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by thtl on Fri Jul 11, 2014 2:39 am

Mimpi diberatkan utk para Nabi AS...
utk org awam, ia tidak diberatkan kecuali anda seorang yg soleh, mukmin dan muhsin

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Thu Jul 17, 2014 12:06 pm

Saya sungguh berterimakasih karena anda dan semua yang telah mengurus soalan saya ini, saya sangat menghargai ini, jadi macam ini

1. masalah ini menjadi semakin teruk, kerana saya sebenarnya tak nak buat, tapi saya ada was was dalam niat, saya ada was was dalam tidak meniatkan menta'bir saat mengucap kata2, saya jadi takut kerana saya sebenarnya tak memahukannya, tapi sering ada lintasan pikiran bahwa saya nak. macam ada perang kat minda ini, ini terjadi sepanjang hari, sehingga saya kesulitan untuk shalat, baca qur'an bahkan bicara

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Thu Jul 17, 2014 12:29 pm

Saya x brapa fhm mslhnta sbenrnya, tapi saudara sndiri kata ia was2, abaikn je. Mcm saya ckp sbelum ni, skali abaikan, terasa sngt berat. Tapi just let it go. Smpai gamggu ibadah bagi saya rugikan kualiti ibadah saudara sndiri

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Thu Jul 17, 2014 12:43 pm

hafiz wrote:Saya x brapa fhm mslhnta sbenrnya, tapi saudara sndiri kata ia was2, abaikn je. Mcm saya ckp sbelum ni, skali abaikan, terasa sngt berat. Tapi just let it go. Smpai gamggu ibadah bagi saya rugikan kualiti ibadah saudara sndiri

sebenarnya saya tak mampu tak memikirkannya kerana saya takut takwilnya telah jatuh

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Thu Jul 17, 2014 1:26 pm

Sbenrnya saya x fhm psl takwil ni, tpi tngk akan masalah saudara, x pyh fikir bnde ni lagi. Sbenrnya saya dulu ada masalah gak, tpi psl bnde lain. Tpi secara general, ia lbh kurng sama mcm saudara. Tkut sesuatu hukum itu jtuh. Selepas hmpr lbh kurng stahun, baru saya sdr, cra nk atasi adalah dngn x layan was2 tu. saya agak yakin sbenrnya, dlm hati saudara tahu klau tanya soalan ni, jwapan sama akan keluar iaitu semua orng akan jwb yg bnde ni was2 je. Tngk je jawapan semua orng kt sini, saya agak yakin semua jawapan menjurus kpd tk pyh layan bnde ni. Cuba x pyh lyn bnde ni, klau tkut gak jatuh hukum, ckp pada diri sndiri, aku dh cuba yg terbaik dan,aku yakim x jatuh takwil. Yg lain alu serahkan pada Allah. Wlaupun saya msih kdng2 terbelenggu dngn masalah ni, saya hrp ini dpt membantu saudara.

First time x nk layan was2 ni, mmng sukar. Tpi teruskan je.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by Sponsored content Today at 7:58 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum