terbelenggu was was

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

terbelenggu was was

Post by soni on Mon Jun 30, 2014 4:49 am

First topic message reminder :

assalamualaikum

saya minta maaf kepada ahli forum karena saya tak pernah memberi sembang2 disini, skrg saya nak minta pendapat sesiapa saje

saya ada masalah was2 berat, kerana satu kaidah, mimpi akan terjadi ta'birnya walau dita'bir oleh diri sendiri, ini yang bina ketakutan nak minda saya selama 1 tahun, saya fikir untuk orang biasa, mengucapkan ta'bir mimpi akan semudah membalikkan telapak tangan, maka dengan satu easy action tadi, takwilpun terjadi, saya sungguh takut.
Semasa ni, untuk menutup mulut dan menghela nafaspun menjadi hal pelik, kerana ia mirip dengan consonant kat words, dan jika nak abaikan, saya khawatir mimpi ni telah jatuh, sedangkan ada kemungkinan bahwa mimpi tu true dream.
Apa yang boleh saya lakukan semasa ini?, saya minta pendapat semua ahli forum yang terhormat
terimakasih yang sebesar2nya pada anda semua


soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down


Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Thu Jul 17, 2014 12:29 pm

Saya x brapa fhm mslhnta sbenrnya, tapi saudara sndiri kata ia was2, abaikn je. Mcm saya ckp sbelum ni, skali abaikan, terasa sngt berat. Tapi just let it go. Smpai gamggu ibadah bagi saya rugikan kualiti ibadah saudara sndiri

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Thu Jul 17, 2014 12:43 pm

hafiz wrote:Saya x brapa fhm mslhnta sbenrnya, tapi saudara sndiri kata ia was2, abaikn je. Mcm saya ckp sbelum ni, skali abaikan, terasa sngt berat. Tapi just let it go. Smpai gamggu ibadah bagi saya rugikan kualiti ibadah saudara sndiri

sebenarnya saya tak mampu tak memikirkannya kerana saya takut takwilnya telah jatuh

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Thu Jul 17, 2014 1:26 pm

Sbenrnya saya x fhm psl takwil ni, tpi tngk akan masalah saudara, x pyh fikir bnde ni lagi. Sbenrnya saya dulu ada masalah gak, tpi psl bnde lain. Tpi secara general, ia lbh kurng sama mcm saudara. Tkut sesuatu hukum itu jtuh. Selepas hmpr lbh kurng stahun, baru saya sdr, cra nk atasi adalah dngn x layan was2 tu. saya agak yakin sbenrnya, dlm hati saudara tahu klau tanya soalan ni, jwapan sama akan keluar iaitu semua orng akan jwb yg bnde ni was2 je. Tngk je jawapan semua orng kt sini, saya agak yakin semua jawapan menjurus kpd tk pyh layan bnde ni. Cuba x pyh lyn bnde ni, klau tkut gak jatuh hukum, ckp pada diri sndiri, aku dh cuba yg terbaik dan,aku yakim x jatuh takwil. Yg lain alu serahkan pada Allah. Wlaupun saya msih kdng2 terbelenggu dngn masalah ni, saya hrp ini dpt membantu saudara.

First time x nk layan was2 ni, mmng sukar. Tpi teruskan je.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by thtl on Thu Jul 17, 2014 2:02 pm

beli buku Ibn Qayyim, Ighatsah al-Lahafan (terj Indo: Managemen Kalbu, Darul Falah), fokus bacaan pd bab 13...Ibn Qayyim merawat segala penyakit was-was dalam dada anda bermula dari wudhuk sampailah kpd mimpi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Sat Jul 19, 2014 6:08 pm

Terimakasih banyak atas semua reply, jazakallah
terlalu sulit jika saya tulis permasalahan pasal was2 niat saya, jadi macam ini

1. bukan saya tak percaya doa tapi adakah usaha lain yang bisa saya lakukan selain doa untuk mencegah mimpi yang dianggap telah jatuh terjadi?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by abu_firdaus on Sun Jul 20, 2014 1:39 am

Sy ada jumpa buku ibnu qayyum Manajemen Qalbu. boleh google download pdf

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Sun Jul 20, 2014 7:14 pm

Terimakasih yang sangat besar atas recommendation buku tsb. saya telah baca bab 13, ilmu pun jadi bertambah

Jadi conclusion saya, saya kena biarkan was2, dan membiarkan minda saya menganggap saya telah menta'bir, walaupun buat saya takut, tapi jika macam ini, apa yang harus dilakukan sedangkan minda saya kacau kerana ketakutan?

Syukran jaziilan

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Sun Jul 20, 2014 7:42 pm

Of course kena bnykkn doa dan ikut pengalman saya mmng akan takut, tpi lama kelamaan ia akan hlng. Klau blh jgn ingt perkara yg diwas2kan itu. Biar lupa sndiri. saya cmtulah dulu, bila dh lupa, biarkn, jgn cuba nk ingat. Lagi satu nasihat saya disebabkan saudara dh pilih utk nk biarkn je was2 ni, stick to it. Jgn tiba2 layan was2 tu. All the best

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Mon Jul 21, 2014 11:34 am

1. Jika lakukan itu, Bererti saya kena pasrah akan kejadian yang diketahui akan terjadi ya? Semoga Allah menguatkan saya

2. Sudah benarkah saya, Apakah semudah ini
menjadikan mimpi buruk jadi nyata? maksud saya jika huruf2 dalam bacaan Al fatihah atau bualan saya saya niatkan sebagai huruf2 dalam lafadz takwil, maka jatuhkah? atau saya berlebihan?
Jika jatuh, saya bingung mengapa ramai orang dapat mimpi tapi tak terfikir hal ini

Syukran, Syukran jaziilan Smile

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by abu_firdaus on Mon Jul 21, 2014 12:34 pm

1. Anda BELUM tau. Pasrah adalah utk perkara yg SUDAH berlaku. Yakin dgn doa anda utk dijauhi dari perkara yg tak dingini berlaku.
2. Dah disebut byk kali. Anda terlebih memberatkan, memang anda berlebih2an. Anda patut tanya diri anda kenapa terlalu memikirkan mimpi sedangkan org lain tak terfikir pun pasal mimpi.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Mon Jul 21, 2014 3:43 pm

Betul kata abu_firdaus. Dia balik2 sbenrnya diri kita blk. Kita dh tau kita berebih2an, kita tau yg patut kita buat adaah abaikan was2, cuma mindset yg slh. Slagi kita x ambil satu tindakan drastik sbagai game changer, yakni kuatkan diri supaya x lyn was2, slagi tu was2 akan berterusan. rugikan masa utk diri kita dan ibadah kita je klau lyn was2 ni.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Tue Jul 22, 2014 12:11 pm

Terimakasih jawabannya saya berterimakasih atas segala perhatian, jazakallah

Entah kenapa rasa takut tak bisa hilang, terlebih bagi saya yang mimpinya pernah terjadi setelah dita'bir dan hal ini berdasar pada hadits shahih.
Saya pikir jika sudah memanjatkan doa, tapi jika tak diijabah atau setidaknya diijabah tapi disimpan di akhirat, akan sama saja (tapi saya sadar sangat ini preogrative right milik Allah), jadi saya tetap merasakan kehidupan yang tak menenangkan. Itu kenapa saya masih layan was2 yang saya kira setidaknya lebih "pasti".

Benarkah argument tadi?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Tue Jul 22, 2014 1:55 pm

Dh buat trbaik dhlh. Benda2 yg milik Allah tu x usah difikirkn. Dia tau apa kita lalui

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Wed Jul 23, 2014 7:21 am

Jazakallah 

Saya sudah was was hingga saya sudah sulit mengenal niat saya dan bahkan was was ini sudah sampai ke level huruf-huruf (jika huruf2 tersebut sudah terangkai, saya pikir saya sudah dianggap meta'bir) sedangkan huruf2 bisa keluar bahkan saat saya menutup mulut dan saya sulit tentukan apa niat saya tadi, saya pun harus membuka mulut hingga berminit2 dan ini terjadi terjadi kapan saja.
Bahkan saya fikir jika kalimat talak bisa sah bahkan jika diucap tanpa ada istri (semoga tak), saya pikir saya bisa tak berkahwin.
Jika satu huruf diucap pada semasa ada lintasan hati yang bahkan kurang dari satu detik, saya fikir itu dianggap kan?

Untuk hindari ini saya kena biarkan lafadz2, tapi ta'bir mimpi cenderung terjadi walau sudah berdo'a.

Tanpa berniat untuk membuang2 waktu anda kerana membaca hal teruk ini, saya benar2 hanya inigin tahu apakah conception saya sudah benar atau tak?
Saya mohon keikhlasan anda semua kerana masalah ini semakin lama semakin berat, padahal masalah ini baru memberat selama bulan Ramadhan ini
 Jazakallah 

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by abu_firdaus on Wed Jul 23, 2014 9:02 am

rasanya tak perlu jawapan baru. cuma anda yg masih was2 dgn jawapan2 yg diberikan.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Wed Jul 23, 2014 2:13 pm

Dh bagitau dh jwapan, abaikan. bnde ni takkan habis, tanyalah bnyk mana, jwapan dia msih abaikan.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Thu Jul 24, 2014 5:01 am

Terimakasih atas reply, saya sudah berusaha abaikan walaupun belum mampu hingga sekarang. Masukan itu sangat berharga

Soalan diatas maksudnya, jika ucap "saya makan" lalu jika kata "saya" tadi saya niatkan untuk kalimat talak, apa itu termasuk kalimat talak?


soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by abu_firdaus on Thu Jul 24, 2014 5:14 am

maaf..sy tak mampu lagi nak bantu anda menyesaikan masalah was2 niat & ucapan macam ni.

saya doakan anda dapat menghilangkan penyakit was2 anda.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Thu Jul 24, 2014 8:27 am

Jazakallah khayran atas semuanya kepada Saudara
Memang ini kesalahan saya, saya tak mahukan terima takdir

Semoga Allah segera mengabulkan doa itu

Sekali lagi jazakallah, semoga hari anda selalu berbahagia

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Fri Jul 25, 2014 7:07 am

syarat talak kn msti berlafaz... x jatuh lah. saya nasihatkan, jumpa yg pakar, doktor ke, etc.. saudara mungkin ada masalah obsessive-compulsive disorder (ocd). klau ada halangan nk jumpa doktor, cuba google ocd tu, cari psl cara nk hentikan masalah ni. atau google how to control your thoughts.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Fri Jul 25, 2014 9:42 am

Syukran sangat atas jawab reply
1. Saya fikir, bukankah pada kes itu saya sudah ucap kata "saya", kerana itu saya bertanya2, niat itu ada pada kalimat atau pada kata atau bahkan pada huruf?

2. Saya berterimakasih atas masukannya, saya pernah dengar OCD ni, tapi tanpa berniat mengabaikan saran saudara, saya fikir cara medical tak boleh buat banyak untuk saya, kerana cara untuk usir was was adalah melakukan kebalikannya.

Itu sebabnya saya masih was was, kerana saya merasa terus berniat takwil, pikiran saya macam dimainkan, was2 orang umumnya adalah masalah dosa-pahala, yang ini adalah masalah takdir, pelik sangat. Saya pun bahkan jadi takut menutup bibir.

berislam bagi diri ini jadi sangat berat kerana masalah ini

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Fri Jul 25, 2014 1:04 pm

1. selagi x habis sebut x jatuhlah.

2. saya pun cmni lbih kurng was2 nya, ada kaitan dngn takdir, caranya abaikan je. saudara sendiri kata cara nk atasinya adalah lakukan sebaliknya. masalah saudara adalah terlalu risau, terlalu memikirkan sesuatu yg bukan dalam kuasaan saudara. mcm saya dh ckp, dh buat yg terbaik, yg lain serah kpada Allah. cara nk sembuh x lain x bukan abaikan je. dan sebenrnya ikut pengalaman saya, mengetahui pasal ocd tu sedikit sebanyak blh membantu.

apa2 pun, rasanya dh tlng yg termampu. terpulng kpada saudara nk apply jawapan2 yg dh diberi. jngn sampai disebabkan was2 je hidup sebagai seorng Islam jadi susah, ibadah jadi x sempurna dan ini nasihat utk diri saya juga. all the best

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Sat Jul 26, 2014 4:11 am

1. Jika kata (atau bahkan huruf) tersebut tersambung dengan niat hingga tuntas walaupun sebelumnya telah disambung dengan kata "makan", menjadi "saya makan...ceraikan kamu" dengan menyambung, bagaimana menurut saudara?

2. Tambahan saja, Bagaimana saudara tentang niat yang dirasa terus muncul? Bagaimana cara mempertahankan ketidakberniatan?

Saya begitu berterimakasih atas segala masukannya, saya sedang cuba mengapplynya, walaupun saya mengalami kebingungan dengan niat dan ucapan.
Soalan kedua adalah tambahan saja, Jazakallah khayran jazakallah khayran

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Sat Jul 26, 2014 12:23 pm

1. ni sebenarnya dah jadi benda pelik, benda yg tak dibuat orng. saya bukanlah ustaz nak kata jatuh hukum ke sesuatu itu. cuma saya rasa bertanggungjwb nk menolong saudara yg ada masalah lbih kurng macam saya sbelum ni yg mana Alhamdulillah, saya berjaya atasi. perkara ni terjadi sbb saudara terlalu memikirkan. cuba bagi diri saudara tu sebulan utk totally put aside benda2 ni. InsyaAllah akan hlng masalah saudara sbb lama2 benda ini akan dilupakan gak.

saudara kena buat sesuatu yg blh jadi game changer dlm masalah saudara, dlm hal ni saudara kena mula berani katakan tidak pada was2. selagi benda tu tak pasti, abaikan je, saudara dh ada ilmu (bahawa semua ni was2), dan saudara dh buat yg terbaik. jadi, jatuh ke tak hukum tu serahkan pada Allah sbb saudara yakinkan diri bahawa semua ni was2 saudara kpd sesuatu bkn secara buta tuli tapi sudah berilmu (brdasarkan jwapan yg tlh diberi sbelum ni).

2. niat tu mmng akan selalu muncul, saya pun masih kdng2 ada masalah ni. masalah ni muncul sbb saudara terlalu memikirkan was2 saudara. percayalah. once dh abaikan was2 tu, yakni buat tak tahu akan was2 tu, InsyaAllah benda ni akan selesai sendiri. inilah pengalaman saya. was2 saya sebelum ni ada kaitan dngn takdir gak, dan pernah jadi agak serius, dengan tak layan was2 tu, bnde ni akan hilang sendiri. cuba buat dulu apa yg saya nasihatkan ni. first2 mmng susah, takut sangat, yakinlah dngn Allah. bnda luar kuasa kita, tak payah fikirkan. saya ingatkan diri saya juga akan nasihat ini.

saya rasa dh all out nk tlng saudara. tak tahu camne nak tolong lagi. yg penting, keyakinan diri saudara sendiri. moga Allah bantu saudara

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by soni on Sun Jul 27, 2014 5:49 am

Ini adalah gangguan kehidupan saya yang terberat selama ini, Terimakasih yang amat banyak pada siapapun yang telah nak reply, setiap saya nak cari solution kat internet, semua ada tulis "will undoubtly happen", saya bahkan hingga melakukan nadzar laknat jika saya bebas dari ini. Saya pun tak bisa tentukan apa semua ini was2 atau niat nyata, semoga doa kebaikan anda semua untuk saya segera terkabul

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by hafiz on Mon Jul 28, 2014 7:27 pm

pergilah cerita masalah saudara kat parents ke, ahli saudara terdekat ke, kawan terdekat ke, dptkan moral support dari situ. mereka mungkin blh fikirkan sesuatu utk membantu saudara. atau saudara mungkin blh buat plan dngn mereka cara nak atasi benda ni.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: terbelenggu was was

Post by Sponsored content Today at 7:58 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum