Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Wed Feb 08, 2012 7:25 pm

Assalamualaikum

Adakah solat hormat waktu ini sah?Persoalan saya:

1) kalau sah, mengapa harus diulangi?

2) kalau tidak sah, mengapa ditunaikan?

3) Apakah status sebenar (rajih) berkenaan Solat Hormat Waktu ini?

4) Apakah yang sebenarnya dinyatakan oleh Imam al-Nawawi dalam petikan kitab beliau sebagai mana di atas?

Bagi seseorang yang tidak mampu berwuduk dan bertayammum disebabkan tidak boleh mengguna air dan debu mengikut qaul al-sahih Mazhab Syafieyyah wajib solat dalam keadaan tidak berwuduk. Wajib mengulangai solatnya. Melaksanakan fardu solat dalam keadaan tersebut adalah darurah untuk menjaga kehormatan waktu solat (kefarduan solat). (al-Nawawi, Kitab al-Majmuk Syarh al-Muhazzab, Dar Ihya’ al-Turath, Juz. 2, hlm. 322-323).



SEKIAN.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Thu Feb 09, 2012 6:00 am

mana ada istilah solat hormat waktu?
Istilah yg betul ialah solat dalam keadaan yg kritikal dan terkepung oleh musuh.
Cth: si fulan X dikejar musuh, kemudian dia bersembunyi dalam sebuah tempat yg sempit dan mereka mengepung tempat tersebut. lalu dia tak dapat keluar mencari air dan utk buang air.

Ini isu life n death.

Dalam keadaan terkepung, tiba-tiba masuk waktu solat. apa nak buat?

madzhab syafi'iy: solat dalam keadaan yg ada, bila suasana aman, kena qadha semua solat yg dilakukan secara dharurat tadi. Ini kerana solat dalam keadaan takut yg amat sangat adalah meraikan waktu solat sahaja.

madzhab hanbali, solat dalam keadaan tsb adalah sah tak perlu qadha

yg rajih: ikut madzhab hanbali kerana solat hormat waktu dan solat qadha tidak ujud dalam zaman salaf.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Thu Feb 09, 2012 6:18 am

thtl wrote:mana ada istilah solat hormat waktu?
Istilah yg betul ialah solat dalam keadaan yg kritikal dan terkepung oleh musuh.
Cth: si fulan X dikejar musuh, kemudian dia bersembunyi dalam sebuah tempat yg sempit dan mereka mengepung tempat tersebut. lalu dia tak dapat keluar mencari air dan utk buang air.

Ini isu life n death.

Dalam keadaan terkepung, tiba-tiba masuk waktu solat. apa nak buat?

madzhab syafi'iy: solat dalam keadaan yg ada, bila suasana aman, kena qadha semua solat yg dilakukan secara dharurat tadi. Ini kerana solat dalam keadaan takut yg amat sangat adalah meraikan waktu solat sahaja.

madzhab hanbali, solat dalam keadaan tsb adalah sah tak perlu qadha

yg rajih: ikut madzhab hanbali kerana solat hormat waktu dan solat qadha tidak ujud dalam zaman salaf.

ye benar, yang saya faham pun ia adalah dalam bab perang, dan dharurat tu..

bagaimana kalau safar dalam kapal terbang?ikut qaul hanbali lah?

boleh share matan qaul atau dalil2 yang ulama- ni guna tak?


جزاك الله خيرا كثيرا

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Thu Feb 09, 2012 1:29 pm

1. safar dalam kapalterbang tu termasuk dalam bab solat musafir. lihat website kapten, solat dalam penerbangan.

2. saya ambil dua qaul ajelaa.

1. qaul syafi`iyah: solat hormat waktu dan kea qadha bila aman
dalil:
(BUKHARI - 324) : Telah menceritakan kepada kami Zakaria bin Yahya berkata, telah menceritakan kepada kami 'Abdullah bin Numair berkata, telah menceritakan kepada kami Hisyam bin 'Urwah dari Bapaknya dari 'Aisyah bahwa ia meminjam kalung kepada Asma' lalu hilang. Maka Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam mengutus seseorang untuk mencarinya hingga kalung itu pun ditemukan. Lalu datanglah waktu shalat sementara mereka tidak memiliki air, namun mereka tetap melaksanakannya. Setelah itu mereka mengadukan peristiwa itu kepada Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam, hingga turunlah ayat tayamum. Usaid bin Al Hudlair lalu berkata kepada 'Aisyah, "Semoga Allah membalasmu dengan segala kebaikan. Sungguh demi Allah, tidaklah terjadi suatu peristiwa menimpa anda yang anda tidak sukai kecuali Allah menjadikannya untuk anda dan Kaum Muslimin sebagai kebaikan." (lidwa)
dalam hadith tsb Usaid solat tanpa wudhu' dan difahami solat tsb tidak sah kerana tanpa wudhu; dan perlu diqadha'.

2. qaul hanabilah
solat sah dan tak perlu qadha.
ayat AQ:

AQS at-Taghaabun 64:16 [Maka bertakwalah kamu kepada Allah menurut kesanggupanmu]

AQS al-Baqarah 2:286 [Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya]

dan juga hadith di atas dijadikan dalil di mana Nabi saw tidak suruh qadha.

jadi hadith Bukhari di atas dapat difahami dalam dua wajah, satu: kena qadha' solat Usaid dinamakan solat hormat waktu, solat Usaid tidak sah; tapi solat Usaid sah menurut Hanbali dan tak payah qadha.

bacaan lanjut, lihat fiqh Islami wa adillatuh karya dr wahbah atau tafsir ayat tayammum tafsir Ibn kathir, kisah Usaid ni akan dibahaskan kat situ

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Thu Feb 09, 2012 7:58 pm

thtl wrote:1. safar dalam kapalterbang tu termasuk dalam bab solat musafir. lihat website kapten, solat dalam penerbangan.

2. saya ambil dua qaul ajelaa.

1. qaul syafi`iyah: solat hormat waktu dan kea qadha bila aman
dalil:
(BUKHARI - 324) : Telah menceritakan kepada kami Zakaria bin Yahya berkata, telah menceritakan kepada kami 'Abdullah bin Numair berkata, telah menceritakan kepada kami Hisyam bin 'Urwah dari Bapaknya dari 'Aisyah bahwa ia meminjam kalung kepada Asma' lalu hilang. Maka Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam mengutus seseorang untuk mencarinya hingga kalung itu pun ditemukan. Lalu datanglah waktu shalat sementara mereka tidak memiliki air, namun mereka tetap melaksanakannya. Setelah itu mereka mengadukan peristiwa itu kepada Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam, hingga turunlah ayat tayamum. Usaid bin Al Hudlair lalu berkata kepada 'Aisyah, "Semoga Allah membalasmu dengan segala kebaikan. Sungguh demi Allah, tidaklah terjadi suatu peristiwa menimpa anda yang anda tidak sukai kecuali Allah menjadikannya untuk anda dan Kaum Muslimin sebagai kebaikan." (lidwa)
dalam hadith tsb Usaid solat tanpa wudhu' dan difahami solat tsb tidak sah kerana tanpa wudhu; dan perlu diqadha'.

2. qaul hanabilah
solat sah dan tak perlu qadha.
ayat AQ:

AQS at-Taghaabun 64:16 [Maka bertakwalah kamu kepada Allah menurut kesanggupanmu]

AQS al-Baqarah 2:286 [Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya]

dan juga hadith di atas dijadikan dalil di mana Nabi saw tidak suruh qadha.

jadi hadith Bukhari di atas dapat difahami dalam dua wajah, satu: kena qadha' solat Usaid dinamakan solat hormat waktu, solat Usaid tidak sah; tapi solat Usaid sah menurut Hanbali dan tak payah qadha.

bacaan lanjut, lihat fiqh Islami wa adillatuh karya dr wahbah atau tafsir ayat tayammum tafsir Ibn kathir, kisah Usaid ni akan dibahaskan kat situ

jazakallah wa syukran ya ustaz..
boeh tak kasi matan arabic hadith tu, boleh ana simpan nanti..hehe..maklumlah ana ni tak ada lidwa lagi.. Smile

tadi semasa tadabbur tafsir pimpinan ar-rahman, terbaca ayat ini..adakah ia ada kaitan dengan solat 'Usaid ni?



فَإِنْ خِفْتُمْ فَرِجَالًا أَوْ رُكْبَانًا ۖ فَإِذَا أَمِنتُمْ فَاذْكُرُوا اللَّهَ كَمَا عَلَّمَكُم مَّا لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُونَ


Dan jika kamu takuti (sesuatu bahaya) maka sembahyanglah sambil berjalan atau berkenderaan, kemudian apabila kamu telah aman sentosa, maka hendaklah kamu mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang secara yang lebih sempurna), sebagaimana Allah telah mengajar kamu apa yang kamu tidak mengetahuinya.
(al-Baqarah: 239)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 5:04 am

Lidwa Online pun dah laju sekarang...

dien punyab pasal, ini matannya:

حَدَّثَنَا زَكَرِيَّاءُ بْنُ يَحْيَى قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ نُمَيْرٍ قَالَ حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عُرْوَةَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَائِشَةَ
أَنَّهَا اسْتَعَارَتْ مِنْ أَسْمَاءَ قِلَادَةً فَهَلَكَتْ فَبَعَثَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَجُلًا فَوَجَدَهَا فَأَدْرَكَتْهُمْ الصَّلَاةُ وَلَيْسَ مَعَهُمْ مَاءٌ فَصَلَّوْا فَشَكَوْا ذَلِكَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَنْزَلَ اللَّهُ آيَةَ التَّيَمُّمِ فَقَالَ أُسَيْدُ بْنُ حُضَيْرٍ لِعَائِشَةَ جَزَاكِ اللَّهُ خَيْرًا فَوَاللَّهِ مَا نَزَلَ بِكِ أَمْرٌ تَكْرَهِينَهُ إِلَّا جَعَلَ اللَّهُ ذَلِكِ لَكِ وَلِلْمُسْلِمِينَ فِيهِ خَيْرًا

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:32 am

thtl wrote:Lidwa Online pun dah laju sekarang...

dien punyab pasal, ini matannya:

حَدَّثَنَا زَكَرِيَّاءُ بْنُ يَحْيَى قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ نُمَيْرٍ قَالَ حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عُرْوَةَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَائِشَةَ
أَنَّهَا اسْتَعَارَتْ مِنْ أَسْمَاءَ قِلَادَةً فَهَلَكَتْ فَبَعَثَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَجُلًا فَوَجَدَهَا فَأَدْرَكَتْهُمْ الصَّلَاةُ وَلَيْسَ مَعَهُمْ مَاءٌ فَصَلَّوْا فَشَكَوْا ذَلِكَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَنْزَلَ اللَّهُ آيَةَ التَّيَمُّمِ فَقَالَ أُسَيْدُ بْنُ حُضَيْرٍ لِعَائِشَةَ جَزَاكِ اللَّهُ خَيْرًا فَوَاللَّهِ مَا نَزَلَ بِكِ أَمْرٌ تَكْرَهِينَهُ إِلَّا جَعَلَ اللَّهُ ذَلِكِ لَكِ وَلِلْمُسْلِمِينَ فِيهِ خَيْرًا



جزاك الله خيرا كثيرا
الله يبارك فيك


lidwa online tak boleh nak copy matannya..hehe..maklumlah free kan...
harga lidwa dalam RM berapa ye? saya fikir saya perlukannya dari dulu lagi..
cuma belum ada peluang dan rezeki nak beli

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:34 am



macam mana dengan dalil dari al-Baqarah yang saya bawakan itu? adakah ia merujuk kepada solat hormat waktu?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:39 am

lidwa dalam sekitar RM 180.
kalau datang KL, bawa NB, kita kasi free je...ramai geng afn yg ada, KSU mohd siss pun ada source code lidwa..

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 8:01 am

thtl wrote:lidwa dalam sekitar RM 180.
kalau datang KL, bawa NB, kita kasi free je...ramai geng afn yg ada, KSU mohd siss pun ada source code lidwa..

ohh dia boleh istall 3 pc kan...insyaAllah

syeikh dan pakai berapa kali? lappy saya masih rosak...tunggu baiki dulu lah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 11:50 am

ana punya versi lidwa 1.0 ...versi tanpa tahqiq. kalau nak boleh je

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 12:28 pm

thtl wrote:ana punya versi lidwa 1.0 ...versi tanpa tahqiq. kalau nak boleh je

eh? sekarang lidwa dah ada berapa versi?

ada versi tahqiq? apa bezanya dengan versi 1.0?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 12:30 pm

sekarang versi 2.0

ada tahqiq albani, ahmad syakir

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 1:42 pm

thtl wrote:sekarang versi 2.0

ada tahqiq albani, ahmad syakir

ok,, kasi ana yang versi 2.0 lah... Laughing

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 4:27 pm

lurus bendul betul ler budak ni...
Laughing

kan ana dah habaq, ana ada versi lidwa 1.0 je..versi tanpa tahqiq..sebab kitab2 tahqiq, ana guna software lain...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 5:17 pm

thtl wrote:lurus bendul betul ler budak ni...
Laughing

kan ana dah habaq, ana ada versi lidwa 1.0 je..versi tanpa tahqiq..sebab kitab2 tahqiq, ana guna software lain...

ler ana pulak yang lurus, syeikh lah yang tak faham..hehe..

maksud ana kasi lah yang versi 2.0 kat ana kalau macam tu.. (maksudnye belanjer lerrrr...kehkeh Laughing )

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 6:22 pm

Ini kena tunggu duit saudi...hehehe

bagi ana lidwa ni 1.0 pun dah cukup, manakala tahqiq, kita buat sendiri, baru puas hati...sebab lidwa ni banyak error.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 6:30 pm


hehe..baik, yang lidwa tu ana gurau sahaja..

berbalik kepada topik, apakah tafsiran bagi dalil yang saya bawakan itu? adakah ia merujuk kepada solat hormat waktu ini?


فَإِنْ خِفْتُمْ فَرِجَالًا أَوْ رُكْبَانًا ۖ فَإِذَا أَمِنتُمْ فَاذْكُرُوا اللَّهَ كَمَا عَلَّمَكُم مَّا لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُونَ


Dan jika kamu takuti (sesuatu bahaya) maka sembahyanglah sambil berjalan atau berkenderaan, kemudian apabila kamu telah aman sentosa, maka hendaklah kamu mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang secara yang lebih sempurna), sebagaimana Allah telah mengajar kamu apa yang kamu tidak mengetahuinya.(al-Baqarah: 239)


kalau ikut ayat ini maknanya perlu qadha (jika ia berkaitan dengan solat hormat waktu)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 6:32 pm

ya, ini dalil solat dalam keadaan kes ekstrim, terkepung oleh musuh, ia diguna oleh semua madzhab..

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 6:40 pm

thtl wrote:ya, ini dalil solat dalam keadaan kes ekstrim, terkepung oleh musuh, ia diguna oleh semua madzhab..

Alhamdulillah, Allah temukan ana dengan ayat ini waktu tadabbur...

jadi qaul syafie lebih rajih dan selamat lah?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum