Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Wed Feb 08, 2012 7:25 pm

First topic message reminder :

Assalamualaikum

Adakah solat hormat waktu ini sah?Persoalan saya:

1) kalau sah, mengapa harus diulangi?

2) kalau tidak sah, mengapa ditunaikan?

3) Apakah status sebenar (rajih) berkenaan Solat Hormat Waktu ini?

4) Apakah yang sebenarnya dinyatakan oleh Imam al-Nawawi dalam petikan kitab beliau sebagai mana di atas?

Bagi seseorang yang tidak mampu berwuduk dan bertayammum disebabkan tidak boleh mengguna air dan debu mengikut qaul al-sahih Mazhab Syafieyyah wajib solat dalam keadaan tidak berwuduk. Wajib mengulangai solatnya. Melaksanakan fardu solat dalam keadaan tersebut adalah darurah untuk menjaga kehormatan waktu solat (kefarduan solat). (al-Nawawi, Kitab al-Majmuk Syarh al-Muhazzab, Dar Ihya’ al-Turath, Juz. 2, hlm. 322-323).



SEKIAN.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:02 pm

ia tak applicable daa..

kalau kita travel, masih dalam rangka aman dan boleh apply solat musafir je..ini solat beyond musafir, situasi kita dikepung musuh yg akan membunuh kita..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:12 pm

thtl wrote:ia tak applicable daa..

kalau kita travel, masih dalam rangka aman dan boleh apply solat musafir je..ini solat beyond musafir, situasi kita dikepung musuh yg akan membunuh kita..

kalau terlepas dua waktu? e.g zohor dan asar?

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:15 pm

dosa besarla sebab tak amalkan solat musafir...solat ni benda yg kena paling utama dalam hidup

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:18 pm

thtl wrote:dosa besarla sebab tak amalkan solat musafir...solat ni benda yg kena paling utama dalam hidup

macam mana nak solat driver bas tu tak berhenti langsung...betul-betul jadi kat kawan ana ni..dari KL-Kedah..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:23 pm

kena ikhtiar dulu..

1.kena pergi dan bincang dgn driver, jangan takut, ini hak Tuhan.

2. kalau tak dapat, drebar enggan kerjasama kena solat atas seat, wudhu' dgn air mineral. tapi tak mungkin tak beerhenti langsung, cth, KL-Alor Star, mesti ada berhenti.

3. kena buat lapuran bertulis kpd pengurusan bas

ini kena buat sbg amar makruf nahi mungkar dalam sebuah negara islam.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:28 pm

thtl wrote:kena ikhtiar dulu..

1.kena pergi dan bincang dgn driver, jangan takut, ini hak Tuhan.

2. kalau tak dapat, drebar enggan kerjasama kena solat atas seat, wudhu' dgn air mineral. tapi tak mungkin tak beerhenti langsung, cth, KL-Alor Star, mesti ada berhenti.

3. kena buat lapuran bertulis kpd pengurusan bas

ini kena buat sbg amar makruf nahi mungkar dalam sebuah negara islam.

situasi kawan macam ni..dan mungkin logik juga jika ia berlaku..

1. driver, mon muslim...if muslim (jenis tak solat dan tak kisah orang lain punya solat..nauzubillah,)

2. tak ada air mineral, mungkin tak beli...etc...
yang tak berhenti tu mmg dah terjadi pun..ana pun terkejut..sebab biasanya berhenti di tapah..tengah 2 pjalanan...tapi kawan ana ni dah ditakdirkan begitu..

3. masih belum jumpa orang buat report kepada pengurusan bas sebab tak dapat solat...(minda ummah)



jadi jika terjadi begini, apakah memungkinkan kita untuk solat hormat waktu..?

fiqh kontemporari ni...hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:32 pm

dalam Islam, kalau selagi belum sampai ke tahap ketakutan yg berat, maka ia tak ditolak...driver non-muslim paling mudah comply dgn tuntutan kita sbg melayu.

selagi dia tak berusaha, maka alasan dia nak solat hormat waktu ditolak. Unless dia dalam ketakutan yg amat sangat, tapi kenapa? apakah dia akan dibunuh kalau minta berhenti utk solat?

ini antara soalan2 yg dia kena jawab di dalam kubur nanti...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:39 pm

thtl wrote:dalam Islam, kalau selagi belum sampai ke tahap ketakutan yg berat, maka ia tak ditolak...driver non-muslim paling mudah comply dgn tuntutan kita sbg melayu.

selagi dia tak berusaha, maka alasan dia nak solat hormat waktu ditolak. Unless dia dalam ketakutan yg amat sangat, tapi kenapa? apakah dia akan dibunuh kalau minta berhenti utk solat?

ini antara soalan2 yg dia kena jawab di dalam kubur nanti...

macam pernah dengar hadith yang cakap takut tu..boleh share tak matannya?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:40 pm

2:239 tu ler, ayat AQ lebih power ...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:44 pm



Allah, ayat yang ana sendiri quote rupanya.. KohKohKoh

jadi macam mana ulama boleh wujudkan fiqh untuk solat hormat waktu...adakah mereka maksudkan dalam peperangan semata-mata?

atau ada kes lain selain peperangan yang menyebabkan solat hormat waktu ni timbul?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:48 pm

yg ana selalu sebut, enta dikejar musuh atau perompak dan enta bersembunyi di tempat yg sempit...tak boleh bergerak nanti musuh tahu..baru boleh apply.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:52 pm

thtl wrote:yg ana selalu sebut, enta dikejar musuh atau perompak dan enta bersembunyi di tempat yg sempit...tak boleh bergerak nanti musuh tahu..baru boleh apply.


jadi memang dalam kes perang dan terdesak yang melibatkan ketakutan lah...

musafir memang tak ada istilah solat hormat waktu lah ye...??sure ni? Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:55 pm

sure, musafir mmg sudah ada fiqhnya yg jelas bak matahari. sapa yg travel, mmg kena usahakan jama' dan qasar, kalau dharurat kena bawa bekalan air, kalau tidak kena pinjam dgn orang, kena beli air, dan kena solat atas seat kenderaan.
yang penting, kena beranikan diri negotiate dgn driver yg fasiq tsb...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:59 pm

thtl wrote:sure, musafir mmg sudah ada fiqhnya yg jelas bak matahari. sapa yg travel, mmg kena usahakan jama' dan qasar, kalau dharurat kena bawa bekalan air, kalau tidak kena pinjam dgn orang, kena beli air, dan kena solat atas seat kenderaan.
yang penting, kena beranikan diri negotiate dgn driver yg fasiq tsb...

note...setakat munaqasyah ni ana faham yang ia valid untuk hal perang dan yang berkaitan dengan takut..


جزاك الله خيرا كثيرا


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 8:05 pm

ya, takut dgn drebar bas xpress x termasuk. sebab dia kena kasi khidmat terbaik utk pelanggan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 8:10 pm

thtl wrote:ya, takut dgn drebar bas xpress x termasuk. sebab dia kena kasi khidmat terbaik utk pelanggan.

driver bekeng takut ler jugak..hehe..

p/s- ana dah PM , detail ana di situ..

tak boleh di public..bahayee Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 8:24 pm

dah dapat,
watch out for jin kacang tonite.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pandangan Ulama' Berkaitan Solat Hormat Waktu

Post by Sponsored content Today at 6:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum