Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

View previous topic View next topic Go down

Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by zikrulmaut_sm on Fri Feb 10, 2012 5:04 pm

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum,

Merujuk pada hadits "Islam itu mudah..." hingga akhir hadits, ada sesetengah orang yang didapati membuat statement meremehkan sesuatu hal dalam agama apabila disuruh melakukannya. misalnya, apabila disuruh memastikan sesuatu atsar itu sahih atau tidak, katanya tidak perlu kerana sekadar mahu mengambil pengajaran dan bukannya mengambil hukum (sambil membawakan hadits ini).

Adakah ini sesuatu yang benar atau maqlubah?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 5:14 pm

Itu satu bentuk maqlubah, yakni bermudah-mudah dalam menyandarkan sesuatu kpd Rasul saw. Walaupun kita nak ambil pengajaran, namun, sumber atsar tsb hendaklah diteliti terlebih dahulu supaya kita tidak menisbahkan sesuatu kpd baginda saw.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by zikrulmaut_sm on Fri Feb 10, 2012 5:18 pm

pak thtl, macam mana pemahaman yang betul tentang hadits ni? nampak macam kena bezakan "memudahkan" dengan "meremehkan".

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 5:19 pm


ini dah macam maqlubah dalam hadith je... Crying or Very sad

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 6:19 pm

matnnnya:
إِنَّ الدِّينَ يُسْرٌ
HR Bukhari, no 38, lidwa (Sesungguhnya agama itu mudah)

kata sayyid sabiq, fiqh sunnah, tidak ada dalam ajaran agama Islam sesuatu yg sukar utk diyakini dan diamalkan oleh manusia. Ini maksud memudahkan.

maksud meremehkan ialah bermudah-mudah dalam agama..itu maqlubah..cth yg anda bawakan, meremehkan sumber hadith, tanpa mempedulikan status samada sahih, dha`if atau palsu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 6:23 pm

thtl wrote:matnnnya:
إِنَّ الدِّينَ يُسْرٌ
HR Bukhari, no 38, lidwa (Sesungguhnya agama itu mudah)

kata sayyid sabiq, fiqh sunnah, tidak ada dalam ajaran agama Islam sesuatu yg sukar utk diyakini dan diamalkan oleh manusia. Ini maksud memudahkan.

maksud meremehkan ialah bermudah-mudah dalam agama..itu maqlubah..cth yg anda bawakan, meremehkan sumber hadith, tanpa mempedulikan status samada sahih, dha`if atau palsu.

betul tu..setuju..

p/s- syeikh tak nampak tread Munakahat ke? ana tanya tentang wali.. sambung yang petang tadi Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 6:24 pm

kalau nak semua madzhab lambat sikitler, kalau madzhab syafi`iy boleh je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 6:39 pm

thtl wrote:kalau nak semua madzhab lambat sikitler, kalau madzhab syafi`iy boleh je

tak apa...ikut kemampuan syeikh lah Smile

http://bicarathtl.forumms.net/t267-munakahat-sahkah-perkawinan-berwalikan-orang-yang-buruk-akhlaknya#2069

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:11 pm

diskusi fiqh kat jiran sebelah dah tak HOT lagi ke hamba-Nya??

Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:16 pm



ada je...cuma tak tahulah page baru ini loading nya agak berat..mungkin sebab bb ana perlahan...

forum yang ni laju loading...tu yang bertanya tu..tambahan orang tu free..hehe.... Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:18 pm

yealaa, forum kat sini ada 2-3 orang je, mmg ringanler

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:21 pm

thtl wrote:yealaa, forum kat sini ada 2-3 orang je, mmg ringanler

ehh sebab tu ker?? Laughing

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:24 pm

yea, sebab depa guna FB dan twitter supaya boikot blog ni..kohkoh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:31 pm



haihh..huhu...

ana tak mau ler dzan apa-apa...

ehh..macam dah ganggu tread ni..

sori yer TS..ter OT..hehe..

p/s- mana tread off topic ni... :lol!:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadits "Islam itu mudah" juga ada pendapat maqlubah?

Post by Sponsored content Today at 7:37 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum