Constructed Language

View previous topic View next topic Go down

Constructed Language

Post by soni on Sat Jul 19, 2014 6:39 pm

Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh

Ada sekelompok orang yang menjadikan membina bahasa sebagai hobby, bahkan ada salah satu bahasa binaan ini yang telah memiliki native speaker. Dalam membina constructed language mereka umumnya membina dengan structure yang tertata macam natural language.

1. Soalan saya hanya apakah bahasa macam ini sah dan dianggap dalam syariat?
padahal pembina bahasa selalu boleh mengubah2 vocabulary dan grammar bahasa tadi, anggap saja jika bahasa macam ini digunakan untuk kepentingan private macam nazar

Syukran jaziilan

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Constructed Language

Post by hafiz on Sun Jul 20, 2014 2:27 am

Rasanya blh je jatuh. Sbb kita sendiri memahami bahasa tersebut dan apa lita tuturkan sama as kita niatkan . Tpi stahu saya nazar tak akan jatuh slagi tidak dilafazkan

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: Constructed Language

Post by soni on Sun Jul 20, 2014 11:39 am

Benar kah? saya pikir Conlang ini cuma akan dianggap senda gurau saja dalam syariat

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Constructed Language

Post by hafiz on Sun Jul 20, 2014 7:46 pm

Minta maaf, saya x brapa tahu constructed language ni apa, saya cuma jwb berdasarkan penjelasan saudara. Ini pandangan saya je, saya bukn lah tahu, saya pun mngkin slh. Tunggu forumer lain yg lebih arif jawab

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: Constructed Language

Post by Sponsored content Today at 3:11 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum