Apa respons kita terhadap ISIS?

View previous topic View next topic Go down

Apa respons kita terhadap ISIS?

Post by seijiseimura84 on Tue Aug 12, 2014 5:22 pm

Apa respons kita terhadap ISIS yg semakin liar membuat pembunuhan, menghukum org lain tanpa trial

Saya rasa seperti maruah org islam sudah tercalar, kita disibukkan dgn isu palestine, tp isu ISIS yg lebih kejam dan brutal, kebanyakan kita masih mendiamkan diri seolah2 kita redha dgn kezaliman yg dilakukan. Inilah tanggapan org bukan islam terhadap org islam, seolah2 kita meredhai kekejaman ISIS

Apa respons yg perlu dilakukan.....
Yg paling saya risau, pengaruh ISIS ni bakal smpai ke malaysia
Saya fikir , usaha kerajaan menyekat pejuang ini , mmg tepat pd waktunya. CUma yg saya harap, bukanlah pejuang mujahideen atau palestine yg dihalang

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Apa respons kita terhadap ISIS?

Post by abu_firdaus on Wed Aug 13, 2014 3:38 am

saya masih tak tahu berita mana yg benar dan mana yg palsu berkenaan ISIS ini, samada yg positif maupun negatif. oleh itu sy mengambil sikap neutral saja for the time being.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Apa respons kita terhadap ISIS?

Post by aimahmad on Wed Aug 13, 2014 5:22 am

Sukar sebenarnya utk menilai sejauhmana kesahihan berita2 yg kita terima tentang konflik ni. Yg mana satu berita, yg mana satu propaganda? Dlm konflik perperangan, mustahil utk menilai ia sbg hitam vs putih.. sbb kebanyakannya dlm kerencaman rona kelabu.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Apa respons kita terhadap ISIS?

Post by seijiseimura84 on Wed Aug 13, 2014 4:54 pm

Saya mengambil keputusan menentang isis apabila, mayat musuh tidak dihormati, kepala2 yg dipenggal semua digantung, dipamerkan, seolah2 mcm hilang hormat pd nyawa manusia. Ada satu tubuh manusia tanpa kepala, diletakkan gelas kertas kosong di atas leher yg tiada kepala

Setahunya saya, dlm islam, utk menghukum bunuh, kita memancung, bukan menyembelih. Apa yg saya nmpk kebanyakan disembelih mati. Sebagai tambahan, org yg sudah mati ditembak, perlukah kita memenggal kepala dari tubuh mayat sudah mati

Kmdn saya melihat aksi video....di mana seorang anggota isis membawa kereta, lalu menembak kereta lain, tanpa sebarang siasatan atau check n mate

Mengikut edward snowden, bekas perisik CIA, ISIS direka oleh US

Permainan ISIS sebenarnya lebih membawa manfaat kepada US dan sekutunya...
pertama, khilafah islam telah diberi imej negatif, dan menyebabkan proses khilafiah islam semakin sukar. Di dunia barat, org warga barat sudah semakin takut
Kedua, org islam disibukkan dgn memusuhi ISIS, berbanding dng palestine

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Apa respons kita terhadap ISIS?

Post by seijiseimura84 on Wed Aug 13, 2014 8:22 pm

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=71C-wM70eE0

Beginikah cara hukuman bunuh dijatuhkan?
Confuse, kalau dia dah ucap kalimah syahadah...bukan ke, dia masuk islam dan bersih dosa, kenapa perlu dihukum bunuh.
Mungkin org yg fasih bahasa arab boleh jelaskan

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Apa respons kita terhadap ISIS?

Post by aimahmad on Mon Aug 25, 2014 6:46 am

Takde masalah utk tidak menyokong ISIS, doc. Malah dah ramai pun ulama yg kluar fatwa sebegitu. Saya pun lebih kpd tak sokong drp sokong. Tapi kalau nak dibanding group2 Syiah, Yazidi & Baath.. diorang yg ni lagi la saya tak sokong.

Cuma bila nak dinilai gerakan Islami yg ade ura2 ditaja oleh kuasa2 barat, hampir kesemuanya pd satu ketika ade. Kalau nak dikata insiden hukuman bunuh yg nampak kejam & tak hormat jenazah, kalau follow dr dulu, yg kat Palestin & Afghanistan pun pernah ade kes2 camtu.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Apa respons kita terhadap ISIS?

Post by Sponsored content Today at 9:23 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum