Arab Saudi rancang pindah makam Nabi Muhammad SAW?

View previous topic View next topic Go down

Arab Saudi rancang pindah makam Nabi Muhammad SAW?

Post by umrah persendirian on Sat Sep 06, 2014 12:16 pm


Masjid Nabawi di Madinah yang menempatkan makam Nabi Muhammad SAW

Utusan 3 sept 2014 telah melapurkan berita
Arab Saudi rancang pindah makam Nabi Muhammad SAW?


RIYADH 2 Sept. - Arab Saudi dilaporkan sedang merancang untuk memindahkan makam Nabi Muhammad SAW dari Masjid Nabawi bagi mengelak kawasan itu daripada menjadi tapak pemujaan, satu tindakan yang bakal menimbulkan kontroversi di kalangan umat Islam.

Bagaimanapun, difahamkan, rancangan itu masih belum mendapat persetujuan daripada pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah yang merupakan penjaga dan penyelia Masjid Nabawi yang menempatkan makam tersebut.

Menurut laman web Independent, dokumen setebal 61 muka surat itu sedang diedarkan dalam kalangan penyelia tapak itu semalam, yang mencadangkan bahawa jasad Nabi Muhammad SAW dipindahkan ke tanah perkuburan al-Baqi yang terletak berhampiran Masjid Nabawi.

Lokasi baharu makam Nabi Muhammad SAW tidak akan didedahkan dan tidak akan ditandakan.



Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140903/lu_04/Arab-Saudi-rancang-pindah-makam-Nabi-Muhammad-SAW#ixzz3CWd8a1qr
© Utusan Melayu (M) Bhd

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Arab Saudi rancang pindah makam Nabi Muhammad SAW?

Post by seijiseimura84 on Sat Sep 06, 2014 7:26 pm

mungkin diorang serba salah....kerana maqam mana boleh letak dlm masjid
malah hadis / quran ada mengatakan Allah laknat org yahudi yg menjadi maqam nabi sebagai tempat ibadat
asalnya.....maqam nabi mmg di luar masjid...cuma tujuan pembesaran, tu yg silap

cuma org persoalkan, kenapa tak pindah masjid je.....
hmmmm.....nak pindah masjid..atau ubah suai..tp camne ya?
mmg isu sgt dillema

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Arab Saudi rancang pindah makam Nabi Muhammad SAW?

Post by thtl on Sun Sep 07, 2014 12:16 pm

Ini fitnah sufi yg direcycle setiap musim Haji. Idea memindahkan makam tiga di mesjid anNabawi adalah idea asal Imam Muhammad Abdul Wahab tahun 1790M dulu ketika beliau sdg membersihkan pengarut kubur keramat di mesjid-mesjid seluruh saudi.
Maka proposal ni direcycle setiap kali musim Haji supaya jamaah haji seluruh dunia benci kpd penguasa arab saudi.
Abaikan..makam akan kekal di situ kerana ia sudah ditutup dan dipagar dan dikawal polis 24/7` dan bebas dari khurafat dan bid'ah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Arab Saudi rancang pindah makam Nabi Muhammad SAW?

Post by aimahmad on Sun Sep 07, 2014 6:26 pm

http://web10.bernama.com/bernama/v7/bm/ge/newsgeneral.php?id=1065988

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Arab Saudi rancang pindah makam Nabi Muhammad SAW?

Post by Sponsored content Today at 4:56 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum