Perihal kezaliman dan kemaafan

Go down

Perihal kezaliman dan kemaafan

Post by Solah on Mon Sep 08, 2014 5:37 am

Saya nak tahu apa yang berlaku kepada si penzalim dan mangsa kezaliman.

Apabila ada orang (sama ada kenal atau tak) yang menzalimi kita seperti mencuri, menghina dan merosakkan harta kita yang menyebabkan kita sakit hati, sedih dan kerugian, biasanya ada 2 kemungkinan yang berlaku:

1. Tak maafkan si penzalim tu dan akan tuntut di akhirat.
-Dalam kes ni, di akhirat kelak, pahala si penzalim tu akan transfer kepada si mangsa @ dosa si mangsa transfer ke si penzalim. Betul ke?

2. Maafkan si penzalim
-Dalam kes ni, kita mendapat pahala sebab memaafkan orang, tapi si penzalim tetap berdosa dan akan dapat balasan sama ada di dunia atau di akhirat. Betul ke camni?
-Kalau si penzalim tu kelak bertaubat, tapi tak sempat mintak maaf / ganti kerugian kepada mangsa, camne pulak? Pahala kepada si mangsa dan tiada dosa kepada si penzalim?

Tq.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 36
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Perihal kezaliman dan kemaafan

Post by thtl on Mon Sep 08, 2014 1:50 pm

Islam sebut tiga opsyen:

1. Balas balik kezaliman setimpal dgn kezaliman.
Kalau tak mampu balas kerana ia lebih kuat dan power dr anda, maka anda anda ada hak tak maafkan dia dan nak tuntut di mahkamah Allah. Juga doa kerana doa org yg dizalimi adalah makbul.

2. Tingkat para wali, maafkan org yg menzalimi anda dan buat baik kpdnya. Namun jika dia manusia yg kaki penzalim dan terus menerus menzalimi orang lain, maka janganlah maafkan dia dan cari jalan menghukumnya.

3. yang tak boleh ialah kita melampaui dalam membalas kezaliman org. Ini tak boleh. dia zalim kita sikit, tapi kita balas balik 2 kali ganda.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum