Hukum Mencukur Bulu Kaki

View previous topic View next topic Go down

Hukum Mencukur Bulu Kaki

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 11:02 am



Assalamualaikum, apakah hukum mencukur bulu kaki bagi lelaki dan perempuan..

mohon kongsikan nas dan dalil seta qaul-qaul yang ada, insyaAllah Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Mencukur Bulu Kaki

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:00 pm

dalil:

وما سكت عنه فهو عفو
الراوي:عبدالله بن عباس المحدث:أبو داود - المصدر:سنن أبي داود- الصفحة أو الرقم:3800
maksud: apa didiamkan oleh syara', maka hukumnya dimaafkan, yakni boleh.

kata syaikh Ibn Uthaimin, rambut dan bulu badan ada tiga hukum:

1. haram di cukur, janggut (lelaki) dan alis (perempuan)
2. sunat di buang, bulu ketiak, ari2 dan kumis
3. didiamkan..maka bulu kaki tu benda yg didiamkan..terpulanglaa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Mencukur Bulu Kaki

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 8:11 pm

thtl wrote:dalil:

وما سكت عنه فهو عفو
الراوي:عبدالله بن عباس المحدث:أبو داود - المصدر:سنن أبي داود- الصفحة أو الرقم:3800
maksud: apa didiamkan oleh syara', maka hukumnya dimaafkan, yakni boleh.

kata syaikh Ibn Uthaimin, rambut dan bulu badan ada tiga hukum:

1. haram di cukur, janggut (lelaki) dan alis (perempuan)
2. sunat di buang, bulu ketiak, ari2 dan kumis
3. didiamkan..maka bulu kaki tu benda yg didiamkan..terpulanglaa...

syukran..sama macam qawaid :
الاصل في الشياء الاباحة حتى يدل الدليل على التحريم lah kan?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Mencukur Bulu Kaki

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 7:17 am

terbaik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Mencukur Bulu Kaki

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 11:01 am



ana sudah jatuh cinta dengan fiqh dan hadith sejak kenal AFN, kenal syeikh dan syeikh2 lain, panel dan sahabah di AFN.... syukran banyak ajarkan ana...


للفقيد الرحمة، ولكم حسن العزاء

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Mencukur Bulu Kaki

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 12:16 pm

kalau dien nak jadi ahli fiqh + ahli hadith, itu mmg Ultimate laa..

sebab majoriti ilmuan di Malaysia ni single disipline je, maksudnya kalau ahli fiqh, ahli fiqh ajelaa..kalau ahli hadith, hadith saja..

Ini pernah terjadi kpd DYQ, dia ahli fiqh yg hebat, tapi bila dua kitab dia kena tahqiq, Halal & Haram serta Muskilah al-Faqr oleh al-muhaddith al-Albani, maka dia segera menguasai hadith. Maka DYQ adalah model ulama yg ada dalam dirinya ulum fiqh + uloom hadith.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Mencukur Bulu Kaki

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 12:35 pm

thtl wrote:kalau dien nak jadi ahli fiqh + ahli hadith, itu mmg Ultimate laa..

sebab majoriti ilmuan di Malaysia ni single disipline je, maksudnya kalau ahli fiqh, ahli fiqh ajelaa..kalau ahli hadith, hadith saja..

Ini pernah terjadi kpd DYQ, dia ahli fiqh yg hebat, tapi bila dua kitab dia kena tahqiq, Halal & Haram serta Muskilah al-Faqr oleh al-muhaddith al-Albani, maka dia segera menguasai hadith. Maka DYQ adalah model ulama yg ada dalam dirinya ulum fiqh + uloom hadith.

sampai macam tu sekali DYQ??Subhanallah..beliau memang mujaddid zaman ini..

Ana tak adalah sampai tahap itu rasanya..ana cuma nak belajar dan mendalami keduanya...tanpa memikirkan gelaran itu...tak tercapai akal nak fikir gelaran yang hampir mustahil itu , biarlah ana belajar sungguh-sungguh kedua-dua cabang ilmu itu, Smile

doakan ana

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Mencukur Bulu Kaki

Post by Dodo Don on Fri Mar 15, 2013 11:21 am

Saya terbaca hukum mencukur bulu kaki haram bagi lelaki tetapi tidak pula dinyatakan pandangan ulama atau nas yang mengharamkannya.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Hukum Mencukur Bulu Kaki

Post by thtl on Fri Mar 15, 2013 3:14 pm

Ia khilaf, nas tak ada, maka ia masuk dalam perbahasan ulama1 fiqihlaa...

yg haram, mazhab syafi'iy, yg kata harus ialah mazhab Maliki. Mazhab Maliki kata boleh buang semua bulu yg ia rasa mengganggu keselesaan hidupnya (al-Jazari, fiqh ala mazhab arba`ah, 2:45 dan al-Mawsu’ah al-Fiqhiyyah (18/100): )

fiqh Maliki lebih kuat kerana jika tiada larangan Nabi saw scara khusus, maka bisa saja seseorang mencukur bulu kaki atau dadanya, dan kata mazhab Malik, jika bulu2 itu tidak selesa bagi dirinya. Tapi jika isterinya suka, maka dia kena pikir dua tiga kali sblm mencukur..he3

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Mencukur Bulu Kaki

Post by Sponsored content Today at 7:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum