Hebahan di Facebook menyebabkan riak?

View previous topic View next topic Go down

Hebahan di Facebook menyebabkan riak?

Post by Solah on Thu Sep 11, 2014 5:40 am

Facebook ni memberi ruang kepada semua orang untuk hebah kepada dunia semua benda yang kita buat. Memang kita tak setuju benda2 peribadi, terutamanya berkaitan keluarga diumum kepada orang ramai.

Soalan saya: adakah sesuai kita menghebahkan berita-berita kejayaan kepada kawan-kawan? Contohnya:
- Alhamdulillah! Berjaya #1 dalam pertandingan bla bla bla.
- Alhamdulillah! Dah selesai tawaf.
- Alhamdulillah! Dah habis hafal surah sekian sekian.
- Alhamdulillah! Beli kereta baru.

Walaupun mungkin benda ni sebagai motivasi, tapi saya juga tertanya2 bukankan bende ni seperti satu bentuk riak?

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Hebahan di Facebook menyebabkan riak?

Post by thtl on Thu Sep 11, 2014 9:54 am

Dalam Islam kedua-dua boleh/harus...menzahirkan nikmat Allah dan menutupnya. namun kalau menzahirkan, mmg akan ada potensi riak, ujub dan sum'ah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hebahan di Facebook menyebabkan riak?

Post by rd73 on Fri Sep 12, 2014 6:28 am

itulah namanya fitnah. luas maknnanya dalam islam.

rd73
AHLI
AHLI

Posts : 61
Points : 69
Join date : 20/05/2014

Back to top Go down

Re: Hebahan di Facebook menyebabkan riak?

Post by seijiseimura84 on Tue Sep 16, 2014 1:55 am

Dalam kita mempersoalkan niat orang, kita lupa untuk bersangka baik. Sedangkan bersangka buruk itu satu dosa
Ingat lagi kes org berselfie bila solat tarawih....bagi saya perkara ini tak timbul isu, mungkin dia mmg tak berniat utk riak pun, mungkin jumpa old friend, saje2 berselfie....tp ramai dah ada buruk sangka

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Hebahan di Facebook menyebabkan riak?

Post by Mohamad hafiz on Tue Sep 16, 2014 11:42 am

zaman sekrang, baik = jahat. Smile
payah nak explain kt org yg suka bersangka bruk

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Hebahan di Facebook menyebabkan riak?

Post by thtl on Tue Sep 16, 2014 12:10 pm

masalahnya manusia mmg ada dua jenis: sangka buruk dan sangka baik, kalau kalangan melayu, mereka mudah rasa hasad, sebab tu lebih baik sembunyikan amal2 kebaikan, zahirkan bila perlu sahaja

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hebahan di Facebook menyebabkan riak?

Post by alDayyan on Wed Sep 17, 2014 5:33 am

Sy juga banyak melakukan hebahan yg terhad kepada rakan2 fb sy mengenai kejayaan atau rejeki yg sy baru terima tanpa disusuli dgn rasa riak dan takbur. YG penting kita kenaajar masyarakat bersyyukur.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hebahan di Facebook menyebabkan riak?

Post by Sponsored content Today at 6:39 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum