Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 11:42 am



Assalamualaikum, Seperti yang kita maklum, bid'ah itu adalah tercela lagi tertolak dan larangannya pun sudah banyak. Apakah rezeki daripada pekerjaan berkaitan bi'ah itu halal. Contoh kalau pekerjaannya buat dapur kubur (binaan pada kubur)? Apakah status pendapatannya itu halal?


baru terfikir hal ini...dan menarik nak tahu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 7:40 pm

tak halal laa. ini basic dalam halal dan haram. apa yg disepakati sebagai bid'ah, maka haramlah harganya. ia sama dengan kaedah haram.
jika haram sesuatu, maka haramlah harganya. jika bid`ah sesuatu, maka bid'ahlah harganya, yakni haram.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 7:43 pm

thtl wrote:tak halal laa. ini basic dalam halal dan haram. apa yg disepakati sebagai bid'ah, maka haramlah harganya. ia sama dengan kaedah haram.
jika haram sesuatu, maka haramlah harganya. jika bid`ah sesuatu, maka bid'ahlah harganya, yakni haram.

jadi orang yang dapat duit hasil upah buat binaan kubur itu tak halal lah? Bagaimana kiranya mereka tak tahu pun itu bid'ah...

realitinya ia memang satu pekerjaan...

lihat sahaja di kuburan, pasti ada tukang nya....


solusi?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 7:49 pm

org yg tak tahu dan pemerintah tidak mencegah, maka halal utknya..rezki dialaa sebab hukum terangkat dari org jahil sehingga ia tahu atau ada penguatkuasaan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 7:58 pm

thtl wrote:org yg tak tahu dan pemerintah tidak mencegah, maka halal utknya..rezki dialaa sebab hukum terangkat dari org jahil sehingga ia tahu atau ada penguatkuasaan

Allah..sekarang baru saya sedar....saya rasa sebahagian besar ummah di negara ini amat jauh dari sunnah...malah melibatkan rezeki...

apakah yang perlu kita lakukan? sedangkan kita tahu....

kalau lah ana ada kuasa...wallahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:01 pm

kena bawa manhaj sunnah ke kampung kita...tapi ia sukar sebab tareqat dan madzhab sudah mencengkam

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 8:13 pm

thtl wrote:kena bawa manhaj sunnah ke kampung kita...tapi ia sukar sebab tareqat dan madzhab sudah mencengkam

ana seorang...ghuraba...

dah lah muda lagi...sukar mereka nak percaya kata-kata "anak kecil"..apatah lagi tentang sunnah..mau tercengang

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:24 pm

lagipun enta bukan kaki gaduh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 8:27 pm

thtl wrote:lagipun enta bukan kaki gaduh

aik? perlu gaduh ke?kehkeh KohKohKoh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:49 pm

lembut boleh...tapi lambatlaa..mungkin 100 tahun lagi. kalau nak cepat kena guna pedang macam wahabiah kat saudi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 9:02 pm

thtl wrote:lembut boleh...tapi lambatlaa..mungkin 100 tahun lagi. kalau nak cepat kena guna pedang macam wahabiah kat saudi


Down under the earth...

baru nak mencontohi uthman

tapi zaman la ni mana ada pedang dah...nak berkeras pun..macam mana caranya?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 9:08 pm

`pedang=kuasa, jawatan, kuasa politik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 9:21 pm

thtl wrote:`pedang=kuasa, jawatan, kuasa politik

nak tunggu kuasa..tunggu syeikh jadi PM ler.. Laughing

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 7:05 am

kenapa pulak tunggu ana, ana kan dah tua.

tunggulah Ust Fathul Bari ke, Ust Fadhlan ke, Maza.com ke...depa pun sudah mengorak langkah dalam dunia politik tanah air.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 10:57 am

thtl wrote:kenapa pulak tunggu ana, ana kan dah tua.

tunggulah Ust Fathul Bari ke, Ust Fadhlan ke, Maza.com ke...depa pun sudah mengorak langkah dalam dunia politik tanah air.

UMAZA mana join politik lerr

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 12:22 pm

ana panggil Dmaza.
walaupun dia belum join, tapi brand drmaza dah ready, dia boleh join bila-bila masa aje..semua party akan letak red carpet utk beliau, cuma dia macam minat nak tubuh party salafi yg pertama di Malaysia...hehehe
kalau ada ana akan join dia.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 12:37 pm

thtl wrote:ana panggil Dmaza.
walaupun dia belum join, tapi brand drmaza dah ready, dia boleh join bila-bila masa aje..semua party akan letak red carpet utk beliau, cuma dia macam minat nak tubuh party salafi yg pertama di Malaysia...hehehe
kalau ada ana akan join dia.


JOM!!! hehe..macam mana cara nak tubuhkan satu parti?

hantarlah usul kat dia...hehe

tapi ustaz, salafi mana berdiri dalam parti..mana ada haraki..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 12:53 pm

hambaNya,

parti salafi mmg ada kat Egypt, menang besar juga
doc Fathi pun sokong parti salafi mesir

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 1:18 pm

thtl wrote:hambaNya,

parti salafi mmg ada kat Egypt, menang besar juga
doc Fathi pun sokong parti salafi mesir

ehh yelah lupa pula...

ehh bukan ikhwan ke menang kat mesir aritu??

malaysia bila lagi?camna nak tubuhkan parti?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 5:42 pm

IM menang paling besar, parti salafi kedua..

kat Malaysia, senang je nak tubuh parti politik...tapi kalau parti salafi, maka geng tareqat, pondok dan asyairah akan kempen la, jangan undi parti wahabi. itu mmg masalah besar... Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 6:43 pm

thtl wrote:IM menang paling besar, parti salafi kedua..

kat Malaysia, senang je nak tubuh parti politik...tapi kalau parti salafi, maka geng tareqat, pondok dan asyairah akan kempen la, jangan undi parti wahabi. itu mmg masalah besar... Laughing

lerr tadi gaya cakap macam parti salafi menang... ehh boleh ke bukan warga negara mengundi jugak? apa nama parti salafi tu?



_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 6:47 pm

parti salafi Egypt tak der masalah..arab terbuka minda. kat Mesia tak terbuka, kalau depa tau parti salafi je, mesti kena boikot dan kena tohmah

parti salafi egypt tu...Parti nuur (parti cahaya)


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 6:51 pm

thtl wrote:parti salafi Egypt tak der masalah..arab terbuka minda. kat Mesia tak terbuka, kalau depa tau parti salafi je, mesti kena boikot dan kena tohmah

parti salafi egypt tu...Parti nuur (parti cahaya)


Nama dia parti Nuur ke?


Camna nak tubuhkan satu parti? cerita sikit...ana nak tubuhkan parti salafi..heheh KohKohKoh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 6:57 pm

kan dah tulih parti Nur tu..aparaa.

google ler, "how to register political party in Malaysia..ada step by step guide

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 7:04 pm

thtl wrote:kan dah tulih parti Nur tu..aparaa.

google ler, "how to register political party in Malaysia..ada step by step guide

hehe..ana tak minat politik..tak tahu kenapa..kurang minat.. sekadar ambil tahu dan cakna sahaja Smile


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Rezeki Dari Pekerjaan Bid'ah

Post by Sponsored content Today at 3:43 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum