perkara sia-sia?

View previous topic View next topic Go down

perkara sia-sia?

Post by hafiz on Tue Sep 16, 2014 5:06 am

1. sekarang ni, saintis2 sedang berusaha untuk menempatkan manusia di planet2 lain demi kelangsungan spesis manusia. adakah ia sesuatu yg sia2? kerana memang sudah dijanjikan oleh Allah akan berlakunya kiamat suatu hari nanti. apa pandangan rakan2 sekalian?

2. antara impian manusia adalah untuk membina sebuah mesin masa. tetapi selepas saya membaca artikel dari http://aku-macjay.blogspot.com/2011/05/kajian-al-quran-mesin-merentas-masa.html , memang kelihatan mustahil kerana beberapa alasan yang dikemukakan iaitu kerana akan peringatan Rasulullah (ingat 5 perkara), peringatan Allah SWT dalam Al-Quran dan merentas masa itu sendiri menyalahi konsep taubat.

silap2 orng yg mempercayai akan 2 perkara ini blh terpesong akidah?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: perkara sia-sia?

Post by thtl on Tue Sep 16, 2014 9:54 am

1. Tak ada larangan, dalilnya:
AQS.55.33 [Hai jama’ah jin dan manusia, jika kamu sanggup menembus (melintasi) penjuru langit dan bumi, maka lintasilah, kamu tidak dapat menembusnya kecuali dengan kekuatan.]

2. time machine (mesen masa) tu mmg menyalahi akidah dan sapa yg berusaha keras menciptanya, memang bahlol

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: perkara sia-sia?

Post by Mohamad hafiz on Fri Sep 19, 2014 10:35 am

Ya Ustaz, apakah ada contoh perkara sia2 yang mendatangkan faedah ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: perkara sia-sia?

Post by thtl on Fri Sep 19, 2014 11:08 am

layari internet dan smartfon
ada faedah kalau melayari web ilmu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: perkara sia-sia?

Post by abu_firdaus on Fri Sep 19, 2014 12:10 pm

sudah salah definasi tu. perkara sia2 sudah pun bermaksud perkara yg tidak mendatangkan faedah Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: perkara sia-sia?

Post by thtl on Fri Sep 19, 2014 2:13 pm

ana ikut je apa yg dia tanya...walaupun salah dari segi tatabahasa arab dan melayu..he3

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: perkara sia-sia?

Post by Sponsored content Today at 7:39 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum