seputar isu derma organ dan seksa mayat

Go down

seputar isu derma organ dan seksa mayat

Post by alDayyan on Wed Sep 17, 2014 5:28 am

SALAM..

Baru2 ni ada ceramah mengenai kepentingan menderma organ utk memmbantu insan lain yg memerlukan organ utk meneruskan kehidupan.
Dipendekkan citer sy xsempat nak bertanya mengenai azab yg dialami oleh mayat ketika sesi melapah dilakukan. UST yg berceramah menyangkkall dakwaan itu boleh menyeksa mayat kerana selepas kita mati maka apa2 yg ada didunia akan terputus melainkan hanya 3 perkara sahaja.

Jika itu benar..knp banyak kisah mengenai kesakitan dan ketakutan azab ketika didalam kubur? Kalau rasa takut boleh dirasai oleh mayat..tidak mustahil rasa sakit turut boleh dirasai oleh si mayat dan lain2 perasaan seperti menyesal, gembira, tenang dan lain2 lagi.

Dulu kat afn rasanya ada debat mebgenai siksa kubur..tp sy xingat kesimpulannya samada ianya khilaf atau tidak. mohon pencerahan mengenai isu ini. saya xdapat mak.lampirkan kisah2 yg berbaur israeliyat dan hadis2 dhaif dan sahih mengenai isu ni sebab menggunakan tablet.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 49
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: seputar isu derma organ dan seksa mayat

Post by thtl on Wed Sep 17, 2014 9:27 pm

1. Derma organ mmg dah difatwakan harus oleh Majma' Fiqh Sedunia dgn syarat itu mmg dah diwasiatkan oleh si mati, ia termasuk sedekah jariah beliau. samada mayat akan merasa sakit atau tidak, ia dalam ilmu Allah SWT. yang penting dia dapat pahala
2. siksa kubur mmg akidah ahli sunnah wal jama'ah kecuali muktazilah dan jama'ah al-Qur'an atau anti Hadith.
Akidah ASWJ menetapkan siksa kubur berlaku ke atas tubuh dan roh. Ini yg khilaf. sebab ada ASWJ yg kata ia berlaku ke atas ruh sahaja atau ke atas badan sahaja. Majoriti ASWJ, kata ke atas kedua-duanya. WA
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum