[Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

View previous topic View next topic Go down

[Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 11:45 am



“Pada Setiap Fajar Ada Dua Malaikat Yang Berseru-Seru: “Wahai Anak Adam ! Aku Adalah Hari yang Baru, Dan Aku Datang Untuk Menyaksikan Amalan Kamu. Oleh Sebab Itu Manfaatkanlah Aku Sebaik-Baiknya. Karena Aku Tidak Kembali Lagi Sehingga Hari Pengadilan”. (H.R.Tirmidzi)



mohon takhrij

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 7:15 pm

wow, tak ada dalam Termidzi lidwa ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 7:29 pm

thtl wrote:wow, tak ada dalam Termidzi lidwa ni...

hehe...yeke ni? cuba try tengok lidwa V2?

tak pun rujuk al-Jami' al-tirmizi

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 7:33 pm

kat web, ia disandarkan kpd al-Hasan al-Basri daa

يقول الحسن البصري : ما من يوم ينشق فجره إلا وينادي عليك بلسان الحال : يا بن آدم أنا خلق جديد ، وعلى عملك شهيد فاغتنمني فإني لا أعود إلى يوم القيامة

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 7:41 pm

thtl wrote:kat web, ia disandarkan kpd al-Hasan al-Basri daa

يقول الحسن البصري : ما من يوم ينشق فجره إلا وينادي عليك بلسان الحال : يا بن آدم أنا خلق جديد ، وعلى عملك شهيد فاغتنمني فإني لا أعود إلى يوم القيامة

web mana? takhrij?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 7:47 pm

http://alsinderella.yoo7.com/t523-topic

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 8:01 pm

thtl wrote:http://alsinderella.yoo7.com/t523-topic

kat dorar dan multaqa ahlulhadeeth tak ada riwayat ni?

hadith ke atsar ni?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:02 pm

dorar ada, katanya palsu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 8:14 pm

thtl wrote:dorar ada, katanya palsu

boleh tolong bawa kan nya kat sini tak?hehe...
ana tak arif Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:30 pm

memang tak ada sapa yg akan layan enta kat 2.0
Laughing

takhrij dorar:

ليس من يوم يأتي على ابن آدم إلا ينادي فيه : يا ابن آدم أنا خلق جديد وأنا عليك غدا شهيد فاعمل خيرا في أشهد لك غدا ، وإني لو قد مضيت لن تراني أبدا ، ويقول الليل مثل ذلك

الراوي:معقل بن يسارالمحدث:الألباني - المصدر:السلسلة الضعيفة- الصفحة أو الرقم:6976
خلاصة حكم المحدث:موضوع

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 8:41 pm

thtl wrote:memang tak ada sapa yg akan layan enta kat 2.0
Laughing

takhrij dorar:

ليس من يوم يأتي على ابن آدم إلا ينادي فيه : يا ابن آدم أنا خلق جديد وأنا عليك غدا شهيد فاعمل خيرا في أشهد لك غدا ، وإني لو قد مضيت لن تراني أبدا ، ويقول الليل مثل ذلك

الراوي:معقل بن يسارالمحدث:الألباني - المصدر:السلسلة الضعيفة- الصفحة أو الرقم:6976
خلاصة حكم المحدث:موضوع


جزاك الله خيرا كثيرا


ehh kenapa pulak? depa ok je Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:47 pm

engko ni manja dan lebih kpd personal tuition, kat sana sapa yg nak layan semua syabab dan keras semuanya...kohkoh..yg nak layan jenis engko ni jenis fatherly sikitlaa...susah mau fehem ke..
enta sekali tanya, akan ada 5-6 susulan...kat sana sapa nak layan sampai gitu sekali?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 8:53 pm

thtl wrote:engko ni manja dan lebih kpd personal tuition, kat sana sapa yg nak layan semua syabab dan keras semuanya...kohkoh..yg nak layan jenis engko ni jenis fatherly sikitlaa...susah mau fehem ke..
enta sekali tanya, akan ada 5-6 susulan...kat sana sapa nak layan sampai gitu sekali?

nak kena radd ka ni..ahaha..mana ada.. sana semua pandai-pandai..saya rasa segan nak tanya soalan yang mungkin mudah dan remeh bagi mereka..saya kan banyak yang tak tahu...

saya ni sifat ingin tahu tu...lebih...dan saya nak belajar banyak bab agama ini...
tu yang saya tanya bertubi-tubi tu..hehe...


asbab lain sebab forum ni kosong yang amat...tak diimarahkan...sayanglah....jadi ana isi lah kekosaongan tu...tambahan ustaz kan free..dan mesti rindu nak berforum jugak... Laughing


manje dan perlukan perhatian itu amat salah sama sekali...

saya anak sulung..tak ada sifat tu..

saya kat rumah macam ni :study: buzy

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:56 pm

saya nak fokus kpd menulis kitab, cyber/web ni enta kena banyak tanya di afn laa..soalan2 yg susah2 tu OKlaa..utk ana jawab

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 9:04 pm

thtl wrote:saya nak fokus kpd menulis kitab, cyber/web ni enta kena banyak tanya di afn laa..soalan2 yg susah2 tu OKlaa..utk ana jawab

ok..kalau macm tu takpa...tak datang kat forum ni dah..hehehe...

tak dalah..ana pun sedang menulis kitab,


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 9:07 pm

maksud ana selektiflaa...soalan macam kalimah arab utk fiqh, hadith, tu kasi kat warga afn laa..kat sini, enta tanya soalan yg gerenti depa kat sana tak akan jawab...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 9:19 pm

thtl wrote:maksud ana selektiflaa...soalan macam kalimah arab utk fiqh, hadith, tu kasi kat warga afn laa..kat sini, enta tanya soalan yg gerenti depa kat sana tak akan jawab...hehehe

haha...mana ada depa tak jawab..mesti lah ada yang buleh jawa punya... Laughing

saje nak minta jawapan menurut pandangan ustaz pulak... rabbit



_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 7:08 am

dien,
lain kali, enta post dulu soalan kat jiran sebelah, lepas satu minggu tak ada org jawab, barulah enta post kat sini...nak elakkan plagiarism..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 10:59 am

thtl wrote:dien,
lain kali, enta post dulu soalan kat jiran sebelah, lepas satu minggu tak ada org jawab, barulah enta post kat sini...nak elakkan plagiarism..

aik? bertanya soalan pun ada plagiat ke?

ok noted..kita apply method ustaz untuk mengelak mafsadah Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Hadith Dua Malaikat Mengunjung Setiap Hari

Post by Sponsored content Today at 3:00 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum