saya nak jadi pemain violin

View previous topic View next topic Go down

saya nak jadi pemain violin

Post by seijiseimura84 on Sat Sep 20, 2014 12:22 pm

saya dari dulu berminat dgn violin
malah saya ada beli violin sekali
saya berminat nak jadi pemain violin ala2 vanessa mae
tp saya takut , tindakan saya ini haram dari segi islam
bila saya belek2 hukum, kadang2 nampak halal, kadang2 nampak haram saya semakin confuse
saya tahu pendapat yusof qaradawi selalu digunapakan untuk tidak mengharamkan alatan2 muzik
tp ramai pendapat imam2 dahulu serta ulama dulu banyak mengharamkan ia....adakah yusof qaradawi "lebih hebat" dari imam2 dahulu

malah saya pun mcm semakin hari mcm tidak yakin dgn yusof qaradawi, sebagai contoh hukum pemimpin menjadi wanita
di gunakan dalil dlm quran puteri balqis yg menjadi pemimpin syarat dibolehkan wanita menjadi pemimpin, tp puteri balqis bukanlah seorang muslim ketika itu, malah hukum fiqh dulu mungkin berbeza dgn fiqh hari ni setelah kedatangan islam sepertimana arak halal sebelum kedatangan islam

jadi apa hukum sebenar2nya bermain muzik sebagai sumber pendapatan, mengunakan alat bertali seperti violin

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: saya nak jadi pemain violin

Post by thtl on Sat Sep 20, 2014 12:40 pm

1. hukum musik ni khilaf dan kalau anda pilih hukum harus ianya harus bersyarat. syarat2 itu digariskan oleh Imam Ghazali dan kemudian diperjelaskan semula oleh DYQ dlm Fiqh Muziki. Bukan makna DYQ salah, tapi kita tak follow penjelasan dia je. Isu seterusnya ialah URUF atau norma dan budaya sesuatu negara. DYQ banyak berfatwa dalam keadaan dia org Egypt, di mana Egypt adalah negara yg amat meminati musik dan nyanyian, malah EGypt adalah paling kedepan dalam industry musik di tanah arab. Di Malaysia, ada dua genre musik, musik biasa/pop dan musik Islamik. Musik Islami di Malaysia ada dua jenis, yg pure nasyid tanpa alat musik kecuali gendang dan nasyid liberal yg menggabungkan alat musik.
Maka jika doc masuk dalam genre musik pop dan kontemporari, maka kat situ akan ada kontroversi kerana majoriti ulama Malaysia mengharamkan musik bertali sebab depa old school.

2. Isu Wanita jadi pemimpin,
yang D YQ maksudkan ialah wanita boleh jadi pemimpin dgn syarat sama dgn Balqis, yakni style pemerintahan yg ada syura, bukan sistem pemimpin mutlak atau diktator. Jika wanita jadi ketua dgn cara diktator, maka itu yg tak boleh. Kalau jenis syura tidak mengapa. namun dia kata, sebaiknya pemimpin utama atau Perdana menteri sesebuah negara bukanlah wanita.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: saya nak jadi pemain violin

Post by thtl on Sat Sep 20, 2014 12:54 pm

Lihat kpd uruf semasa di Malaysia, doc tidak akan dicela kalau main biola. Malah Malaysia pun dah ketagih dgn musik, lihat saja akademi fantasia, dan pelbagai program realiti..dapat sambutan yg luarbiasa.

Kalau doc menggesek biola mengiring Konsert Dato' CT Nurhaliza atau Dato' M Nasir di Istana Budaya, sesunggunya, doc akan dikenali ramai dan diiktiraf sebagai doktor pertama yg dikenali sbg the Doc Violin Player

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: saya nak jadi pemain violin

Post by seijiseimura84 on Sat Sep 20, 2014 1:06 pm

bagaimana dgn statement ni thtl

he Prophet (SallAllahu `alayhi wa sallam) said (which means), "From among my followers there will be some people who will consider illegal sexual intercourse, the wearing of silk, the drinking of alcoholic drinks and the use of musical instruments, as lawful. And there will be some people who will stay near the side of a mountain and in the evening their shepherd will come to them with their sheep and ask them for something, but they will say to him, 'Return to us tomorrow.' Allah will destroy them during the night and will let the mountain fall on them, and He will transform the rest of them into monkeys and pigs and they will remain so till the Day of Resurrection." [Al-Bukhari Volume 7, Book 69, Number 494v].

sebagai tambahan....keempat mazhab juga turut mengharamkan alat bertali, wallahualam

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: saya nak jadi pemain violin

Post by thtl on Sat Sep 20, 2014 1:46 pm

Hadith ni DYQ ulas panjang dalam kitabnya Fiqh Muziqi...saya harap doc beli kitab tsb dalam bahasa melayu dan Indon utk melihat camna DYQ kritik hadith tsb.Imam Ghazali kritik hadith ni sbg package: zina, minum arak, pakai sutera dan alunan musik tu sebagai satu package. Imam Ghazali dan Ibn Hazm kata, musik dalam hadith itu dipackage dgn musik dan nyanyian spt nyanyian Britney spears, shakira, JLo, musik yg terang2 menggalakan zina dan minum arak dan manusia mengiktirafnya sbg satu seni. Di Barat musik heavy metal, rock, lagu memuja setan semuanya halal, itu maksud hadith tu...bukan lagi Maher zain dan M Nasir...

Beli kitab DYQ dan cuba lihat argumen dia

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: saya nak jadi pemain violin

Post by seijiseimura84 on Sun Sep 21, 2014 7:55 pm

mencari buku yusof qaradawi ttg hukum muzik, tp yg dijumpai tulisan numaiwi

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: saya nak jadi pemain violin

Post by abu_firdaus on Mon Sep 22, 2014 6:52 am

thtl wrote:Hadith ni DYQ ulas panjang dalam  kitabnya  Fiqh Muziqi...saya harap doc beli kitab tsb dalam bahasa melayu dan Indon utk melihat camna DYQ kritik hadith tsb.Imam Ghazali kritik hadith ni sbg package: zina, minum arak, pakai sutera dan alunan musik tu sebagai satu package. Imam  Ghazali dan Ibn Hazm kata, musik dalam hadith itu dipackage dgn musik dan nyanyian spt nyanyian  Britney spears, shakira,  JLo, musik yg terang2 menggalakan zina dan minum arak dan manusia mengiktirafnya sbg satu seni. Di Barat musik heavy metal, rock, lagu memuja setan semuanya halal, itu maksud hadith tu...bukan lagi Maher zain dan M  Nasir...

Beli kitab DYQ dan cuba lihat argumen dia
sebaliknya, adakah ulama yg kata music haram menggunakan dalil hadith ini sebagai haram secara berasingan? zina haram, arak haram & music haram?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: saya nak jadi pemain violin

Post by thtl on Mon Sep 22, 2014 9:03 am

Doc,
Nawawi Subandi kot...he3

abu,
ana balik Malaysia weekend ni, nanti ana cek balik ulasan DYQ pasal hadith maa'zif tsb..mula2 dia kritik matan dan sanad..di sisinya dan Ibn Hazam hadith tsb dha'if

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: saya nak jadi pemain violin

Post by Sponsored content Today at 6:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum