Method Takhrij Hadith

View previous topic View next topic Go down

Method Takhrij Hadith

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 11:50 am



السلام عليكم

pertanyaan dari seorang sahabat....

Bagaimana method yang sering diamalkan dalam takhrij hadith..boleh tunjukkan tutorial macam mana nak takhrij hadith?


bagaimana pula ulama' terdahulu mentakhrij hadith dan apakah perbezaan takhrij dahulu dan kini?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Method Takhrij Hadith

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 6:39 pm

takhrij hadith=menyelongkar hadith

Lima kaedah Takhriij Hadith ialah:
1. Takhrij Hadith Dengan Cara Mengenalpasti Perawi Hadith,
2. Takhrij Hadith Dengan Cara Mengenalpasti Awal Matan,
3. Takhrij Hadith Dengan Cara Mengenalpasti Kalimah Atau Lafaz Daripada Matan Hadith,
4. Takhrij Hadith Dengan Cara Mengenalpasti Sifat Yang Terdapat Pada Sanad dan Matan dan
5. Takhrij Hadith Melalui Pembacaan Dan Pemerhatian Yang Teliti Dan Bersungguh-sungguh Terhadap Buku-Buku Hadith.

Ulama' hadith dulu buat dari 1-4. Kita sekarang kena buat yg no 5 je...

pendetailan akan dien dapat pelajari bila ambil kelas hadith dalam jurusan hadith nanti. nak explain setiap lima tu, adalah sebuah text book maa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Method Takhrij Hadith

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 6:55 pm

thtl wrote:takhrij hadith=menyelongkar hadith

Lima kaedah Takhriij Hadith ialah:
1. Takhrij Hadith Dengan Cara Mengenalpasti Perawi Hadith,
2. Takhrij Hadith Dengan Cara Mengenalpasti Awal Matan,
3. Takhrij Hadith Dengan Cara Mengenalpasti Kalimah Atau Lafaz Daripada Matan Hadith,
4. Takhrij Hadith Dengan Cara Mengenalpasti Sifat Yang Terdapat Pada Sanad dan Matan dan
5. Takhrij Hadith Melalui Pembacaan Dan Pemerhatian Yang Teliti Dan Bersungguh-sungguh Terhadap Buku-Buku Hadith.

Ulama' hadith dulu buat dari 1-4. Kita sekarang kena buat yg no 5 je...

pendetailan akan dien dapat pelajari bila ambil kelas hadith dalam jurusan hadith nanti. nak explain setiap lima tu, adalah sebuah text book maa...


takhrij diambil dari kata “kharraja / خرّج” (mengeluarkan), iaitu mengeluarkan sumber atau dengan kata lain menyebutkan sumber hadith di mana ia dijumpai, tidak semestinya menyatakan darjat hukum (status) hadith itu

yang method 1-4 itu ana maklum dengan belajar rijal ...


maksud ana disini, macam mana kita sekarang takhrij..semak kitab @ ambil dari website hadith sahaja?

atau ada proses lain?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Method Takhrij Hadith

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 7:14 pm

no 5 tuler..kitab2 hadith yg sudah dikod.

cth: sahih bukhari mengikut pernomboran fu`ad abdul baqi, atau mengikut pernomboran Fathul Bari

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Method Takhrij Hadith

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 7:27 pm



syukran..apa beza takhrij dan tahqiq?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Method Takhrij Hadith

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 7:35 pm

selepas takhrij, ia ditahqiq maksudnya dianalisa kembali dengan penemuan2 terbaru.

cth: tahqiq albani ke atas jami' termidzi. jami' termidzi tu dah ditakhrij dan ditahqiq oleh Imam Termizi, tapi, imam al-albani lakukan analisa sekali lagi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Method Takhrij Hadith

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 7:45 pm

thtl wrote:selepas takhrij, ia ditahqiq maksudnya dianalisa kembali dengan penemuan2 terbaru.

cth: tahqiq albani ke atas jami' termidzi. jami' termidzi tu dah ditakhrij dan ditahqiq oleh Imam Termizi, tapi, imam al-albani lakukan analisa sekali lagi.

maknanya tahqiq lebih tinggi lah value dia dari takhrij ye..

p/s- macam mana ustaz takhrij ye?

contoh macam tread hadith tirmizi tadi...saya bawa mmatan melayu...lepas tu ustaz wat macam mana??cuba jelaskan sampai saya faham..hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Method Takhrij Hadith

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 7:50 pm

tahqiq lebih tinggi.

cara saya takhrij, saya kena terjemah matan melayu ke dalam bahasa arab dan google la

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Method Takhrij Hadith

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 7:55 pm

thtl wrote:tahqiq lebih tinggi.

cara saya takhrij, saya kena terjemah matan melayu ke dalam bahasa arab dan google la

ohh, begitu...

terjemah sendiri lah ye...sukar jugak tu...

syukran atas ilmu itu terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Method Takhrij Hadith

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:03 pm

sebab tu, arabic adalah asas ilmu utk pergi lebih jauh...tak ada arabic, mmg kantoi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Method Takhrij Hadith

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 8:15 pm

thtl wrote:sebab tu, arabic adalah asas ilmu utk pergi lebih jauh...tak ada arabic, mmg kantoi

ilmu alat...memang penting....

insyaAllah..sedang memantapkan lagi day by day rabbit

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Method Takhrij Hadith

Post by Sponsored content Today at 4:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum