Buku methodologi hadis

View previous topic View next topic Go down

Buku methodologi hadis

Post by seijiseimura84 on Wed Sep 24, 2014 9:44 am

Saya tengok di pasaran, mcm tak banyak buku yg membincangkan methodologi hadis
Yg kejahilan masyarakat terhadap ilmu methdologi hadis menyebabkan dakwah islam bergerak slow, kerana ramai bukan islam yg yakin dgn quran tetapi mereka tidak yakin dgn hadis kerana dakyah anti hadis
Benarkah ada buku yg membincangkan segala personaliti mengenai perawi2 hadis
boleh bagi contoh tak mcm mana ulama membincangkan perawi ni supaya saya dpt jadikan contoh keapda nonmuslim

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Buku methodologi hadis

Post by thtl on Wed Sep 24, 2014 10:03 am

Banyak doc, masalahnya belum terjemah sebab banyak jilid..
antaranya:
1. Jarah wa ta'dil Ibn Abi Hatim
2. Tarikh al-Bukhari
3. tahzib al-Kamal al-Mizzi
4. tazkirah al-huffaz al-Zahabi
5. tahzibu tahzib dan lisan al-mizan Ibn Hajar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Buku methodologi hadis

Post by seijiseimura84 on Wed Sep 24, 2014 10:18 am

thtl apa yg saya maksudkan buku bm, tu susah nak cari dlm pasaran

barangkali thtl boleh start buat penterjemahan, saya rasa di malaysia ni masih kurang buku2 sepeerti tu

saya mengalami masalah nak terang pd bukan islam pasal diorang masih tidak yakin dgn hadis

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Buku methodologi hadis

Post by thtl on Wed Sep 24, 2014 10:33 am

Kalau Indon mmg banyak..Pustaka FIB (Fajar Ilmu Baru, tingkat 2 Wisma Yakin KL), macam2 jodol ada dalam Mustalah Hadith
edisi Malaysia mmg kureng...adalah satu dua jodol, pengenalan kpd Uloom Hadith.
nak terjemah kitab berjilid perlu financing doc...ianya time consuming dan perlukan big financing/sponsor utk print kerana market demand adalah amat low utk kitab rijal hadith...ini sure tak ada profit

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Buku methodologi hadis

Post by thtl on Wed Sep 24, 2014 10:38 am

Nak yakinkan non-muslim mmg sukar sebab depa tak terima kenabian Muhammad saw. Jika Nabi depa x terima, maka depa tak terima ujudnya org yg baik2, lagi soleh yg menghafal sabda2 beliau dan menjaganya hingga kini. Non-muslim depa anggap, manusia yg menghafal dan memelihara hadith tak boleh pakai (reliable), ada self-interest dan tak boleh nak verify (sebab non-muslim akan pertikai siapa Imam Bukhari, Muslim, Termidzi?)
Jika non-muslim tolak AQ, maka camna depa nak yakin dgn hadith;kalau mereka terima AQ sbg wahyu, maka dah tentu mereka bersyahadah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Buku methodologi hadis

Post by seijiseimura84 on Wed Sep 24, 2014 10:46 am

tp pengalaman saya, ramai yakin dgn quran, cuma tak yakin dgn hadis., jadi mereka tak yakin, sebab bagi mereka at the end, hukum2 ni sekadar manipulasi ulama
mereka persoalkan ramai org islam ni ikut hukum berdasarkan hadis sedangkan hadis tidak reliable
ada bekas ex christian melihat hadis ni sama je seperti bible iaitu daripada hear saying

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Buku methodologi hadis

Post by thtl on Wed Sep 24, 2014 10:56 am

AQ tu manual, hadith operating procedures...
Kalau tak ada hadith, camna kita nak laksanakan solat, puasa, zakat, haji?
kereta tu AQ, manual nak baiki tu hadith..habaq kat depa
u must trust both sytem, baru Islam operational

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Buku methodologi hadis

Post by thtl on Wed Sep 24, 2014 10:57 am

ada 600,000 hadith tak sahih, tapi ada cuma 4,500 hadith sahih, dalam Bukhari-Muslim je ada 2900 hadith sahih..masalah non-muslim depa tolak semuanya, mana boleh camtu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Buku methodologi hadis

Post by seijiseimura84 on Wed Sep 24, 2014 1:35 pm

thtl wrote:ada 600,000 hadith tak sahih, tapi ada cuma 4,500 hadith sahih, dalam Bukhari-Muslim je ada 2900 hadith sahih..masalah non-muslim depa tolak semuanya, mana boleh camtu
Tp thtl, kenapa kita simpan hadis tak sahih, kenapa tak dibuang saje

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Buku methodologi hadis

Post by thtl on Wed Sep 24, 2014 4:10 pm

takleh Doc, sebab jika ada org circulate sesuatu hadith, kita tahu statusnya...kalau buang, maka kita semua akan hilang punca, mana datangnya hadith jika ia muncul dalam cyber

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Buku methodologi hadis

Post by Sponsored content Today at 9:12 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum