Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

View previous topic View next topic Go down

Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 8:29 pm




salam.. ayah sy menghidap kencing manis yg kritikal, sudah mencapai tahap kena insulin 2 kali sehari. Masalahnya (ayah tnya) kalau bulan puasa mcm mana? sy sarankan cucuk masa berbuka dan bersahur. tp insulin tu akan menyebabkan gula dlm badan dibuang terus melalui ubat tu, dan ayah kena makan apa2 sahaja untuk mengembalikan gula dan tenaga dlm badan. kalau bulan puasa, insulin tu nmpk gayanya akan menyebabkan ayah sy pengsan di siang hari. boleh x kalau dia berbuka???? nanti kalau nk ganti puasa sama juga masalahnya mcm bulan puasa..ada rukhsah x?

p/s: penting jugak ni untuk anak tahu..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:33 pm

setelah berbincang dgn doktor, maka ana rasa hukum terbaik ialah berbuka dan bayar fidyah tanpa perlu mengqadha. ia termasuk sakit yg sukar utk sembuh dalam jangka panjang.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:34 pm

2:184 (Maka barangsiapa diantara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. Dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 8:37 pm



ada berkaitan dengan qawaid fiqhiyyah yang 5 juga kan?

ada hadith tak berkaitan ini, jika ada...


ayat AQ pun sudah cukup kuat

p/s- bincang dengan doc mana?? akhowat ke..hehehe Wink Cool

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 8:47 pm

tunggula bulan posa nanti, malas nak buka fiqh siyam DYQ

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 8:57 pm

thtl wrote:tunggula bulan posa nanti, malas nak buka fiqh siyam DYQ

haa?? mana boleh macam tu...ilmu kena kongsi sepantas dan sebanyak mungkin...

lagi-lagi dengan ana..hehe..

soalan ni kawan tanya..ayah dia sakit la nii

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by thtl on Sat Feb 11, 2012 9:06 pm

ramadhan kan lambat lagi, sekarang baru bulan rabiul awal. apapun esok ke, nasnya banyak...bila AQ dah sebut, maka hadith jadi sampilan aje

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 9:17 pm

thtl wrote:ramadhan kan lambat lagi, sekarang baru bulan rabiul awal. apapun esok ke, nasnya banyak...bila AQ dah sebut, maka hadith jadi sampilan aje

siyam memang lambat lagi..masalah nya sebelum ini..ayahnya tak tahu kena puasa atau tidak..jadi ayahnya pilih puasa..sampai satu tahap dia pengsan ..

saje je share nas yang berkait bab ni...boleh rujuk akan datang...hehe...



_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 7:16 am

DYQ dalam Fiqhu siyyam,
telah terjadi ijma' orang yg mengidap sakit yg tidak diyakini kesembuhan dalam waktu terdekat utk berbuka dan membayar fidyah, ia dinyatakan ijma' oleh Ib Munzir dan direkod oleh Imam nawawi dalam al-Majmu' (4:258)
ijma' guna tiga ayat AQL
2:184
2:185
22:78

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 10:45 am

thtl wrote:DYQ dalam Fiqhu siyyam,
telah terjadi ijma' orang yg mengidap sakit yg tidak diyakini kesembuhan dalam waktu terdekat utk berbuka dan membayar fidyah, ia dinyatakan ijma' oleh Ib Munzir dan direkod oleh Imam nawawi dalam al-Majmu' (4:258)
ijma' guna tiga ayat AQL
2:184
2:185
22:78

syukran jiddan...dalil hadith ada tak? Smile

(mesti cakapa dalil AQ dah kuat...hehehe...joke :lol!: )

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 12:08 pm

hadith tak perlu sebab sudah ada ayat yg jelas, muhkam. kemudian bila ada Ijma', ia adalah amalan salaf 100%. sebab tu bila ada Ijma' dalam sesuatu hukum, dien tak payah tanya ada hadith tak? hehehe, itu soalan yg tak patut tanya next time.
kalau dien dah ada ayat yg muhkam, ada ijma', maka hadith tak payah cari lagi. kita cari hadith, bila ayat AQ tak ada dan tak ada ijma'.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 12:38 pm

thtl wrote:hadith tak perlu sebab sudah ada ayat yg jelas, muhkam. kemudian bila ada Ijma', ia adalah amalan salaf 100%. sebab tu bila ada Ijma' dalam sesuatu hukum, dien tak payah tanya ada hadith tak? hehehe, itu soalan yg tak patut tanya next time.
kalau dien dah ada ayat yg muhkam, ada ijma', maka hadith tak payah cari lagi. kita cari hadith, bila ayat AQ tak ada dan tak ada ijma'.

noted,, ini method ulama' salaf ka?

sekarang sudah jelas... sedang belajar ulum al-Quran & tafsir sekarang..syukran 'ala maklumat

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 5:44 pm

mmg metod salaf ler tu..
cth: ayat AQ jelas suruh sebat pesalah zina 100X, maka tak perlulah hadith..ayat AQ jelas larang makan babi, maka tak perlulah hadith lagi, sebab jelas sangat.
maka org sakit, dah jelas suruh buka dan bayar fidyah, maka apa perlu hadith lagi?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 6:46 pm

thtl wrote:mmg metod salaf ler tu..
cth: ayat AQ jelas suruh sebat pesalah zina 100X, maka tak perlulah hadith..ayat AQ jelas larang makan babi, maka tak perlulah hadith lagi, sebab jelas sangat.
maka org sakit, dah jelas suruh buka dan bayar fidyah, maka apa perlu hadith lagi?


ohh sebab sudah ada ayat muhkam..syukran..

tapi ada juga tak jelas..


فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ


berapa ramai orang miskin nak bagi? dan apa yang nak dibagi? hehe...


Wink Wink Wink Wink

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 6:48 pm

fidyah ni ada perbahasan khusus pulak, satu sya' (gantang) bijirin

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 6:53 pm

thtl wrote:fidyah ni ada perbahasan khusus pulak, satu sya' (gantang) bijirin

haa kalau ada perbahasan khusus..dan nilai sukatan...mesti ada hadith kan?

ayat dalam AQ kan umum..hadith yang kasi detail..hehehehe :lol!:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 6:55 pm

enta ni langsung tak ada kitab fiqh ke?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 6:58 pm

thtl wrote:enta ni langsung tak ada kitab fiqh ke?


tak ada kitab fiqh yang power macam ustaz...perpustakaan ana ini amatlah kecik...hehe...

so tanya dekat orang yang ada kitab lah.. Laughing

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by thtl on Sun Feb 12, 2012 7:02 pm

lupa pulak, fidyah puasa kan ada dalam ayat 184 tu..


[wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin]

fidyah puasa: memberi makan se orang miskin

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by Ad-Dien on Sun Feb 12, 2012 7:06 pm

thtl wrote:lupa pulak, fidyah puasa kan ada dalam ayat 184 tu..


[wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin]

fidyah puasa: memberi makan se orang miskin

hehe..alert yek....ana dah quote tadi


فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ


rabbit

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna Insulin Di Bulan Ramadhan, sahkah puasa?

Post by Sponsored content Today at 3:14 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum