Bolehkah Pemimpin Negara Menyambut Perayaan Kaum Lain?

View previous topic View next topic Go down

Bolehkah Pemimpin Negara Menyambut Perayaan Kaum Lain?

Post by Ad-Dien on Mon Feb 13, 2012 1:28 pm



Assalamaualaikum, adakah ia dibenarkan memandangkan pemimpin itu memerintah rakyat yang berbilang kaum?

yang ana tahu larangan menyambut perayaan orang kafir untuk semua, ana tak tahu pula ada qaul yang membenarkan untuk pemimpin...mohon pencerahan semua

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bolehkah Pemimpin Negara Menyambut Perayaan Kaum Lain?

Post by thtl on Mon Feb 13, 2012 1:39 pm

dien,

jawapan dah ada pada teguran Mufti Perak Dato' Harussani zakaria tu..bahkan kata Dato Mufti, beliau dah lama tegur pemimpin BN supaya jangan hadir..

pendapat mufti itu benar.

nak habaq kat dien, ada dua komuniti manusia yg berada di atas syara':
a. Politicians
b. karyawan (golongan artis)

dua golongan ini memang tak makan saman...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah Pemimpin Negara Menyambut Perayaan Kaum Lain?

Post by yat on Mon Feb 13, 2012 5:47 pm

azhar idrus yg ckp boleh utk pemimpin, tapi biasa la, jenis mcm ni tak ksi dalil or contoh terdahulu

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah Pemimpin Negara Menyambut Perayaan Kaum Lain?

Post by thtl on Mon Feb 13, 2012 6:54 pm

mungkin yg boleh tu ialah sambutan rumah terbuka Deepavali di PWTC tu, itu majlis makan he..tapi teguran mufti ialah pemimpin amnu menghadiri pesta keagamaan di Batu Caves, kat Batu caves tu purely upacara keagamaan kemusyrikan peringkat ultimate...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah Pemimpin Negara Menyambut Perayaan Kaum Lain?

Post by Ad-Dien on Mon Feb 13, 2012 6:58 pm

thtl wrote:dien,

jawapan dah ada pada teguran Mufti Perak Dato' Harussani zakaria tu..bahkan kata Dato Mufti, beliau dah lama tegur pemimpin BN supaya jangan hadir..

pendapat mufti itu benar.

nak habaq kat dien, ada dua komuniti manusia yg berada di atas syara':
a. Politicians
b. karyawan (golongan artis)

dua golongan ini memang tak makan saman...

manusia yang berada di atas syara' ? Wink

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bolehkah Pemimpin Negara Menyambut Perayaan Kaum Lain?

Post by thtl on Mon Feb 13, 2012 7:08 pm

di atas syara' ada dua makna:

1. berpegang teguh kepada syara'
2. melepas diri dari syara' dengan mengikut hawa nafsu mereka

saya maksudkan no 2

aish semua nak kena ajar ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah Pemimpin Negara Menyambut Perayaan Kaum Lain?

Post by Ad-Dien on Mon Feb 13, 2012 7:12 pm

thtl wrote:di atas syara' ada dua makna:

1. berpegang teguh kepada syara'
2. melepas diri dari syara' dengan mengikut hawa nafsu mereka

saya maksudkan no 2

aish semua nak kena ajar ni...

aik?dua maksud ke? rasa macam maksud yang no 1 je...hehe...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bolehkah Pemimpin Negara Menyambut Perayaan Kaum Lain?

Post by thtl on Mon Feb 13, 2012 7:15 pm

cth: Raja2 Melayu adalah above the law.

ayat berikutnya:

artists are above the syariah, the way they dressed, the way the performed, the way they behaved...
bleh tangkap tak?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah Pemimpin Negara Menyambut Perayaan Kaum Lain?

Post by Ad-Dien on Mon Feb 13, 2012 7:28 pm

thtl wrote:cth: Raja2 Melayu adalah above the law.

ayat berikutnya:

artists are above the syariah, the way they dressed, the way the performed, the way they behaved...
bleh tangkap tak?

adoi...grammer english baru lah kena...kalau ditukar dalam melayu...huru hara..patut lah ana yang berjiwa sastera melayu ni tak faham Laughing

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bolehkah Pemimpin Negara Menyambut Perayaan Kaum Lain?

Post by Sponsored content Today at 3:17 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum