hukum "duit" seperti token

View previous topic View next topic Go down

hukum "duit" seperti token

Post by hafiz on Thu Oct 16, 2014 4:49 am

sebelum ni, saya ada baca buku mengenai penggunaan mata wang yg salah di sisi Islam yg diamalkan satu dunia sekarang ni tetapi diharuskan kerana umat Islam yg tidak kuat dalam penguasaan ekonomi. saya terfikir, kalau macam dalam game yg kita boleh gunakan duit sebenar utk membeli token atau mata wang atau point utk digunakan dalam game tersebut (beli barang dan sebagainya), adakah dibolehkan? saya kira boleh sahaja tetapi inginkan kepastian.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: hukum "duit" seperti token

Post by thtl on Thu Oct 16, 2014 9:11 am

kenapa plok salah guna matawang RM, saudi Riyals dan singapore dollar? kalau guna matawang emas, mana nak cari emas?

tukar wang dgn token mmg boleh sebab sama value. cuma dalam bentuk kertas atau polymer, tapi bertukar menjadi logam token, tapi nilainya sama. maka harus

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum "duit" seperti token

Post by hafiz on Sat Oct 18, 2014 5:31 am

Saya ada baca satu buku hari tu psl benda ni. Psl hukum duit kertas dan bezanya dengan penggunaan duit swpeer dinar emas yg mmng ada nilai, tetapi duit kertas hanyalah duit yg mempunyai nilai dri sesuatu yg tiada, satu nilai yg tiba2 muncul. Lbih kurng mcmtulh. skrng ni, orng cakap bitcoin akan jadi wamg pada masa hadapan. Duit yg dibuat dari satu program komputer mcmtulah. Duit digital

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: hukum "duit" seperti token

Post by abu_firdaus on Sat Oct 18, 2014 6:23 am

Perkara muamalat mcm ni harus hukumnya selagi tiada nas yg mengharamkan. Tiada bid'ah dlm muamalat Smile.

Skrg pun dah ada cashless transaction.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: hukum "duit" seperti token

Post by thtl on Sat Oct 18, 2014 7:00 am

hafiz, itu buku pejuang dinar emas, kat Malaysia ia adalah Tun Mahathir. herannya zaman dia jadi PM, tak ada pulok dia nak tukar RM kpd Dinar Malaysia..negeri yg mengeluarkan dinar emas setakat ni ialah kelantan dan perak.
Paper money atau wang kertas bukan tak ada nilai. ada nilai, RM1.00 tu nilailaa...nilai itu ditentukan oleh kedudukan ekonomi Malaysia, GDP (gross domestic products). nilai RM ditentukan oleh pasaran wang dunia dan di ukur dgn USD$, Euro dan Yen. 1 USD$ sama dgn berapa RM..sekarang RM3.24..itulah nilai duit kita. Kalau kita lemah dalam urusan ekonomi, GDP, maka nilai RM akan susut.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum "duit" seperti token

Post by hafiz on Fri Oct 24, 2014 5:49 pm

yg saya maksudkan tu wang fiat. buku yg saya baca ialah Manhaj Fiqah Wasathiyy. mungkin time dr Mahathir tidak dilaksanakan kerana kalau certain negara je yg lakukannya, negara itu akan rugi kerana wang fiat akan ditukar dengan emas negara kita jikalau pelancong datang. at least, tu yg saya baca di buku trsebut mengenai sbb dinar emas x blh digunakan.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: hukum "duit" seperti token

Post by thtl on Fri Oct 24, 2014 6:59 pm

wang FIAT? Fiat kan syarikat kereta Itali...cek again
nak ubah sistem monetary dunia, kita kena jadi superpower cam USA tu..kalau tidak ia hanya dalam kitab je..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum "duit" seperti token

Post by hafiz on Fri Oct 24, 2014 8:45 pm

Betullah, wang fiat

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: hukum "duit" seperti token

Post by thtl on Sat Oct 25, 2014 7:36 am

sorry...sahih fiat sbb lama dah tak buka buku finance...masa belajar MBA dulu ada belajar...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum "duit" seperti token

Post by Sponsored content Today at 2:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum